Modificarea Legii Securității Naționale își continuă procesarea , odată ce dezbaterea a fost trecută întregului Congres. Apărarea proiectului de lege a fost efectuată de ministrul președinției, relațiilor cu instanțele și memoriei democratice, Félix Bolaños.

) Noul text, care nu nu afectează conținutul esențial al legii 2015, urmărește să asigure că statul poate dispune de resursele strategice necesare pentru a face față marilor riscuri și amenințări pe care le afectează securitatea națională. În plus, încearcă să ofere statului instrumente de anticipare a crizelor și de a accelera luarea deciziilor, în coordonare cu restul administrațiilor și actorilor implicați.

. „Avem un stat puternic și pregătit care ne permite să facem față oricărei eventualități cu garanții. Iar apartenența noastră la Uniunea Europeană întărește acea situație privilegiată în fața crizelor. Acest lucru s-a dovedit în timpul pandemiei de Covid și acum cu Putin război. Dar asta nu înseamnă că nu putem să ne perfecţionăm. Această lege este despre asta. Întărindu-ne capacităţile şi să fim mai bine pregătiţi”, a conchis ministrul.

Rezerva strategică de produse esențialePrintre principalele noutăți ale proiectului, crearea „Rezervei strategice pe baza Capacitate National Industrial Production”, care are ca scop garantarea aprovizionării cu resurse esențiale în situații excepționale. Statul se asigură astfel un instrument care îi va permite să facă față viitoarelor situații de urgență cu mult mai puțină tensiune în sfera productivă și comercială.

În plus, Un Centru de promovare și coordonare a industriei strategice este creat pentru a identifica mijloacele și tehnologiile care pot produce și satisface cererea de bunuri strategice sau esențiale. Aceasta răspunde unora dintre cele mai importante lecții învățate din pandemie: că este necesar să existe un nivel de bază al producției industriale care să garanteze furnizarea de resurse esențiale; că această producție trebuie să poată furniza în situații excepționale și că, pentru aceasta, este necesară promovarea unei producții industriale polivalente, cu linii comerciale care să poată fi adaptate producției de bunuri strategice.

. )”Statul învață din crize. Și este datoria unui Guvern responsabil să transfere acea învățătură în legi pentru a le îmbunătăți și a lăsa o țară mai bine pregătită decât cea cu care ne confruntăm. orice tip de criză în viitor. Nu, este vorba de a avea un instrument în cazul în care apare o altă criză. Este de a avea un instrument eficient pentru când va ajunge”, a spus Bolaños.

O viziune mai agilă și mai coordonatăProiectul recunoaște importanța contribuției resurse pentru securitatea națională. În acest sens, de exemplu, plasează protecția resurselor strategice la același nivel cu securitatea cibernetică sau securitatea energetică sau a sănătății. În plus, reglementează complet procesul de organizare, pregătire și dispunere a resurselor menționate.

Printre cele mai relevante probleme se numără participarea sectorului privat în afara, făcând distincția între prestațiile personale obligatorii, fără drept la despăgubire, și prestațiile patrimoniale obligatorii, cu drept la despăgubire. De asemenea, realizarea Catalogului Resurselor Sistemului Naţional de Securitate, care va cuprinde date privind resursele umane, mijloace materiale, facilităţi şi bunuri, atât din sectorul public, cât şi din cel privat, care pot fi utile pentru a face faţă unei crize.

Pe de altă parte, textul prevede că Consiliul de Securitate Națională poate activa disponibilitatea acestor resurse, înainte ca Președintele Guvernului să declare situația de interes pentru securitatea națională. , dacă se detectează un scenariu care ar putea duce la o criză.

În sfârșit, coordonarea teritorială și participarea comunităților autonome, reglementând obligația Securității Naționale. Consiliul să se coordoneze cu regiile autonome pentru a face efectivă contribuția resurselor la Sistemul Național de Securitate.

Sursa: Guvernul Spaniei – L Modificarea Legii Securității Naționale își continuă procesul parlamentar după trecerea întregii dezbateri