●Departamentul de Interne și Consiliul Local Barcelona semnează Protocolul de atenție a poliției pentru victimele violența sexistă (în sfera cuplului) în orașul BarcelonaConsilierul de Interne, Joan Ignasi Elena Garcia, și primarul Barcelonei, ​​Ada Colau Ballano, a semnat în această dimineață Protocolul de atenție a poliției pentru victimele violenței de gen (în sfera cuplului) în orașul Barcelona între Poliția Generalitat-Mossos d’Esquadra și Garda Urbană. La eveniment au fost prezenți comisarul Marta Fernández, șeful Regiunii de Poliție Barcelona, ​​șeful Gărzii Urbane, intendentul șef, Pedro Velázquez, precum și directorul general al poliției, Pere Ferrer, și locotenentul primăriei. de Securitate și Prevenție, Albert Batlle. Consilierul a subliniat că „victima trebuie pusă în centru și trebuie promovate acțiunile și condițiile necesare pentru a minimiza sau chiar a face să dispară lista neagră a violenței sexiste”. Elena a explicat că „toate acțiunile paralele cu cele ale poliției sunt relevante pentru a evita tragedia violenței sub tăcere” . ”Ceea ce facem astăzi ne permite să punem mai mulți actori la lucru pentru a oferi o îngrijire mai bună servicii acordate victimelor și mai ales celor care se află într-o situație de risc mai mare”, a subliniat el.

Șeful de Interne a evidențiat buna colaborare dintre Mossos d’Esquadra și Garda Urbană din Barcelona și a evaluat „foarte pozitiv” pregătirea pe care o primesc polițiștii în acest domeniu . În acest sens, Elena a amintit că în această vară s-a înregistrat o scădere a infracțiunilor față de 468 din Barcelona și „ colaborarea sistematică de lungă durată dintre Garda Urbană și Mossos d’Esquadra a contribuit la aceasta”. Consilierul și-a încheiat discursul amintind că „vom continua să pariam pe asta colaborare pentru că credem în ea și, de asemenea, vom continua să mizăm pe creșterea corpului Mossos d’Esquadra din orașul Barcelona, ​​​​cum am făcut în ultimii 2 ani pentru ca proximitatea să devină realitate.” La rândul ei, primara Barcelonei a subliniat „importanța semnării acestui protocol pentru toate victimele actelor sexiste violența, și deci toate femeile în general, deoarece datorită lui sunt puțin mai protejate”. Colau a explicat ca vor fi alocate mai multe resurse ale politiei pentru lupta impotriva violentei masculine, evitand dublarea interventiilor si obtinand coordonarea politiei, ceea ce este esential pentru asigurarea unui raspuns rapid si eficient al politiei. De asemenea, Colau a ținut să sublinieze eforturile consiliului de a garanta asistență femeilor victime ale violenței masculine și fiilor și fiicelor acestora și a explicat că adăpostul municipal pentru femei și fii și fiice care au suferit violențe sexiste însumează un total de locuri acoperite lunar cu diverse tipologii (urgență, ședere lungă, autonomie și pentru victimele traficului de persoane). Scopul acestui protocol este stabilirea unor mecanisme de colaborare și coordonare între ambele forțe de poliție care să permită serviciul de îngrijire a victimelor violenței sexiste în sfera cuplului, în special pentru acele victime care se pot afla într-o situație de risc. În acest fel, pentru prima dată, Guàrdia Urbana de Barcelona va putea primi plângeri depuse de victimele infracțiunilor legate de violența de gen în domeniul cuplurilor.

. Protocolul stabilește procedura comună și comună de îngrijire în primă instanță a potențialelor victime care se prezintă la un post de poliție sau birou de poliție, precum și în primirea plângerilor și în procesul de identificare și evaluare a riscului pe care acestea îl pot prezenta. Coordonarea polițienească cu acest protocol urmărește să ofere victimelor un răspuns polițienesc rapid și eficient la situațiile de risc, evitând dublarea intervențiilor între ambele forțe de poliție și omogenizarea acțiunilor poliției în îngrijirea și raportarea victimelor care suferă situații de violență de gen în sfera cuplului. În plus, va fi facilitată coordonarea cu resursele de asistență implicate în îngrijirea și sprijinirea victimelor următoarele infracțiuni în domeniul violenței de gen în domeniul partenerului: ● infracțiunea de violență psihologică sau fizică obișnuită împotriva oricui este soția autorului sau a unei femei care este sau a fost legată de acesta printr-o relație emoțională similară (de exemplu, partener de fapt), chiar și în cazul în care nu există concubinaj (art. 173.2 CP)●infracțiuni de vătămare a articolelor .4 și .1 CP●infracțiuni de amenințare a articolelor 169 în CP ●infracțiunea de constrângere a articolului 171 CP ● infracțiune de hărțuire articol 197 ter CP ●infracțiunea de răni ușoare și vexări ale articolului 171.4 CP

●infracțiunea de descoperire și dezvăluire a secretelor articolului 197.7 CP

●infracțiune de încălcare a pedepsei (468 CP) În cazurile în care este necesară exercitarea atribuțiilor de poliție de investigație sau științifice, aceștia vor fi instruiți de către PG-ME, în conformitate cu cadrul de repartizare a competențelor. În acest sens, Mossos d’Esquadra vor primi plângeri pentru restul tipurilor infracţionale în care violenţa masculină poate fi specificată în sfera cuplului (cum ar fi omucidere, avort, detenţii ilegale, căsătorie forţată, infracţiuni contra libertăţii şi sexuale). despăgubiri, invazia domiciliului, anumite infracțiuni contra proprietății etc.), precum și plângerile făcute de terți, alții decât victima, pentru infracțiunile menționate anterior.

. Sursa: Mossos d’Esquadra și Garda Urbană din Barcelona acordă atenție victimelor violenței sexiste