Politica spaniolă este în doliu, astăzi, după ce a fost anunțată moartea unuia dintre oamenii politici care au marcat integrarea minorităților în Spania.

Pedro Zerolo a murit la vârsta de 54 de ani, din cauza unui cancer de pancreas. A fost un militant activ al Partidului Socialist spaniol și a participat chiar și la ultimele alegeri pentru candidatura formațiunii la guvernul regiunii Madrid.

Boala a fost depistată anul trecut în ianuarie, iar evoluția a fost rapidă și dureroasă pentru un politician care a fost lăudat și criticat deopotrivă pentru inițiativele sale.

Citește interviul acordat de Pedro Zerolo ziarului Românul în 2011:

Pedro Zerolo (PSOE): “Romanii sunt interesati sa participe si sa se integreze”

De profesie avocat, Zerolo a fost cunoscut de-a lungul carierei sale politice pentru sprijinirea drepturilor homosexualilor, lesbienelor și transexualilor, pentru promovarea căsătoriei între persoanele de același sex și, nu în ultimul rând, pentru integrarea străinilor.

Tratamentul pentru combaterea bolii i-a provocat pierderea podoabei capilare, pentru care era recunoscut, dar Pedro Zerolo a continuat să-și arate noua înfățisare și să contribuie la politica madrilenă în calitatea de consilier local al primăriei Madrid.

Relațiile sale cu românii din Spania au fost întodeauna pozitive și de fiecare dată când a avut ocazia a încercat să stimuleze politica partidului său către integrarea străinilor și a românilor, pe care i-a îndemnat mereu să participe la viața socială și politică. În perioada de președinte al Partidului Socialist din Madrid, Pedro Zerolo a colaborat și cu grupul de socialiști români din Spania.

Primăria Madrid va facilita un spațiu („capilla ardiente”) pentru cei care vor să-i aducă un ultim omagiu.