#Spania – Președintele Guvernului, Pedro Sanchez, a anunțat planul de angajare pentru Navantia, a subliniat caracterul strategic al sectorului naval și a subliniat că „activitatea şi volumul de muncă vor fi garantate în toate centrele”.

La rândul ei, María Jesús Montero a subliniat că, în ciuda contextului internațional dificil, Navantia a putut profita de ferestrele de oportunitate care se deschideau în legătură cu schimbările profunde care vin mână în mână cu digitalizarea și nevoia de a avansa. într-o economie circulară și verde. În acest fel, ministrul a explicat că compania a reușit să se poziționeze ca „o companie lider, un etalon în multe aspecte pe piața navală, cu o linie de afaceri foarte puternică și diversificată”.

În acest sens, Navantia își finalizează Planul Strategic 2023-2027, cu denumirea Orizont 5.0, care va consolida calea transformării digitale și sustenabile inițiate în Planul întreprins în 2018.

Investiții în Navantia San FernandoMinistrul Finanțelor și Funcției Publice, într-un act cu primara din San Fernando, Patricia Cavada, și președintele companiei publice, Ricardo Domínguez, a prezentat și investițiile aprobate pentru a plasa șantierul Navantia din San Fernando în fruntea construcțiilor navale. tehnologie.

Concret, Navantia a alocat 41,2 milioane de euro pentru modernizarea Flat Open Units Workshop, o facilitate care va spori competitivitatea șantierului naval prin scurtarea timpilor de producție prin tehnologia laser hibrid. Cu lucrările deja începute, noul atelier va fi pe deplin operațional în primăvara anului 2024.

În al doilea rând, șantierul naval finalizează procedurile de demarare a lucrărilor la Centrul de Excelență în Sisteme Navale, evaluat la 21,1 milioane de euro. Această infrastructură, care va face parte din rețeaua Centrelor de Excelență Navantia, va stimula cercetarea și dezvoltarea, va atrage talente și va contribui la generarea unui ecosistem de inovare și competitivitate în zona Securității și Apărării.

„Va fi un spațiu de ultimă oră, de 6.000 m2, care va găzdui peste 300 de profesioniști STEM, oferind Golfului Cádiz un centru de referință cu vocație națională și internațională”, a subliniat președintele Navantia.

María Jesús Montero a vizitat vineri centrul Navantia Training Center (NTC), însoțită de primara din San Fernando. NTC este una dintre facilitățile companiei din orașul San Fernando, un centru cu cea mai recentă tehnologie dedicat activităților de formare în Navantia și în programele oferite clienților săi.

Modernizarea San Fernando se adaugă celei planificate în șantierul naval Puerto Real, evaluat la 43 de milioane de euro, pentru modernizarea atelierului de blocuri plate, și celor întreprinse în alte centre ale companiei, precum Fabrica de blocuri digitale din Ferrol și reforma. a șantierului naval Fene în vederea adaptării acestuia la construcția de elemente pentru energia eoliană offshore.

Sarcina de activitate NavantiaÎn cadrul întâlnirii, managerii companiei au explicat și programele de lucru actuale și viitoare. În Navantia San Fernando, cinci corvete sunt construite pentru Arabia Saudită, ceea ce a dus la activitate economică și 6.000 de locuri de muncă în regiune (mai mult de 1.000 dintre ele în Navantia). În cuvintele lui Ricardo Domínguez, demonstrația de „excelență” în acest program a făcut posibilă semnarea unui nou acord cu clientul pentru construcția altor cinci nave multi-misiune.

Aceștia au evidențiat și programul FSS, prin care Navantia va participa la construcția a trei nave logistice în Regatul Unit, generând 1.000 de locuri de muncă în Navantia și industria auxiliară între 2025 și 2030.

Astfel, au trecut în revistă și alte programe navale, precum barca de patrulare pentru Maroc și BAM-IS pentru Marina – pe lângă fregatele F110 care se construiesc la Ferrol și seria de submarine S80 din Cartagena – și reparații nave civile și militare. în Cádiz și Rota.

Pe de altă parte, a fost evidențiat potențialul energiei verzi, întrucât șantierul naval Navantia din Puerto Real dezvoltă și programe de fundație și substații pentru energia eoliană offshore.

centre de excelenţăLa rândul său, președintele Navantia a detaliat planurile de modernizare a șantierului naval din San Fernando și a explicat că Centrul de excelență al sistemelor navale va cuprinde tot ce ține de securitatea cibernetică și inteligența artificială. „Așadar, va fi esențial nu numai pentru programele care sunt dezvoltate în Bahia, ci și pentru altele precum F110, fregata de ultimă generație pentru Marina și S80”, a subliniat el.

Acest centru va oferi Navantiei infrastructura necesară pentru a dezvolta și testa sistemele diferitelor nave și va avea laboratoare de inovare care vor îmbunătăți capacitățile produselor livrate prin încorporarea unor tehnologii precum inteligența artificială, securitatea cibernetică, cuantică și fotonica, printre altele. Toate acestea vor permite ca produse cu valoare adăugată ridicată să fie introduse pe piață.

Centrul de excelență al sistemelor navale face parte dintr-o rețea de șase (Centre de excelență Navantia, CoEx) distribuite în diferite centre de producție ale companiei și dedicate diferitelor tehnologii și afaceri, cum ar fi Digital Twin (Ferrol), Additive Manufacturing (Puerto Real) , Smart Services (Cartagena), Smart Ships (Madrid) și Green Energies (Cartagena, Puerto Real și Fene).

Foto: Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa

Sursa: Guvernul Spaniei – Navantia va lansa un plan de angajare pentru a include 1.500 de persoane în toate centrele sale în următorii câțiva ani