Ministrul Științei și Inovării, Diana Morant, a a subliniat că, cu sprijinul fondurilor europene Next Generation, Proiectele Strategice de Redresare și Transformare Economică (PERTE) promovate de Guvern vor permite revoluția în sistemul productiv.

Asta a afirmat Morant la cea de-a cincisprezecea ediție a Forinvest, un forum de rețea financiar-business organizat la Feria Valencia cu scopul de a transfera cultura financiară către societate. În această primă zi a forumului s-a discutat despre finanțare în medii din ce în ce mai în schimbare, fonduri europene, transformare digitală, inovare sau investiții responsabile din punct de vedere social.

În timpul În În discursul său, ministrul a amintit că Guvernul a aprobat până acum nouă PERTES, concentrate pe domenii cheie pentru viitorul și rezistența economiei spaniole. Ministerul Științei și Inovării coordonează două dintre acestea, care au ca scop promovarea științei și inovației pentru a consolida sectorul aerospațial și a se îndrepta către un sistem de sănătate bazat pe Vanguard Health.

Morant a subliniat că, împreună, PERTES va promova proiectarea, dezvoltarea și fabricarea în Spania a vehiculelor electrice, terapii genetice de ultimă oră, noi energii verzi și tehnologii pentru aeronave cu emisii zero, printre altele.

În plus, ministrul a subliniat că aceste proiecte strategice de țară vor promova colaborarea public-privată în domeniul C&D&I pentru a realiza „un stat suveran în inovare”.

În acest sens, Morant a evidențiat inovația ca un factor cheie pentru accelerarea dublei tranziții ecologice și digitale a țării noastre, precum și ca un element determinant pentru companii să crească, să se internaționalizeze și să devină mai competitive.

În cadrul acesteia participarea la Forinvest, ministrul a vizitat expoziția comercială a forumului, însoțit de președintele Forinvest și ministrul Finanțelor și Modelului Economic, Vicent Soler; vicepreședintele Forinvest și directorul general al Institutului de Finanțe din Valencia, Manuel Illueca; și directorul general al Feria Valencia, Enrique Soto, printre alții.

Vizită la Institutul de Fizică CorpuscularăÎn timpul călătoriei sale la Valencia, Morant a vizitat și facilitățile Institutului de Fizică Corpusculară (IFIC), un centru comun al Consiliului Superior pentru Cercetare Științifică – un organism de pe lângă Ministerul Științei și Inovării și Universității din Valencia.

IFIC este un institut național și internațional de referință în domeniul fizicii nucleare și particule, care are proiecte de cercetare și dezvoltare tehnologică care vizează îmbunătățirea terapiei hadronice, care este utilizată pentru tratarea tumorilor canceroase. Aceste proiecte au primit finanțare de la Ministerul Științei și Inovării.

Mai exact, Morant a vizitat laboratorul proiectului HYMNS-ERC, condus de cercetătorul César Duminică. Acest grup lucrează la dezvoltarea unei tehnologii care să permită laboratorului să recreeze și să măsoare reacțiile nucleare care au loc în interiorul stelelor, aceleași care generează elementele chimice din univers. Recent și pentru prima dată, aceste dezvoltări tehnologice au putut fi adaptate și aplicate în domeniul terapiei cu hadron.

Morant a mai cunoscut, din mâna cercetătorilor Juan Fuster și Concepción Oliver, proiectul INITIAL-LINAC6+, al cărui obiectiv este construirea unui injector de Carbon 6+ pentru terapia cu hadron. Această nouă tehnologie reprezintă generația viitoare de acceleratori de particule, în special ioni de carbon pentru uz clinic, care optimizează doza de radioterapie la pacienții cu cancer.

În sfârșit, ministrul sa întâlnit cu grupul de cercetare IRIS al IFIC, coordonat de cercetătoarea Gabriela Llosá Llácer. În cadrul proiectului VALID, această echipă a dezvoltat un sistem specific de monitorizare a terapiei hadronice folosind un detector de raze gamma tip cameră Compton.

Mai multe informații Plan de recuperare, transformare și reziliență Galerie foto pe Flickr a Ministerului Științei și Inovării Sursa: Guvernul Spaniei – Morant: „Proiectele strategice pentru redresare și transformare economică (PERTE) va permite revoluția în sistemul nostru productiv”33