O echipă comună de agenți ai Poliției Generalitat-Mossos d’Esquadra a Diviziei de Investigații Criminale (DIC) din Barcelona și a Unității Centrale de Tâlhări a DIC a investigat diferite tâlhări cu violență cu același modus operandi, care au converjat în final în dezarticularea comună a grupului infracțional.

În cursul anchetei , au fost arestate cinci persoane aparținând unui grup infracțional foarte violent specializat în jafurile unor unități comerciale din Barcelona. Deținuții sunt acuzați de apartenență la grup infracțional și tâlhărie cu violență, furt și furt de folosire a vehiculelor și tentativă de omor.

Anchetatorii au estimat că printre bijuterii, echipamente tehnologice și numerar, valoarea obiectului furat ar depăși 75. 000 euro.

Modus operandi

Modul de operare a fost foarte asemănător din toate punctele de vedere. Între trei și patru persoane s-au apropiat de magazin într-un vehicul, iar în timp ce șoferul a stat acolo pentru a asigura scăparea și a monitoriza perimetrul, ceilalți au pătruns în interior. Odată înăuntru, aceștia nu au ezitat să lovească muncitorii și clienții, să afișeze o armă de foc și chiar să o folosească pentru a trage în pereți sau tavane pentru a crește exponențial nivelul de intimidare a victimelor.

repartizarea sarcinilor a fost, de asemenea, aceeași în toate jafurile. Persoana care poartă arma era cea care dădea ordinele, în timp ce ceilalți sau alți autori erau cei care accesau casa de marcat și depozitele magazinelor pentru a prelua materialul.

Unitatea centrală de acostare

Această unitate centrală este însărcinat cu investigarea jafurilor din cadrul Mossos d’Esquadra, în special a celor care se caracterizează prin complexitatea lor, sau prin impactul asupra diferitelor regiuni de poliţie.

Ancheta a început la sfârșitul lunii ianuarie cu un jaf la o unitate de vânzare de aur în care autorii au folosit violență asupra unuia dintre angajații sediului pentru a forța

La mijlocul lunii februarie, în aceeași zi au avut loc patru tâlhărie, una dintre ele tentativă, în patru bijuterii din Barcelona. În acest caz, deși modus operandi a fost similar, autorii au călătorit cu mopede. Ulterior anchetatorii au observat că autorii au fost aceiași ca la primul tâlhărie.

Într-una dintre aceste tâlhărie, unul dintre autori a folosit o armă de foc, una dintre persoanele care lucra în unitate. a fost împușcat cu intenția de a o neutraliza în încercarea de a cere ajutor, deși în final împușcătura a lovit un perete.

În paralel cu derularea anchetei, un alt violent tâlhărie cu armă de foc a avut loc în februarie 22.incendiu într-un magazin de bijuterii din Badalona.

Divizia de Investigații Criminale din Barcelona

Agenții DIC din Barcelona au început o anchetă în decembrie anul trecut 31 în decembrie, în urma unui jaf violent la un magazin de tehnologie. Anchetatorii au intrat și au amenințat cu o armă de foc adevărată cu care au tras într-unul dintre pereții unității pentru a lua numerar și echipamente informatice.

Diferitele proceduri efectuate au permis identificarea două dintre persoanele care au comis tâlhăria, iar de acolo au obținut suficiente probe pentru a le raporta la alte două fapte: una la un alt magazin de tehnologie, unde s-au întors să expună pistolul semi-automat, iar cealaltă la o unitate alimentară. Anterior jafurilor, membrii grupării au sustras două autovehicule de gamă medie cu ore mai devreme de săvârșirea faptei, cu intenția de a împiedica acțiunea poliției. Odată săvârșită tâlhăria, aceștia au fugit și au abandonat acest mijloc de evadare în alte orașe.

Exploatarea cazului

Coordonarea dintre unitățile centrale de cercetare, cele regionale și unitățile de cercetare ale secțiilor de poliție afectate a făcut posibilă depistarea acțiunii grupului, precum și a coincidențelor. între autori în toate faptele cercetate. Astfel, au reușit să identifice cinci dintre membrii săi și să obțină suficiente probe pentru a le atribui autorii a șapte tâlhări violente din Barcelona, ​​unul la Cerdanyola și altul la Badalona.

) În februarie o echipă comună de membri ai celor două unități care au condus ancheta i-a arestat pe cei cinci presupuși autori ai tâlhăriilor.și a făcut mai multe percheziții și percheziții de locuințe.

Într-una dintre locuințe, printre alte obiecte de interes pentru anchetă, au depistat o armă de foc, care odată analizată de tehnicienii laboratorului de balistică a confirmat că aceasta a fost aceeași armă folosită la toate furturile.

Unul dintre deținuți, care avea mandat de arestare valabil deoarece se afla în închisoare și nu se întorsese în închisoare în timpul unui concediu de absență, a încercat să fugă odată ce a fost arestat.

Unitatea de Investigare a Districtului Nou Barris a pus sub acuzare și un alt

Patru dintre cei cinci deținuți au fost arestați preventiv după ce au fost duși în judecată.

Zona de comunicare Barcelona, ​​​​28 Februarie 418782 ) Sursa : Mossos d’Esquadra arestează la Barcelona cinci membri ai unui grup de hoți cu mai multe incidente ai unor unități comerciale foarte violente