#Catalunia – · Ancheta a luat naștere ca urmare a informațiilor obținute în cadrul Cazului Alba, o operațiune comună cu Vigilancia Aduanera în iunie 2022 în mai multe demarcații ale Cataloniei, unde au fost demontate 24 de plantații care produceau 1.275 kg de marijuana pe an.

· Grupul, care opera din regiunile Selva și Gironès, făcea transporturi rutiere regulate de marijuana către Lyon și Montpellier, deși a furnizat și droguri vânzătorilor locali

· Anchetatorii au arestat treisprezece persoane și au ridicat unsprezece kg de muguri de marijuana cu o valoare de piață ilegală de 72.400 de euro, 925 de grame de haș evaluat la 31.000 de euro, 3.000 de plante de marijuana în diferite stadii de înflorire și creștere și 30.000 de euro în numerar

. Șase dintre deținuți au fost duși în fața instanței care se ocupă de caz, Jutjat d’Instrucció 6 din Blanes, și au fost eliberați cu acuzații și măsuri asigurătorii.

Agenți ai Poliției din Generalitat-Mossos d’Esquadra a Secției de Investigații Criminale (DIC) din Zona de Investigații Criminale a Regiunii Centrale de Poliție, împreună cu ofițerii de Supraveghere Vamală ai Agenției de Administrare Fiscală de Stat, au destructurat o organizație criminală. dedicat traficului de marijuana și a arestat treisprezece persoane, cărora li se atribuie infracțiunile de apartenență la un grup infracțional, împotriva sănătății publice în domeniul traficului de droguri și fraudării fluidului electric.

Dintre aceste treisprezece arestări, șapte au fost anulate, iar restul, cinci bărbați și o femeie cu vârste cuprinse între 22 și 41 de ani, au fost aduși în fața instanțelor și eliberați cu acuzații și măsuri asigurătorii.

Ancheta a luat naștere ca urmare a informațiilor obținute din Dosarul Alba, anchetă în iunie 2022, în care au fost desființate 24 de plantații care produceau 1.275 kg de marijuana pe an cu un preț de vânzare pe piața ilegală în „comerț cu ridicata” de peste 3.000.000 de euro. Anchetatorii au obținut indicii privind activitatea infracțională a uneia dintre persoanele legate de grupul disjuns din Solsona și acest fapt i-a condus la această grupare.

Un clan de familie care funcționează ca o afacere

Diferiții membri ai acestui grup au format mai multe cadre cu caracter stabil și au îndeplinit sarcini perfect diferențiate care le-au conferit un grad ridicat de specializare în funcțiile lor. Nu aveau altă sursă de venit în afara activității infracționale și dintre cei șase arestați care au fost aduși în fața instanțelor, doar șeful organizației avea dosar la poliție.

Unul dintre membrii grupului a servit ca lider și a dirijat activitatea criminală a întregii organizații. El era responsabil cu asigurarea capitalului economic necesar pentru achiziționarea sau închirierea imobilelor și a adaptat spațiile și dotările necesare cultivării. Pe de altă parte, liderul grupului, care și-a administrat și propriile plantații, a oferit material, spații, logistică și sprijin financiar altor membri ai aceleiași rețele și altor persoane din afara grupului, în schimbul unei anumite remunerații financiare. De asemenea, a planificat și executat transporturi de droguri rutiere către Franța.

Pe o treaptă inferioară se afla omul de încredere al conducătorului, care se ocupa de distribuirea materialului necesar plantațiilor, în plus, a împachetat și pregătit drogul pentru distribuție. În plus, a fost persoana care a acționat ca o legătură între organizație și potențialii cumpărători, a participat la logistica tranzacțiilor, a rutelor, a vehiculelor folosite și, în plus, a sprijinit persoanele care au efectuat transporturile. Era familiarizat cu toate nivelurile grupului: de la cea mai managerială până la cea mai operațională și tehnică, în ceea ce privește plantațiile.

Chiar mai jos se aflau o serie de persoane care îndeplineau alte funcții de natură mai secundară sau subordonate strategiei organizației. Unul dintre anchetați, care a condus și mai multe plantații, s-a remarcat prin gradul înalt de cunoștințe în procesul de cultivare a marijuanei și era însărcinat cu îngrijirea plantațiilor atunci când acestea aveau probleme de productivitate. Restul membrilor grupului au gestionat alte plantații ale organizației și au ajutat și la transportul drogului cu vehicule pe lângă gestionarea contabilității.

Călătorește în Franța cu măsuri de securitate

Grupul, care a operat în principal din regiunile Selva și Gironès, a efectuat transporturi regulate de marijuana rutieră către Lyon și Montpellier, deși destinația finală a unora dintre drogurile sosite în Franța ar putea ajunge și din alte țări central-europene. . Totuși, organizația a distribuit și droguri vânzătorilor locali.

Călătoria a fost un moment cheie în logistica organizației, iar membrii acesteia au luat multe măsuri de precauție. Depeșele au fost pregătite cu mare grijă, atât de conducătorul organizației, cât și de locotenentul său. Au folosit două autovehicule, unul în avans, care a raportat toate posibilele neprevăzute care ar putea apărea, și altul, care a parcurs câțiva kilometri în urmă, care era cel care transporta drogurile.

Organizația a luat multe măsuri de supraveghere și autoprotecție. Pentru a ridica mai puține suspiciuni în timpul călătoriilor, aceștia au avut mai multe vehicule cu care au efectuat contrasupraveghere pentru a depista orice eventuală prezență a poliției.

Au folosit și un număr mare de telefoane pe care le-au înlocuit periodic pentru a îngreuna munca poliției și posibila amplasare a plantațiilor.

Exploatarea cercetării

Pe 15 februarie, după ce a obținut suficiente probe ale activității infracționale a membrilor grupării, echipa comună de anchetă formată din ambele organe, cu colaborarea Poliției Locale Maçanet de la Selva, a mers să efectueze exploatarea cazului. și a făcut nouă intrări și percheziții, atât în ​​locuințe, cât și în plantații interioare, situate în municipiile Maçanet de la Selva, Sils, Sant Martí de Llémena și Olot.

Au fost ridicate peste unsprezece kilograme de muguri de marijuana cu o valoare de piață ilegală de 72.400 de euro, 925 de grame de haș evaluat la 31.000 de euro și 25 de grame de cocaină evaluate la 1.500 de euro. Au fost implicate, de asemenea, aproape 30.000 de euro în numerar și aproape 3.000 de plante de marijuana în diferite stadii de înflorire și creștere. Tehnicienii companiei de furnizare a energiei electrice au estimat studiul fraudei fluidului electric din plantatii la aproximativ 235.000 de euro.

Pe 17 februarie, cei șase arestați au fost aduși în fața instanței și eliberați cu acuzații și măsuri asigurătorii.

Zona de Comunicare

Barcelona, ​​10 martie 2023

sursă: Mossos d’Esquadra și Vigilancia Aduanera desființează un clan de familie care cultiva și exporta marijuana pe drum către Lyon și Montpellier