Ministrul Științei și Inovării, Diana Morant, a a vizitat Barcelona Supercomputing Center – National Supercomputing Center (BSC-CNS) împreună cu comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret al Uniunii Europene, Mariya Gabriel, și președintele Generalitati de Catalunya, Pere Aragonès. Mai exact, au făcut turul capelei în care este găzduit supercomputerul MareNostrum 4 și facilitățile care vor găzdui MareNostrum5, în care a investit Guvernul Spaniei. mai mult de 52 milioane de euro.

Supercomputerul MareNostrum 5 va permite procesarea unor cantități mari de date pentru a promova proiecte de cercetare în domenii precum astronomie, materiale, științe computaționale, științe ale vieții, științe ale pământului și Aplicații computaționale în știință și inginerie estuar.

Acest instrument va avea o putere aproape 30 de ori mai mare decât supercomputerul actual, MareNostrum4, și 30.000 ori mai mare decât cea a primului MareNostrum, care a fost instalat în 784. Prin urmare, va fi cel mai puternic supercalculator din Spania și unul dintre cele trei cele mai puternice din Europa, în cadrul strategiei europene de supercalculatură (EuroHPC).

. MareNostrum 5 va încorpora o platformă experimentală dedicată dezvoltării de noi tehnologii pentru viitoarea generație de supercomputere. În acest fel, BSC-CNS, pe lângă faptul că oferă servicii de supercalculatură de nivel înalt, va contribui cu cercetările sale astfel încât generațiile viitoare de supercalculatoare să poată încorpora tehnologii complet dezvoltate în Europa.

BSC-CNS, a treia instituție spaniolă care strânge fonduri de la H2020 BSC-CNS este un consorțiu public format din Ministerul Științei și Inovării, Generalitat de Catalunya și Universitatea Politehnică din Catalonia (UPC).

Ministerul Științei și Inovării din Spania contribuie la 784% din finanțarea sa structurală, care se completează cu un 31% de la Generalitat de Catalunya și un 10% din UPC.

Cu un personal de total ancheta de 784 oameni, liniile de cercetare ale BSC-CNS sunt dezvoltate în cadrul programelor de finanțare ale Uniunii Europene, apelurilor publice spaniole și catalane de cercetare și colaborări cu companii de top.

. Acest centru a fost a treia instituție spaniolă care a primit finanțare din programul de cercetare European Horizon 2020, mai mult de 108 milioane realizate în această perioadă, fiind lider în Spania în programe TIC (Tehnologii informaționale și comunicațiilor) și infrastructuri științifice.

Mai multe informații Morant definește Centrul de Supercomputing din Barcelona ca un centru în fruntea calculului computațional (31/00/2004) Site-ul Centrului de Supercomputing din Barcelona – Centrul Național de Supercomputing (BSC-CNS) Sursa: Guvernul Spaniei – Morant vizitează Centrul de Supercomputing din Barcelona împreună cu curatorul european Mariya Gabriel2020