Agentia de rating Moodys a redus calificativul pentru 28 de banci din Spania, dupa ce guvernul a solicitat asistenta financiara din partea zonei euro. Doar cateva banci mari reusesc sa pastreze o nota buna in clasamentul agentiei, in timp ce bancile mijlocii ajung in categoria nerecomandata investitorilor.

Spania a initiat ieri formalitatile pentru solicitarea ajutorului de 100 de miliarde de euro acordat de Eurogrup pentru salvarea bancilor. Drept rasplata agentia de calificare Moody’s a redus in bloc ratingul pentru 28 de banci.

Unele au coborat si cate 4 trepte ajungand la nivelul de „bono basura”, cu perspectiva negativa, nerecomandat investitorilor. Dintre bancile mari doar Santander isi mentine nota de trecere, cu un calificativ Baa2, datorita afacerilor din strainatate.Tot Moody’s se asteapta ca datoria suverana a Spaniei sa sufere o retrogradare similara in decurs de o luna.

Moody’s a redus deja ratingul Spaniei in 13 iunie, iar bancile spaniole au mai suferit o retrogradare, recent, cand agentia Fitch a redus nota pentru 18 banci spaniole. Agentiile de rating considera ca bancile spaniole sufera in continuare pierderi importante din cauza afacerilor imobiliare nerentabile.

Moody’s apreciaza reforma financiara a guvernului spaniol si ajutorul solicitat zonei euro, insa asteapta sa fie cunoscute toate datele privind acest imprumut care ar trebui sa salveze sistemul bancar spaniol si sa „restarteze” economia Spaniei.

In cele din urma insa tot cetatenii vor plati factura salvarii bancilor. Imprumutul acordat de zona euro va aduce si o majorare a TVA-ului. Guvernul de la Madrid a fost atentionat in acest sens de FMI si acum se studiaza la ce produse va fi marita taxa pe valoare adaugata.