Ministrul Științei și Inovării, Diana Morant, a a participat la reuniunea informală a Consiliului de Competitivitate Spațial al Uniunii Europene, desfășurată la Toulouse (Franța), în cadrul căreia strategia comună a Uniunii privind gestionarea traficului spațial și dezvoltarea unei constelații de conectivitate sigură.. În timpul discursului său, Morant a transmis angajamentul ferm al Spaniei de a continua să consolideze știința și inovarea în sectorul spațial și a avansat că, în acest scop, guvernul spaniol va promova crearea unei agenții spațiale spaniole. și PERTE Aerospațial.

În acest sens, ministrul a detaliat că crearea agenției este unul dintre principalele pariuri ale reformei Legea Științei, Tehnologiei și Inovării, promovată de Guvernul Spaniei, care urmărește să consolideze Sistemul Știință, Tehnologie și Inovare spaniolă.

La întâlnirea, organizată în cadrul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, au participat miniștrii responsabil pentru afacerile spațiale. Întâlnirea sa concentrat pe două aspecte strategice: managementul traficului spațial și Inițiativa europeană de conectivitate sigură, o constelație de sateliți de comunicații interconectați care își propune să extindă semnificativ accesul la Internet.

Gestiunea traficului spațialPentru a face față creșterii exponențiale a numărului de sateliți pe orbită, Uniunea Europeană (UE ) a prezentat în această săptămână o comunicare comună care stabilește o abordare comună a gestionării traficului spațial. Obiectivul său este de a dezvolta inițiative concrete, atât operaționale, cât și legislative, pentru a promova o utilizare sigură, protejată și durabilă a spațiului, precum și pentru a păstra autonomia strategică a UE și competitivitatea industriei.. Abordarea UE se concentrează pe patru elemente: evaluarea nevoilor sectoarelor civil și militar în ceea ce privește gestionarea traficului spațial și impactul acestuia asupra UE; consolidarea capacității tehnologice de localizare și urmărire a vehiculelor spațiale și a resturilor; stabilirea unui cadru de reglementare și legislativ adecvat; și să creeze parteneriate internaționale în managementul traficului spațial.

Inițiativele în acest domeniu vor avea ca punct de plecare programul european EUSST, în care CDTI (anexat la Ministerul Științei și Inovării) acționează ca coordonator al acestui proiect de supraveghere a spațiului, la care participă cele mai relevante agenții spațiale europene din Europa și la care Spania are o participare mai mare de . %, cel mai mare din istoria țării noastre într-un proiect spațial internațional atât de important.

În acest sens, Morant a transmis în timpul discursului său, angajamentul Spaniei de a continua să promoveze cercetarea și dezvoltarea tehnologică pentru a asigura detectarea, controlul și, atunci când este necesar, eliminarea obiectelor care interferează cu utilizarea legitimă a spațiului.

„În cadrul de reglementare, credem că ar trebui să se ajungă la un acord pentru a stabili reguli cu privire la privind desfășurarea obiectelor în spațiu, și eliminarea acestora atunci când perioada lor de funcționare s-a încheiat”, a apărat ministrul, care a adăugat că, pe termen mediu, această reglementare trebuie abordată la nivel internațional, în special , în cadrul Națiunilor Unite.

Conectivitate spațială sigură UE a prezentat, de asemenea, săptămâna aceasta o propunere de regulament privind conectivitatea spațială sigură. Prezenta propunere urmărește dezvoltarea unui sistem de conectivitate spațială autonomă pentru furnizarea de comunicații prin satelit sigure și rezistente, în special pentru a asigura disponibilitatea pe termen lung a unor servicii de comunicații prin satelit fiabile, sigure și rentabile pentru utilizatorii guvernamentali la nivel global, care contribuie la protecția infrastructurii esențiale, supravegherea, acțiunile externe și gestionarea crizelor, consolidând astfel reziliența statelor membre.

Un alt obiectiv al acestei inițiative este de a permite disponibilitatea în bandă largă comercială de mare viteză în toată Europa, eliminând zonele moarte și asigurând coeziunea între teritoriile statelor membre, precum și oferirea de conectivitate în zone geografice de interes strategic, cum ar fi Africa sau regiunea arctică.

Morant a subliniat că Spania, utilizând mecanismul de redresare și reziliență Ca pârghie, a conceput un plan strategic de interes național în domeniul aerospațial, care are inițiative aliniate la această propunere a UE de a dezvolta o constelație de conectivitate sigură. Una dintre aceste inițiative este Constelația Atlantică, programul de observare a Pământului pe care Spania îl va dezvolta împreună cu Portugalia și care va avea o constelație de sateliți mici cu rezoluție înaltă.

Întâlnirea ESAMorant a participat și la reuniunea consiliului Agenției Spațiale Europene (ESA), la Toulouse, în care au fost discutate strategiile de utilizare a spațiului pentru îmbunătățirea cercetării științifice și extinderea capacităților de explorare spațială.

Întâlnirea a abordat, de asemenea, „Spațiul pentru un accelerator de viitor verde” inițiativă, un program pentru a ajuta Europa să acționeze pentru a atenua încălzirea globală, profitând de datele din spațiu.

Sursa: Guvernul Spaniei – Morant transmite Uniunii Europene angajamentul său de a consolida C&D&I în sectorul spațial 160222