Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Datele arată că în anul 07 a produs aproape 10 milioane de morți. Organizații precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) și Uniunea Internațională Împotriva Cancerului (UICC) se unesc pentru a sărbători Ziua Mondială a Cancerului, care este sărbătorită în fiecare an la 4 februarie

Institutul Regional de Securitate și Sănătate în Muncă dorește să se alăture acestei sărbători prin împărtășirea cunoștințelor și experienței sale în lupta împotriva cancerului care are originea la locul de muncă. În acest sens, intenționează să demareze o campanie de consiliere preventivă privind managementul expunerii la agenți cancerigeni.

Acțiunile vor consta în vizitarea companiilor care sunt susceptibile de a utiliza agenți chimici de aceste caracteristici cu scopul de a oferi recomandări preventive pentru îmbunătățirea condițiilor de sănătate și securitate a lucrătorilor. O atenție deosebită va fi acordată compușilor cancerigeni precum silice cristalină (fabrici de marmură), emisii de motorină și uleiuri minerale (ateliere mecanice), crom hexavalent (societăți de tratare a suprafețelor metalice) și praf de lemn de esență tare (ateliere de tâmplărie).

În aceeași linie, IRSST a finalizat un studiu realizat datorită unui acord cu Universitatea Politehnică privind Lucrările cu expunere la azbest. Prin aceasta intenționează să insufle și să implanteze o „cultură preventivă” sănătoasă în rândul tuturor agenților implicați în procesele de îndepărtare a azbestului (antreprenori, formatori, tehnicieni și operatori), fără a uita de aspectul de instruire/informare cu privire la riscurile și pagubele pe care acest tip. de muncă transportă. trucat.

Azbestul este clasificat ca cancerigen de categoria 1. Este, așadar, un agent despre care se știe că este cancerigen pentru om pe baza existenței unor dovezi umane, astfel că manipularea lui necesită măsuri tehnice de prevenire și protecție, precum și măsuri organizatorice importante pentru a evita și/sau minimiza riscul. de expunere la acesta.

Institutul Regional face parte, împreună cu alte comunități autonome și Institutul Național de Securitate și Sănătate în Muncă, dintr-un grup de lucru privind agenții cancerigeni pentru studiu și prevenirea riscurilor pentru sănătate ale acestor tipuri de agenți.

) Sursa: Comunitatea Madrid – Ne alăturăm sărbătoririi Zilei Mondiale împotriva Cancerului