#Spania – Ministrul Sănătății, Mónica García, în prezentarea „Raport privind nivelul socioeconomic și stilul de viață al populației de copii și adolescenți din Spania”.

Distribuie pe Ministrul Sănătății, Mónica García, a prezentat „Raport privind nivelul socioeconomic și stilul de viață al populației de copii și adolescenți din Spania”întocmit din Studiul PASOS al Fundației Gasol, unde a indicat că „Nivelul socioeconomic al familiilor este unul dintre factorii determinanți ai stilului de viață al copiilor și, în consecință, stilurile de viață ale celor care trăiesc în medii mai vulnerabile sunt mai deteriorate.”.

Evenimentul a avut loc la Consiliul General al Colegiilor Oficiale ale Medicilor si a fost prezent directorul executiv al Fundatiei Gasol, Cristina Ribes; cercetătorul principal al studiului PASOS și director global de cercetare și programe la Fundația Gasol, Santi F. Gómez.

Mónica García a remarcat că „Obezitatea infantilă este o provocare cu mai multe fațete care necesită o abordare cuprinzătoare și coordonată” si asta de la Ministerul Sanatatii „Ne angajăm să facem partea noastră și să implementăm politici care promovează un stil de viață sănătos încă din copilărie.”.

Mai mult, el și-a amintit că „Știm că eforturile noastre nu vor fi suficiente dacă nu abordăm inegalitățile socioeconomice care stau la baza acestei probleme” și de aceea este importantă colaborarea între diferite sectoare și actori într-o manieră holistică, inclusiv Guvernul în ansamblu, organizațiile neguvernamentale, sectorul privat și societatea civilă în general.

Din acest motiv, a spus că studiul care a fost prezentat este a „busolă autentică care ghidează acțiunea Ministerului și împinge Planul Strategic Național împotriva Obezității Infantile”.

De asemenea, a evidențiat nevoia de a aborda obezitatea infantilă nu numai din perspectiva sănătății, ci și din perspectiva sănătății cuprinzătoare a populației infantile, luând în considerare aspectele economice, educaționale și comunitare care afectează copiii și familiile acestora.

În acest sens, ministrul a afirmat că Ministerul Sănătății va promova acțiuni specifice, precum continuarea consolidării utilizării locurilor de joacă din centrele de învățământ după-amiaza pentru promovarea obiceiurilor sănătoase în rândul copiilor și adolescenților. Sau extinderea acoperirii sănătății bucale, măsură prevăzută în Planul național împotriva obezității infantile, care va contribui la îmbunătățirea stării generale de sănătate a populației infantile.

„Lupta împotriva obezității infantile este o prioritate absolută pentru Ministerul Sănătății”a subliniat el, și de aceea Spania face parte din Frontrunner Countries, un grup de țări lider în implementarea strategiilor inovatoare împotriva obezității infantile.

RaportRaportul, întocmit cu date din studiul PASOS, a analizat obiceiurile de sănătate a 3.201 de copii, cu vârste între 8 și 16 ani, din toată Spania, și prezintă concluzii deosebit de îngrijorătoare cu privire la familiile care trăiesc în situații de vulnerabilitate socio-economică.

Ministerul Sănătății colaborează cu acest raport prin Fundația CSAI.

Directorul global de cercetare și programe al Fundației Gasol și cercetător principal al studiului PASOS, Santi F. Gómez, a spus că „Este esențial și urgent să se ia măsuri structurale și să desfășoare intervenții comunitare pentru a promova obiceiuri de viață sănătoase care sunt sensibile la inegalitățile socioeconomice.”.

Printre alte măsuri, este necesară promovarea acțiunilor cuprinse în Planul Strategic Național de Reducere a Obezității Infantile, astfel încât toți băieții și fetele, indiferent de nivelul lor socioeconomic, să poată crește sănătos.

