Cazurile cele mai grave de exploatare în care se găsesc românii din Spania sunt legate de munca la negru, o opțiune extremă pe care mulți o acceptă de nevoie, în aceste vremuri de criză, și de care unii patroni abuzează fără nici o rușine.

O româncă din Murcia ne-a contactat de curând la redacția Românul ca să ne ceară sfaturi pentru că urma să fie concediată de la locul de muncă. Femeia lucra de 11 ani fără contract și patronul nu a cotizat niciodată la Asigurările Sociale din Spania. Drept urmare, acum, nu are drept nici la ajutorul pentru șomeri din partea statului spaniol, după 11 ani de muncă.

Dorința cititoarei noastre este să obțină acum recunoașterea anilor în care a muncit ilegal, dar acest lucru este practic imposibil, după cum ne explică atașatul de Muncă din cadrul Ambasadei României de la Madrid, doamna Cristina Florea.

Perioadele lucrate făra înregistrarea contractului la Institutul Național de Securitate Socială spaniolă nu pot fi recuperate nici din punct de vedere al cotizării și nici ca vechime în muncă. Dacă persoanele respective au rezidență legală în Spania, cum nu au drept la vreo prestație contributivă la încetarea activității, pot încerca să solicite primăriei de domiciliu Renta Minima de Inserție (salariul social), dacă au rezidență continuă în localitate de cel puțin un an de zile”, ne-a declarat atașatul de Muncă de la Madrid, Cristina Florea.

În astfel de situații este pus în pericol și accesul la asistență sanitară gratuită prin sistemul public. Persoanele fără venituri trebuie să fie încadrate pe numele soțului, soției sau părinților ca să poată fi văzute de doctori, dar au posibilitatea să obțină și un card de sănătate special pentru astfel de situații.

„Dacă nu au card de sănătate și au rezidență legală, pot solicita cardul de sănătate pentru persoane fără venituri, în acest caz trebuind să dovedească venituri sub 100 000 euro/an și faptul că nu sunt înscriși la sistemul de sănătate publică al altui stat (România)”, ne mai spune doamna Cristina Florea.

Munca la negru este ilegală, iar patronii sunt amendați dacă sunt prinși că au angajați fără contracte legale, iar administrația spaniolă le recomandă angajaților exploatați să denunțe situația în care se află și astfel pot obține măcar angajarea ulterioară.

Orice fel de situatie de ilegalitate trebuie semnalată, de aceea cetățenii care v-au contactat ar trebui să se adreseze Biroului Teritorial al Inspecției Muncii pentru a reclama situația în care se află. Prin intevenția Inspecției Muncii nu se pot recupera sume de bani datorate de angajator dar, în functie de context, angajatorul poate fi obligat să angajeze în mod legal lucrătorul”, ne-a mai precizat Cristina Florea, atașatul Ministerului Muncii din România, în cadrul Ambasadei României de la Madrid.

Biroul atașatului de muncă de la Ambasada României din Spania poate fi contactat pentru probleme legate de muncă prin email: madrid.social@mae.ro și la numărul de telefon: 913 507 356.