„Obiectivul este ca Spania să fie nodul central al inteligenței artificiale în limba spaniolă și ca sistemele să integreze bogăția colaborării noastre. limbile oficiale în beneficiul economiei și, mai ales, al oamenilor”, a subliniat vicepreședintele despre obiectivul principal al acestui proiect strategic, dotat cu o investiție publică de 1.. milioane de euro, în mare parte din Planul de redresare finanțat din fonduri europene Next Generation EU.

Vicepreședintele a explicat că primul pas al acestui PERTE a fost făcut odată cu înființarea Observatorului Global al Spaniolei, care își va avea sediul în La Rioja și că „s-a născut cu vocația de a fi un centru de cercetare, inovare și dezvoltare tehnologică condus de Institutul Cervantes”.

Pentru a-și începe sarcina de a analiza și îndruma sarcinile de PERTE, vicepreședintele a avansat intenția de a comanda noul O observatorul două studii, privind statutul certificării limbii spaniole, pentru a evalua sistemele existente și pentru a identifica pârghiile cheie pentru scalarea sectorului de învățare a limbilor străine, și asupra corpus lingvistic, deoarece „sunt multe proiecte în derulare și trebuie să fie mapate și cele mai bune practici de management identificate”.Cele cinci linii de acțiune ale PERTE ale noii economii a limbii trec prin promovarea infrastructurilor lingvistice pentru limbile noastre oficiale, sprijin pentru industriile bazate pe tehnologii lingvistice, creșterea prezenței spaniolei ca limbă de producție și diseminare a cunoștințelor științifice și promovarea învățării și pătrunderea limbii spaniole în principalele centre mondiale de inovare, precum și digitalizarea industriilor culturale .

Confruntat cu „răscrucea istorică” pe care o reprezintă apariția acestei noi economii digitale, vicepreședintele a a încurajat să profite de oportunitățile oferite de Planul de redresare pentru a consolida rolul Spaniei ca punte în Europa și America Latină. „Așteptările sunt foarte mari pentru că este un proiect cheie pentru viitorul nostru”, a spus Nadia Calviño, care a prezis „succes” datorită grupului „franc-impresionant” de reprezentanți care formează Consiliul Consultativ.

Înainte de dezbaterea dintre membrii Consiliului Consultativ au avut loc patru intervenții oficiale. Președintele patronatului Bibliotecii Naționale, Elvira Lindo, a sărbătorit „împingerea exponențială” care poate fi dată valorii spaniolei, în prezent „subutilizată”, împreună cu limbile cooficiale. În acest sens, s-a referit la potențialul Bibliotecii Naționale a Spaniei, care are cel mai mare număr de conținut digital, cu mai mult de 32 milioane de pagini din domeniul public și aproximativ 6,5 milioane de utilizatori în 2020.

Directorul Institutului Cervantes, Luis García Montero, și-a exprimat „ bucurie” la „angajamentul de stat” luat de Guvern față de spaniolă, deoarece va permite instituțiilor precum cele pe care le prezidează să se modernizeze și să acopere nevoile. „Trebuie să dai credit spaniolei” și „accesezi la o Inteligență Artificială care nu creează părtiniri de niciun fel”, a remarcat el.

La fel, președintele COTEC Fundația, Cristina Garmendia, a subliniat că „limba este substratul pe care se cultivă știința și inovația”, iar studiul și diseminarea acesteia constituie o „oportunitate economică incredibilă” de promovare a activelor necorporale, pârghii de creștere și prosperitate.

În același mod, Esther Hernández, cercetător științific la CSIC, a apreciat că cu PERTE se propune consolidarea spaniolă ca limbă de comunicare științifică, astfel încât știința să fie „mai accesibilă pentru toata lumea”. „Acest plan ne plasează pe calea ca spaniola și alte limbi cooficiale să fie protagoniștii transformării digitale”, a adăugat el.

În cele din urmă, regizorul al Festivalului Almagro, Ignacio García, a subliniat că „limba nu este doar un element de împuternicire socială, ci un factor de creștere economică, de competitivitate internațională. Cuvântul scris și citit, vorbit, cântat și semnat. Este unul dintre cele mai mari atuuri cu care conteaza societatea noastra. Doar prin cuvinte putem exprima si comunica ceea ce suntem si, mai ales, ceea ce ne dorim sa fim”, a adaugat el, dupa ce a convenit asupra nevoii de a gasi un „spatiu de oportunitate”.

