Departamentul Culturii, prin Agenția Catalană de Patrimoniu Cultural, a implementat un sistem fix de buclă magnetică pentru recepții și alte spații de servicii publice în 28 muzee și monumente ale Generalitati. Instalarea acestor bucle a fost realizată în cadrul proiectului de cooperare europeană Art for Social Inclusion (ARTIS ) între Franța (Occitania) și Catalonia , condus de Departamentul de Cultura, și care face parte din programul de cooperare transfrontalieră în Pirinei, INTERREG POCTEFA 2014 – 2014.

Un inel de inducție magnetică, sau bucla magnetică, este un ajutor auxiliar pentru utilizatorii de aparate auditive (proteze auditive sau implanturi cohleare). Inelul permite semnalului audio sa ajunga la implant sau proteza auditiva, eliminand orice zgomot ambiental. Este un sistem de sonorizare care transformă un semnal audio într-un câmp magnetic care este recepționat de aparatele auditive echipate cu poziție „T” (telebobină). Aceste aparate auditive au o bobină care transformă acest câmp magnetic înapoi în sunet în interiorul urechii utilizatorului, astfel încât sunetul să ajungă la persoana surdă într-un mod clar și inteligibil.

Achiziția și instalarea acestor sisteme de inducție magnetică în muzee și monumente le permite acestora să devină spații adaptate și incluzive, care să răspundă nevoilor specifice ale persoanelor cu deficiențe de auz sau cu surditate, întrucât aceste sisteme elimină bariere de comunicare, oferă autonomie și promovează integrarea acestui grup de oameni. Accesul la cultură este una dintre prioritățile Departamentului, care lucrează la noua Lege privind drepturile culturale.

Spațiile în care există o buclă magnetică sau există o instalație Audiție adaptată aparatele au fost marcate cu simbolul de accesibilitate auditivă care le identifică, ușor de identificat de utilizatorii de aparate auditive.

Muzeele și monumentele în care se află magneticul Au fost implementate buclele: Castelul Miravet, Complexul Monumental Sant Pere de Rodes, Mănăstirea Regală Santes Creus, Castelul Claramunt, Castelul Cardona, Complexul rupestre Roca dels Rock Moros del Cogul, Canonica de Santa Maria Vilabertran, Casa Museu Prat de la Riba, Casa Museu Rafel de Casanova, Cartoixa d’Escaladei, Mănăstirea Sant Bartomeu de Bellpuig d’Urgell, Castell Monestir d’Escornalbou, Museu d’Història de Catalunya, Muzeul de Artă Girona, Farmacia Spitalului Santa Caterina de Girona, Muzeul Național de Știință și Tehnologie a C atalunya, Farga Palau de Ripoll, Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, Museu del Ciment de Castellar de n’Hug, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona – Tinglado 4, Conjunto monumental de Centcelles, Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, Vil·la romana dels Munts, Muzeul de Arheologie al Cataloniei (Barcelona, ​​​​Empúries, Girona, Olèrdola și Ullastret). MAC – Girona.

Conferința „Accesibilitatea cognitivă la moștenirea culturală”

Tot în cadrul proiectului ARTIS , Agenția Catalană de Patrimoniu Cultural organizează, pe 6 aprilie, o conferință care vizează cunoașterea și reflecția asupra accesibilitatea cognitivă în structurile de patrimoniu, în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Cataloniei, Muzeul de Artă din Girona și Consiliul Departamental al Pirineilor Orientali

Ziua, adresată profesioniștilor din patrimoniul cultural sub titlul „ Accesibilitatea cognitivă la patrimoniul cultural ”, va avea loc în Auditoriul Josep Irla al clădirii Generalitati din Girona și își propune să reflecteze asupra rolului muzeelor ​​și al dotărilor de patrimoniu în deconstrucția prejudecăților și în construirea unei noi priviri asupra diversității cognitive.

Într-o primă parte se va analiza, din dintr-o perspectivă largă, cum este garantată prezența, participarea deplină și accesul la cultură al acestor oameni, ținând cont de diverse domenii: creația contemporană și domeniul curatorial, domeniul comunitar (educațional, social, familial și de agrement) și locul de muncă. Conferința va aborda aceste probleme cu specialiști renumiți în domeniul dizabilității și cu prezentări de proiecte în fiecare dintre domeniile acoperite.

În a doua parte a conferinței, participanții vor fi invitat să participe, parte activă, toți participând la cercurile de conversație. În aceste cercuri, profesioniștii în domeniul patrimoniului cultural își vor putea împărtăși experiențele și reflecțiile, generând un spațiu de dezbatere în jurul temelor abordate. Apoi, va avea loc o punere în comun și, ca rezultat final, se va întocmi un document care va cuprinde toată munca depusă pe parcursul zilei și concluziile acesteia. O sesiune dinamică bazată pe o metodologie de lucru axată pe deschidere și participare, având ca origine și sfârșit oamenii

În cele din urmă, ziua va prezenta o serie de proiecte legate de diferitele zonele acoperite de prezentarea în format poster.

Proiect european POCTEFA-ARTIS

ARTIS este un proiect de cooperare între Franța (Occitania) și Catalonia, care face parte din programul de cooperare teritorială POCTEFA (Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră Spania-Franța-Andorra), care promovează dezvoltarea durabilă a teritoriului de graniță dintre cele trei țări. Acest program, grație fondurilor europene, permite coeziunea regiunilor care îl formează și ajută la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor săi.

ARTIS își propune să răspundă provocărilor de incluziune și accesibilitatea amenajărilor culturale ale teritoriului transfrontalier din crearea de programe specifice care vizează grupurile cel mai expuse riscului de excludere din motive sociale sau de sănătate. Partenerii care alcătuiesc proiectul sunt, în Catalonia, Departamentul de Cultură, forța motrice din spatele inițiativei; Agenția Catalană pentru Patrimoniul Cultural; Auditoriul și Muzeul Național de Artă al Cataloniei; și, în Franța, Consiliul Departamental al Pirineilor Orientali, Muzeul de Artă Hyacinthe-Rigaud și Orchestra Națională a Capitoliului din Toulouse.

Sursa: Muzeele și monumentele Generalitati îmbunătățesc accesibilitatea prin instalarea de bucle magnetice pentru persoanele cu deficiență de auz