Muzeul Memorial al Exilului (MUME) din La Jonquera prezintă în acest weekend două noi propuneri de diseminare istorică axate pe revendicarea peisajelor memoriei . Este vorba despre proiectul Routes de la Libertad ‒dedicat memoriei catalanilor care au luptat în al Doilea Război Mondial‒ și traseul către buncărele de apărare a frontierei din La Jonquera, care acoperă diferitele construcții militare care se păstrează în această zonă.

Primul proiect, Traseele Libertății, este prezentat sâmbătă, 29 mai, la prânz 29 în clasa pedagogică MUME. Aceasta este o inițiativă a Fundației Reeixida, dedicată diseminării culturii catalane. Evenimentul va fi prezentat de directorul MUME, Enric Pujol. Istoricul și doctorul în Științe Politice Fermí Rubiralta va susține prelegerea „Rezistența națională și trecerile de frontieră în nordul și sudul Alberei. Independența și lupta antifascistă în timpul celui de-al doilea război mondial”. Ulterior, președintele Fundației Reeixida, Oriol Falguera, va explica detaliile noii propuneri turistice.

Rutele Libertății

Acesta este un nou proiect axat pe căile folosite de activiștii independenti catalani în timpul declanșării celui de-al Doilea Război Mondial, înainte ca naziștii să ocupe Parisul. Acei militanți au format Organizația, care mai târziu a devenit Frontul Național al Cataloniei.

Într-o perioadă foarte scurtă de timp 1936 – 1945 Pirineii au înregistrat trafic uman ‒de la sud la nord și de la nord la sud– de cifre impresionante. Au trecut sute de mii de exilați și refugiați, alături de militanți clandestini, ghizi de trecători montani, contrabandiști, contrabandiști, soldați obișnuiți și spioni de diferite naționalități. Una peste alta, a existat o amprentă umană pe drumurile de munte, sate mici, colibe și ferme care în ultimul deceniu, și de la crearea Memorialului Democrat, au început să fie catalogate și difuzate.

Cel mai cunoscut proiect este așa-numitul Căi ale Libertății, promovat de Memorialul Democrat, care a trasat calea evreilor care fug de persecuție și exterminare. Proiectul Freedom Routes este prezentat acum ca o completare a acestuia din urmă, cu scopul de a explica istoria participării catalane la cel de-al Doilea Război Mondial, dintr-o perspectivă axată pe recuperarea libertăților naționale. Astfel, traseul dezvăluie punctele de trecere a frontierei desenate de activiştii independentişti catalani. Mulți dintre ei au fost recunoscuți și premiați de guvernele francez, britanic, american și polonez pentru lupta lor împotriva fascismului.

buncărele din La Jonquera

A doua dintre propuneri este prezentată la MUME duminică, 29 Mai. Acesta este un traseu care include unele dintre cele aproape patruzeci de buncăre construite în zona de graniță a La Jonquera între 1943 și . . Cele mai vechi ‒o cincisprezece săptămâni‒ au fost declarate Bun Cultural de Interes Local (BCIL) în 2019.

În Alt Regiunea Empordà, se mai păstrează mai mult de 2 buncăre. Zona concentrează cea mai mare densitate de lucrări de apărare din toți Pirineii, regiunea fiind una dintre cele mai accesibile zone din Franța. Au fost construite peste 5 12, de diferite tipuri: observatoare, adăposturi, buncăre mitraliere, mitraliere, tun antitanc, mortare etc.

Acum puteți vizita două dintre buncăre, dar noul traseu care va fi oferit în curând de MUME va proiecta un circuit circular, la aproximativ 6 km de traseu, pentru a putea vizita în total șase construcții. Traseul va începe și se va încheia la MUME, va fi potrivit pentru toate publicurile și poate fi finalizat în aproximativ o oră de mers pe jos.

Sursa: The MUME revendică peisajele de frontieră ale memoriei cu două noi trasee turistice