Suntem tot mai saraci, insa nu am uitat ca sunt altii si mai saraci. In prag de Sarbatori de Iarna, cu buzunarele golite de criza economica ce afecteaza puternic romanii din Castellon, inca mai exista compatrioti care vor sa pastreze vii traditiile si obiceiurile de acasa si care incearca sa faca o mica bucurie atat celor mici, cat si celor mari.

Pe 6 decembrie, Biserica Ortodoxa „Sfantul Nicolae” din Castellon a sarbatorit hramul bisericii si a pregatit, din partea Mosului si cu sprijinul enoriasilor si al parohiei, daruri pentru copii si adulti. Peste 300 de cadouri pentru cei mici si 350 pentru cei mari au fost impartite la sfarsitul slujbei la care au participat in jur de 400 de credinciosi, printre care si consulul Romaniei la Castellon impreuna cu familia, dar si corala barbateasca Armonia din Constanta.  Preotul Nicolae Ionita cheama copiii si parintii si pe 24 decembrie, la ora 18.00, pentru a participa la serbarea de Craciun pregatita de copiii de la cursurile organizate la sediul bisericii, dar si de corul enoriasilor condus de cantaretul Alexandru Constantin. Mos Craciun va fi prezent la biserica si nu ii va uita pe cei mici. Si romanii din Vilareal sunt invitati, in ziua de Craciun, dupa Sfanta Liturghie oficiata de preotul paroh Aurel Stoica la Biserica Ortodoxa din localitate, la o serbare in care va fi prezentat un program de colinde, sceneta „Irod si magii” si o mica expozitie de desene intitulata „Craciunul prin ochii copiilor”.

Daruri pentru copii la magazinele romanesti, asociatii si Consulat

Cateva magazine romanesti din Castellon au pregatit daruri de Sfantul Nicolae pentru toti copiii care le-au calcat pragul pe 6 decembrie, iar de Craciun vor face surprize adultilor. Camelia Manea, proprietara magazinului Juan-Ma, si sora sa, Emilia Madhi, au pregatit 100 de daruri si, costumate in Craciunite, le-a daruit tuturor copiilor care au intrat in magazin de Sfantul Nicolae. O initiativa asemanatoare au avut patronii romani ai magazinului alimentar „Andres”, care au daruit aproape 50 de cadouri. In seara zilei de Craciun, romanii sunt asteptati la aceste magazine pentru a ciocni o cupa de sampanie cu patronii si pentru a servi un mic aperitiv. 

De Mos Ajun, colindele romanesti se vor face auzite si prin vocile cristaline ale elevilor de la cursurile de Limba Romana desfasurate in scolile spaniole si la Biroului Consiliului Judetean Dambovita din Castellon. Copiii vor colinda alaturi de profesoarele lor si vor aduce bucurie in sufletul personalului de la Consulatul Romaniei la Castellon, al asociatiilor romanesti, dar si al romanilor prezenti in cateva dintre magazinele romanesti din localitate. „Vrem sa amintim compatriotilor de sarbatorile de acasa, de grupurile de copii care colinda din poarta in poarta si de frumoasele colinde traditionale”, precizeaza profesoara Roxana Anghelache de la Biroul Consiliului Judetean Dambovita.

Colinde romanesti de Craciun la penitenciarul din Alcora

In preajma Craciunului, preotul din Castellon va fi prezent la penitenciarul din Alcora, acolo unde face vizite lunar. Cantaretul de la Biserica Ortodoxa din Castellon a organizat si a pregatit un cor de 50 de detinuti romani, care va prezenta un program artistic de colinde traditionale. Pentru a le transmite acestora macar o mica parte din spiritul Craciunului, parohia ortodoxa le-a pregatit detinutilor romani cateva daruri constand in alimente specific romanesti.

Un alt eveniment al lunii decembrie, marcant in ultimii ani, este Concertul Intercultural de Colinde al corurilor religioase, unde, dintre cele opt coruri participante, patru sunt romanesti. Evenimentul este organizat de primaria Castellon, prin intermediul organizatiei AMICS. Romanii care doresc sa asculte atat colinde romanesti, cat si din diferite alte parti ale lumii, sunt asteptati la sala Pergola din parcul Ribalta, Castellon, pe 18 decembrie, la ora 17.30. Spectacolul este gratuit.