Filmul romanesc a ajuns fara indoiala pe o pozitie dominanta in industria cinematografica europeana, iar noul triumf al lui Cristian Mungiu intareste convingerea ca regizorii romani din „noul val” merita sa fie urmariti cu mare atentie atat de public cat mai ales de profesionistii din lumea filmului.

Regizorul roman Cristian Mungiu si-a adjudecat duminica premiul pentru scenariu, pentru pelicula „Dupa dealuri”, cu care a fost prezent in acest an in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Cannes. Filmul a fost distins si cu premiul pentru interpretare feminina, decernat actritelor Cosmina Stratan si Cristina Flutur, informeaza Mediafax.

Cristian Mungiu a declarat, duminica, la gala de premiere de la Cannes, ca in spatele povestii din „Dupa dealuri” exista „oameni care au suferit cu adevarat”, amintind ca filmul este bazat pe fapte reale.

„Ma bucur sa ma aflu aici. Nu stii niciodata cand ti se mai da aceasta ocazie”, a spus Cristian Mungiu pe scena de la Palais des Festivals, unde se desfasoara ceremonia de premiere.

Cristian Mungiu este scenaristul si regizorul filmului „Dupa dealuri/ Beyond the Hills”, inscris la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul National al Cinematografiei in septembrie anul trecut, cu titlul „Provizoriu”.

Pelicula reprezinta o coproductie intre casa cineastului roman – Mobra Films -, casa franceza Why Not Productions si casa de productie, cu sediul in Belgia, a fratilor Jean-Pierre si Luc Dardenne, Les Films du Fleuve.

Filmul „Dupa dealuri/ Beyond the Hills” spune povestea a doua fete, Alina si Voichita, care au crescut impreuna la orfelinat si s-au regasit apoi intr-o manastire izolata din Romania. Alina vrea sa plece de acolo pentru a se stabili in Germania si isi doreste ca Voichita sa vina cu ea. Insa Voichita este atasata profund de viata de la manastire. Atunci cand Alina il infrunta pe preot, tanara este dusa la spital, iar persoanele care o ingrijesc incep sa creada ca este posedata de diavol.

Cristian Mungiu este detinatorul unui premiu Palme d’Or pentru filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, primit in 2007.

Mungiu s-a remarcat cu filmul „Occident”, in 2002, iar dupa primirea distinctiei de pe Croazeta, el a produs si a participat la realizarea filmului colectiv „Amintiri din Epoca de Aur” ( I – „Tovarasi, frumoasa e viata!” si II: „Dragoste in timpul liber”) in 2009.