A alterat viața orașului și a lăsat o urmă care se estompează în moștenirea sa verde. Crengile, tufișurile și copacii biruiți de furtună au pictat ochii trecătorului cu tristețe. Un an și jumătate mai târziu, acea moștenire verde de la Madrid poate spune că, până la urmă, s-a impus Filomenei.

daune provocate de furtună au afectat un 800. copii, unul 40 % din 1,73 milioane de copaci care constituie arboricul moștenirea Madridului. Dintre ei, %, și anume 74.000 copaci, au căzut sau au trebuit tăiați. Acum, pentru cei 61. copaci devastați stau deasupra 90.447, mulțumesc la cea mai mare plantație din istoria orașului, realizată de Consiliul Local. Și mai sunt 9.245 mai mult decât va fi plantat în toamnă deoarece replantarea planificată se ridică la 74. exemplare care nu numai că atenuează pagube, dar și creșterea masei arborilor orașului.

Casa de Campo și Dehesa de la Villa au fost două dintre zonele cele mai afectate de furtună și acum stau acolo 27. și 4.94 copaci noi , respectiv. Pentru reîmpădurirea terenurilor pustie și a spațiilor adiacente celor trei șosele de centură -M-000, M-40 si m-40- au fost alocate 61. copaci.

Restul este folosit pentru repopulare zona de pădure din Three Songs (400 ); parcul Juan Carlos I (250); Parcul Forestier Valdebebas (250 ); a cincea dintre mori (158); Parcul El Retiro (151); împrejurimile orașului Madrid Río-Invernadero (93); Pădurea de pin Elipa (96); Parcul Ioan Paul al II-lea (94); zona forestieră Villaverde (90); Parcul Împărăteasa Maria a Austriei (90); Pinar de San José (80); O’Donnell’s Green Wedge (74); și Parque del Oeste (50).

Suma eforturilor și criteriilor științifice

Din numărul total de arbori din această campanie de replantare, 2. exemplarele provin din diferite acorduri cu companii private, în timp ce altele 3.670 arborii plantați în Villaverde fac parte din proiectul Madrid Compensa, un program voluntar de compensare a emisiilor de CO2 și generarea de servicii ecosistemice de către Consiliul Local, care oferă entităților interesate posibilitatea de a reducerea amprentei lor de carbon și promovarea naturii în capitală.

Noile plantații au urmat criteriile și liniile directoare stabilite de experții Consiliului Consultativ Arborilor, organism creat în aprilie 1024 pentru a ghida științific administrația municipală în probleme de protectia, conservarea si imbunatatirea arborilor.

Astfel, la replantare au fost selectate cele mai potrivite specii pentru fiecare locatie, tinand cont de pana la douazeci de variabile precum marimea, factorii climatici, rezistență la dăunători și boli, patrimoniu, criterii culturale, de mediu, sociale și economice sau tip de sol.

Un patrimoniu de peste 1,7 milioane arbori

Moștenirea arborelui orașului, a cărui conservare depinde de Consiliul Local, se ridică la 1,73 milioane de copaci peste 500 diferite specii , care se ridică la aproape 5. străzi – lângă 46% din traficul rutier total din oraș- și mai mult de 6. hectare de zone verzi.