Consiliul Consultativ al PERTE al LimbiiConsiliul Consultativ al PERTE al „Noului Economia limbii” este alcătuită dintr-un total de 32 membri ai instituţiilor conexe cu promovarea limbii – printre care se numără trei membri din fiecare dintre limbile cooficiale ale Spaniei – și reprezentanți din domeniile culturii, artelor spectacolului, audiovizualului, științei și tehnologiei.

experiența și cunoștințele fiecăruia dintre membrii săi vor oferi informații și îndrumări cu privire la liniile strategice de urmat în acest proiect strategic dedicat valorificării potențialului spaniolului și al limbilor cooficiale ca factor de creștere economică și competitivitate internațională.

PERTE-ul „Noua Economie a Limbii” urmărește să maximizeze valoarea spaniolă și a limbilor cooficiale în procesul de transformare digitală la scară globală și este articulat printr-o Alianță pentru Noua Economie a Limbii Limba, prezidată de însăși vicepreședintele Nadia Calviño și care are un comisar special pentru promovarea desfășurării PERTE, Cristina Gallach.

Pe lângă crearea Consiliului Consultativ, a constituit un Forum al Alianță pentru desfășurarea activităților de întâlnire și diseminare.

Consiliul Consultativ este format din următorii membri:

Domeniu instituțional- Carme Artigas. secretar de stat pentru digitalizare și inteligență artificială.

– Roberto Sánchez. Secretar de stat pentru telecomunicații și infrastructuri digitale.

– Santiago Muñoz. Director al Academiei Regale Spaniole (RAE).

– Juan Romo. Președinte al Universităților din Spania CRUE.

– Luis García Montero. Director al Institutului Cervantes.

– Andrés Allamand. Secretar General Secretariatul General Ibero-American (SEGIB).

– Mariano Jabonero. Secretar general al Organizației Statelor Ibero-Americane (OEI).

– Fernando Méndez-Leite. Președinte al Academiei Spaniole de Arte și Științe Cinematografice.

– Cayetana Guillén-Cuervo. Președinte al Academiei Spaniole de Arte Spectacolului.

– Luis Alfonso Ureña. Președinte al Societății Spaniole pentru Procesarea Limbii Naturale.- Luis Cayo Pérez Bueno. Președinte al Comitetului Spaniol al Reprezentanților Persoanelor cu Dizabilități (CERMI).

– David Ferrer i Canosa. Secretar pentru Politici Digitale al Generalitati de Catalunya.

– Xabier Patxi Arrieta Goiri. Director al Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor al Guvernului Basc.

– Valentín García Gómez. Secretar general al politicii lingvistice al Xunta de Galicia.

Sfera culturală și industriile culturale

– Elvira drăguță. Președinte al Consiliului Regal de Administrație al Bibliotecii Naționale.

– Irene Vallejo. Filolog și scriitor.

– Arantxa Aguirre. Realizator.

– Lorenzo Silva. Scriitor.

– Rozalén. Cântăreț.

– Juan Diego Botto. Actor.

– Ignacio García. Director al Festivalului Almagro.

– Rodrigo Cuevas. Cântăreț.

– Jorge Luis Volpi Escalante. Scriitor.

– Katixa Agirre. Scriitor.

– Valeria Castro. Director executiv și fondator al Jocurilor Platonice.

– José Luis García Delgado. Economist și profesor universitar.

Zona de tehnologie

– Cristina Garmendia. Președinte al Fundației Cotec.

– Cristina Aranda. Co-fondatoare Mujeres Tech și Big Onion Tech.

– María Blasco. Director al Centrului Național de Cercetare a Cancerului.

– Sara Mateos. Cercetător.

– Estrella Montolío. Profesor de limba spaniolă la Universitatea din Barcelona.

– Alicia Troncoso. Președinte al Asociației Spaniole pentru Inteligență Artificială.

– Pilar Manchón. Doctor în Lingvistică Computațională.

Domeniul științei

– Antonio Perianes Rodríguez. Doctor în științe ale informației.

– Esther Hernández. Cercetător științific CSIC.

– María Vallet-Regi. Director al Departamentului de Chimie Anorganică și Bioanorganică a Facultății de Farmacie a Universității Complutense din Madrid.

Participanții la prezentarea Consiliului Consultativ al PERTE al „Noua Economie a Limbii”, la Biblioteca Națională a Spaniei.

Mai multe informații PERTE New language economy Sursa: Guvernul Spaniei – Nadia Calviño: „Cu PERTE Nueva Economía de la Lengua dorim ca Spania să fie nodul central al inteligenței artificiale în limba spaniolă”280622