Principalele rezultate ale Raportului sunt:

Activitate fizica: Nivelul de educatie al mamelor si tatilor sau tutorilor legali este variabila pentru care cele mai mari diferente se observa in procesele verbale dedicate activitatii fizice moderate sau viguroase de catre copii.

baieti si fete. Astfel, a avea sau nu studii universitare reprezintă 11,5 minute de diferență pe zi, cu aproape 70 de ore mai puțin pe an în cazul copiilor ai căror mame, tați sau tutori legali nu au acest nivel de studii.

Inegalitatea crește la combinarea celor trei variabile ale nivelului socioeconomic – nivelul de studii, statutul de angajare și venitul mediu pe persoană/an -; și adevărul este că băieții și fetele cu condiții socioeconomice mai proaste dedică cu 23 de minute mai puține pe zi practicării unei activități fizice moderate sau viguroase, ceea ce înseamnă mai mult de 11 ore pe lună și cu aproape 140 de ore mai puține pe an (aproape 6 zile întregi pe an). anus).

Utilizarea ecranului: Tot pentru timpul de utilizare a ecranului în timpul săptămânii, variabila de nivel socioeconomic pentru care se observă cele mai mari diferențe este nivelul de educație al mamelor, taților sau tutorilor legali, ajungând

Încă 50 de minute pe zi în rândul copiilor și adolescenților cu părinți fără studii universitare.

Combinând cele trei variabile, populația de copii și adolescenți cea mai expusă vulnerabilității socioeconomice ar dedica încă aproximativ 16 zile întregi într-un an utilizării ecranelor. Pe parcursul creșterii lor, între 8 și 16 ani, ar fi în jur de 4,2 luni întregi mai dedicate utilizării ecranelor.

Hrănire: Ca și în cazul somnului, variabila de nivel socioeconomic pentru care se constată cea mai mare diferență în nivelul de aderență la dieta mediteraneană este nivelul de educație al mamelor, taților sau tutorilor legali; în special cu 0,84 puncte mai puțin pe o scară de 16 puncte.

În același timp, rezultatele indică faptul că procentul populației de copii și adolescenți care are un nivel scăzut de aderență la dieta mediteraneană este cu 11,5% mai mare în rândul populației cele mai expuse inegalităților socioeconomice; ajungând deja la peste 20% din această populație.

Vis: Procentul populatiei de copii si adolescenti care indeplineste recomandarile pentru orele de somn in timpul saptamanii este cu aproape 10% mai mic in randul minorilor ai caror mame, tati sau tutori legali nu au studii universitare.

La combinarea celor trei variabile de nivel socioeconomic, se observă că peste 63% din populația cea mai avantajată de copii și adolescenți respectă recomandările de somn, în timp ce acest procent este cu 14,7% mai mic pentru populația cea mai vulnerabilă. Această cifră este ușor mai mică în weekend (9,2%).

Disconfort psihologic: Procentul populatiei de copii si adolescenti care declara ca se simte ingrijorati, tristi sau nefericiti este alarmant, intrucat depaseste 30% in toate cazurile; deşi dintre toate variabilele analizate este cea în care cele mai mici diferenţe se regăsesc în funcţie de nivelul socioeconomic.

Acest procent este cu 2,4% mai mare la populația expusă la un nivel socioeconomic mai scăzut.

Estestarea de sănătate percepută: Luând în considerare cele 3 variabile de nivel socioeconomic, starea de sănătate percepută este cu 6,4 puncte mai mare, pe o scară de la 0 la 100, în rândul populației cele mai avantajate. În ansamblu, populația de copii și adolescenți își autopercep sănătatea la 79,4 puncte, ceea ce reprezintă o valoare mai mică decât cea dorită la populația de copii și adolescenți între 8 și 16 ani.

Mai multe informatii Raport privind nivelul socioeconomic și stilul de viață al populației de copii și adolescenți din Spania (PDF) Site-ul Fundației Gasol Mai multe stiri Mónica García anunță crearea unei platforme de rețea de… Pau Gasol sponsorizează candidatura Monicăi García pentru… Etichete: Sănătate Sursa: Guvernul Spaniei – Monica Garcia: „Obezitatea infantilă necesită o abordare cuprinzătoare și coordonată”