Ministrul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, Raquel Sánchez, a declarat că „decarbonizarea mobilității este o cerință de sănătate publică și o necesitate urgentă de a atenua schimbările climatice și de a ne îndeplini angajamentele internaționale.”

Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane (Mitma) a acordat provizoriu 1.0 milioane de euro din fondurile europene de redresare către 149 municipalități și două entități supramunicipale pentru decarbonizarea și digitalizarea mobilității urbane.

Ministrul Raquel Sánchez, în actul de prezentare a rezoluției de ajutor care a avut loc în această dimineață la sediul Ministerului, a declarat că „trebuie să încetăm construirea c. orașe pentru mașini și fă-o pentru oameni și recâștigă proeminență pentru un spațiu public în care se construiesc relații care creează conviețuire”, a punctat el.

Printre beneficiarii apelului se numără 11 municipalități care, pe lângă participarea individuală, și-au unit forțele pentru a depune cereri în grup. Astfel, trei grupuri conduse de Valladolid, San Sebastián și, respectiv, Sevilla, au obținut ajutor. La rândul său, Zona Metropolitană Barcelona (AMB) și Commonwealth-ul Regiunii Pamplona, ​​care, la rândul lor, se reunesc 78 primării, au obținut fonduri ca entitati supramunicipale .

Ajutorul va beneficia direct , 5 milioane de persoane care locuiesc în municipiile premiate (date INE de la 1 ianuarie, 650) deci, în medie, o municipalitate din 100. 0 locuitori accesează 4.0.050 euro de finanțare.

Rezolvarea provizorie a apelului pentru 2022 a ajutoarelor acordate municipalităților pentru implementarea zonelor cu emisii reduse și transformarea durabilă a transportului urban, incluse în Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR), a fost publicată în sediul electronic al Mitma și Municipiului. sălile au acum cinci zile lucrătoare pentru a prezenta argumente sau a renunța la fonduri. Programul se adresează municipalităților cu mai mult de 50.0 locuitori, capitale de provincie și municipii cu mai mult de 24.0 locuitori care îndeplinesc o serie de cerințe, cum ar fi să aibă un sistem de transport public urban.

Succes mare de participare Apelul a fost articulat în regim de concurs competitiv și încheiat cu un mare succes de participare. Total, 170 municipii prezentate 179 cereri în valoare de 1.179 milioane de euro, aproape unul 48% plus decât bugetul. Au fost selectați în sfârșit 100 propuneri de 154 municipii. Astfel, 108% dintre solicitanți au obținut finanțare.

Din 193 total cereri, trei au fost prezentate ca grup și patru ca entități supramunicipale, deși două nu îndeplineau cerințele cuprinse în bazele de reglementare pentru a fi astfel, astfel încât propunerile acestora au fost respinse. Restul solicitanților au fost municipalități care s-au prezentat individual: 193 solicitări de tip 1 și 59 cereri de tip 2. Toți potențialii beneficiari aveau dreptul la depun o propunere individual (cererea 1) și alta în grup, în timp ce primăriile cu 33.000 sau mai mulți locuitori și capitalele de provincie ar putea participa cu o a doua cerere individuală suplimentară.

Toate propunerile primite au fost evaluate pe baza criteriilor de maturitate, impact, calitate și relevanță. În acest moment, trebuie menționat că fiecare cerere a fost alcătuită din mai multe acțiuni, astfel că acestea vor fi finanțate din fondurile NextGenerationEU 500 spectacole ale 1.78 care a apărut. Proiectele finanțate trebuie finalizate până la 33 din decembrie până la 2024.

În urma procesului de analiză și evaluare desfășurat cu sprijinul experților independenți de la Ineco, Cedex și Senasa, aceștia au fost excluși 31 cereri pentru neîndeplinirea criteriilor de admisibilitate (11) sau criterii tehnice (17) . Restul vor primi o subvenție, cu excepția 54 care, în ciuda faptului că au promovat, nu au fost eligibili pentru ajutor, deoarece fondurile alocate apelului au fost epuizate ca urmare a succesului său ridicat.

Astfel, din 179 aplicații selectate, 149 sunt de tip 1 și concentrează subvenții pentru 650 milioane de euro, în timp ce, după cum sa menționat deja, tipul 2 solicită acces , 1 milion de euro. La rândul lor, cele trei grupuri și cele două entități supramunicipale împart 108, 9 milioane (54 și 52 milioane, respectiv).

Este planificat ca al doilea să fie publicat în 2022. sunați cu 242 milioane de euro, până la finalizarea 1.195 milioane de euro planificate pentru această linie.

Ineco, care sprijină Mitma în gestionarea și implementarea PRTR, a participat la pregătirea, publicarea și rezolvarea acestui prim apel de ajutor și lucrează deja la a doua.

