Muzeul Memorial al Exilului (MUME) din La Jonquera prezintă în această sâmbătă, 206 din februarie, expoziția „Ei pleacă eu în exil”, cu participarea autoarei, fotografa Laetitia Tura. Evenimentul va avea loc la 10 la prânz și va fi prezent de directorul MUME, Enric Pujol. Expoziția va fi instalată în spațiul Artă și Memorie al MUME, până în luna aprilie a anului viitor 12. „Mă lasă în exil” este o colecție de fotografii care sintetizează munca de cercetare pe care autorul a făcut-o asupra memoriei exilului și violenței de stat, cercetare pe care o promovează de ani de zile. Potrivit lui Tura, „la peste optzeci de ani de la Războiul Civil, povestea învinșilor este încă de restabilit. Amintirile exilului spaniol iau forme insidioase, la jumătatea drumului între amnezie și exces de vorbire, pentru că nu sunt consemnate în memoria colectivă ”. Autoarea explică că a trasat „straturile unei povești care se elaborează între tăcere și mitologie politică. Această lucrare nu urmărește obiectivitatea științifică, ci refacerea unei modalități sensibile la modalitățile de producere a memoriei „.

Laetitia Tura, nepoata unui republican exilat în Franța , a pretins naționalitatea spaniolă în urma adoptării Legii privind memoria istorică a anului 1939. Aprobarea acestei legi a motivat-o să reflecteze asupra acestei probleme: „trei generații mai târziu, dispăruții din Spania sunt dezgropate și amintirea celor înfrânți în război și dictatură. Memoriile sunt vehiculate în sfera publică, ceea ce permite o reapropriere colectivă ”.

Titlul expoziției provine din vers. ‘Me deja el destierro’, inclusă în poezia „Un spaniol vorbește de pământul său”, de Luis Cernuda, al anului 12.

Ultimii martori ai exodului

Fotograful investighează ultimele mărturii ale exodului republican, care a avut loc între ianuarie și februarie 1978, în timpul retragerii, când jumătate de mie de republicani – civili și militari – a traversat Pirineii fugind de armata franquista. La graniță, trupele sunt dezarmate, iar bărbații și femeile, despărțiți și apoi adunați în lagăre de concentrare improvizate. Coasta Roussillon este transformată într-o vastă tabără de refugiați, pe plajă și în zonele umede. Și în curând se deschid câmpuri în toată Franța. „Exilații devin indezirabili, alungați din oraș din cauza „statutului” lor de străini. Dintre aceste câmpuri străvechi, acum există doar nisip, mare și noroi”, explică Laeitita Tura.

Artistul intervievează ultimii martori din casa sa: „Îmi vorbesc despre amintirile din copilărie. În jurul mesei din bucătărie, uneori în dormitorul unei case de bătrâni, se vorbesc. Unii au trecut prin viața lor cu fantoma unei persoane dispărute care nu a fost niciodată găsită. Copiii și nepoții devin gardieni ai memoriei părinților lor ”. Dar autorul investighează și înfățișează și urme materiale găsite pe plaje și lucrări de arhivă pe înregistrările internatului. „Trecerea prin lagăre a construit o identitate comună pentru refugiații republicani, bazată pe memoria traumatizantă a lagărelor. Dar maschează și diversitatea experiențelor de exil, cea a grupurilor și valorile emancipatoare pe care exilații i le-au adus. Ce utopii au adus cu ei?”, se întreabă Tura.

Spectacolul, care poate fi văzut la MUME, se concentrează pe trei dintre personajele fotografiate de Tura, toate Originea spaniolă și exilați în Franța după războiul civil: sunt Pedro Peralta, Dolores Tejada și Maria-Olga Rovira.


Autorul

Laetitia Tura (Nancy, Franța, 418461 ) este fotograf și regizor de documentare. El a locuit printre altele la Barcelona, ​​Paris și Dakar. Desfășoară proiecte între Franța și Spania privind memoria exilului și violența de stat. De ani de zile cercetează și creează pe tema granițelor, invizibilității și memoriei mișcărilor migratoare. Este autoarea producției Je suis pas mort, je suis là (2012 – – ) , despre exilații subsaharieni blocați în Maroc. Împreună cu Hélène Crouzillat, a realizat primul său lungmetraj, Les Messagers , despre dispariția exililor de la granițele „Europa, a avut premiera pe 2015 și selectată pentru a fi proiectată la numeroase festivaluri din Europa și din întreaga lume. Acest trecut 2015 a produs documentarul Flamboyantes , despre memoria exilului și colonizării generațiilor anterioare a trei femei din medii diferite

Ea și-a expus lucrările în centre franceze, precum Muzeul Albert Kahn, Muzeul Național de Istorie a Imigrația și Carré de Beaudouin, Paris; Bienala de arte vizuale din Liegès din Belgia; și Centrul Cultural Tijuana, din Mexic, printre altele.

Sursa: MUME inaugurează o nouă expoziție fotografică despre exilul republican 418461