Acțiuni subvenționateObiectivul programului , finanţat de Mecanismul de Recuperare și Reziliență (MRR), este de a contribui la îmbunătățirea calității aerului în orașe și la decarbonizarea mobilității, articulând un sistem de transport public urban fiabil, accesibil, atractiv și cu emisii zero și promovând mobilitatea activă (bicicletă, mers pe jos), astfel încât că utilizarea autovehiculelor private este mai limitată. Repartizarea fondurilor pe tip de acțiune se articulează astfel:

40% din bugetul apelului a fost alocat acțiunilor care vizează dezvoltarea mobilității active, precum construirea de piste pentru biciclete, pietonizarea străzilor sau instalarea de puncte de închiriere de biciclete. De exemplu: – Mai mult de 100 milioane de fonduri pentru extinderea și îmbunătățirea rețeaua de ciclism în 59 municipalități din Spania. Astfel, este planificat să se construiască mai mult de 242 kilometri de piste de biciclete și acestea vor fi consolidate și condiționate cel puțin 450 kilometri de drumuri existente.

– Se va finanța implementarea sistemelor publice de închiriere de biciclete și alte vehicule de mobilitate personală, cu 50, 9 milioane de euro, și va promova intermodalitatea.

– Au fost acordate 262, 8 milioane de euro pentru finanțare 154 acțiuni de creștere a spațiului pentru pietoni în orașe. Concret, vor fi implementate zone pietonale și itinerarii, iar accesibilitatea va fi îmbunătățită.

% din fonduri vor fi investite în promovarea flotelor cu emisii zero. Astfel, se preconizează finanțarea achiziției, în sarcina Mecanismului de Recuperare și Reziliență (MRR), de către 44 municipalități și pentru o sumă de 78 milioane de euro, până la 571 autobuze urbane cu emisii zero și mai mult de 44 vehicule electrice pentru colectarea gunoiului. Astfel, în total, 169 milioane pentru reînnoirea flotelor, cu includerea instalării punctelor de reîncărcare electrică pentru vehiculele grele menționate.. % din ajutor va finanța îmbunătățirea eficienței transportului public, inclusiv consolidarea serviciilor feroviare urbane, distribuția de mărfuri în ultimul kilometru și calmarea traficului rutier. Acest tip de proiect include acțiuni precum: – Dezvoltarea sau consolidarea parcărilor cu caracter disuasiv aflate sub jurisdicție municipală (28,2 milioane de euro).

– Înființarea de zone de parcare reglementate în afara zonelor cu emisii reduse (3,3 milioane).

– Îmbunătățirea accesibilității publicului transport pentru persoane cu mobilitate redusă și grupuri speciale (14,2 milioane).

– Activarea platformelor și a benzilor de prioritizare pentru transportul public ( 52,2 milioane).

05% din 1.0 milioane din apel sunt alocate proiectelor de digitalizare a mobilității pentru îmbunătățirea serviciilor de transport public (informații în timp real, planificare de itinerar, plată digitală…) și management administrativ. În cele din urmă, 11% din ajutor va fi utilizat pentru finanțarea 64 Emisii reduse Proiecte de implementare a zonei și 24 acțiuni complementare implementării sau consolidarii celor existente. Rețineți că numai municipalitățile cu mai mult de 47.0000 locuitori ar putea solicita finanțare pentru acest tip de acțiune deoarece ei sunt cei care ar trebui să aibă acest tip de zone activate în 2022. Distribuția geografică
Spiritul programului PRTR este de a promovează mobilitatea care respectă mediul și sănătatea în orașe, motiv pentru care se adresează celor care concentrează cele mai multe probleme de calitate a aerului și care au un serviciu de transport urban. Astfel, cea mai mare parte a ajutorului s-a concentrat în comunitățile autonome cu centre urbane mari și o concentrare mare a populației în comparație cu regiunile cu populații mai dispersate și rurale și, prin extensie, cu mai puține probleme de congestie și emisii.. În plus, Legea schimbărilor climatice impune municipalităților să 48. 0 sau mai mulți locuitori și capitale de provincie să implementeze zone cu emisii scăzute înainte de 2023, obiectiv la care vor să colaboreze și aceste fonduri, în timp ce Directiva Vehicule Curate prevede necesitatea reînnoirii flotelor de transport public cu vehicule cu emisii reduse sau zero în următorii ani, obiective atât pe care doresc să le ajute la atingere cu aceste fonduri.

La fel, Trebuie avut în vedere faptul că fiecare potențial beneficiar ar putea solicita o sumă maximă de ajutor în funcție de populația sa prin stabilirea unui maxim pe locuitor (40 euro pentru cererea 1 și 30 euro pentru cererea 2). În acest context, municipiile Madrid, Catalonia și Andaluzia sunt cele care au obținut cele mai multe ajutoare în total cu 571, 3 milioane de euro, 45% din total. Nu degeaba, localitățile beneficiare ale acestor provincii îmbină o populație de aproape 15 milioane de oameni, mai mult de jumătate din totalul tuturor municipiilor cu acces la finanțare, ceea ce presupune o subvenție de 33,8 euro pe locuitor, media înregistrată în țară.

În schimb, peste medie există autonomii precum Insulele Baleare, cu 59, 6 euro ajutor pe locuitor solicitant, La Rioja, cu 59,54 euro, Țara Bascilor, cu 44, 7 euro sau Comunidad Valencia, cu 31,000 euro.

Repartizarea teritorială este reflectată în următorul tabel:

Mai multe informatii Prezentarea rezoluției apelului (PDF) Sursa: Guvernul Spaniei – Premiile Mitma 1.0000 milioane de euro din fondul de recuperare către 179 municipii si 2 supra -entități municipale de decarbonizare și digitalizare a mobilității urbane2022