Astfel, zona arsă include 24.95,88 hectare suprafețe de mare valoare ecologică și 10.95,16 hectare dintre ele zonă de pădure împădurită. Incendiul a afectat enclave importante din Red Natura 2000, precum Zonele de Conservare Specială din Tera. și lagunele Vidríales, Sierra de la Culebra, malurile râului Aliste și afluenții și malurile râului Tera și afluenții.

Au fost, de asemenea, avariate 15 habitate de interes comunitar diferit, dintre care 3 sunt considerate prioritare .

Pe de altă parte, au fost și ei afectați 15.95 are în cadrul Rezervația regională de vânătoare Sierra de la Culebra, de mare importanță economică pentru zonă.

Neprotejată împotriva ploii
Această zonă mare se află într-o situație de grav pericol din cauza lipsei de protecție împotriva ploilor abundente, întrucât perioada scurtă de timp care s-a scurs nu a permis o revenire minimă a vegetatie, deci Aceștia pot observa pierderi accelerate de sol, precum și procesele erozive ale torenților, generând târâirea cenușii și a solidelor (pietre, resturi vegetale…) și chiar mișcări în masă dacă în următoarele luni apar precipitații abundente.

. )Din toate aceste motive, MITECO, având în vedere necesitatea de a interveni cât mai rapid pentru a atenua situația cauzată de acest eveniment, pentru a reduce riscul pentru oameni și bunuri și pentru a permite recuperarea biodiversității în zona afectata a fost declarat urgent un pachet de actiuni pentru inversarea situatiei.

Lucrarile finantate de acest Minister -in sprijinul dezvoltarii competentelor catre Comunitatea Autonomă Castilla y León- suma la 2.000.000 € și sunt deja acordate patru companii locale pentru a promova în acest fel activitatea socioeconomică a zona. Perioada de finalizare preconizată este de șapte luni.

Astfel, acțiunile sunt axate pe următoarele obiective:

Recuperarea integrității ecosistemului, sau cel puțin a celor mai relevante aspecte ale acestuia din punct de vedere al compoziției, structurii și funcționării. Conservarea și îmbunătățirea solului, ale cărui caracteristici inițiale, în special conținutul și calitatea materiei organice, textura, stabilitatea agregatelor și viteza de infiltrare, joacă un rol relevant nu. doar în eventualul proces post-incendiu dar și în posibilitatea explorării substratului de către plante și în rezervele de apă de care dispun, factori critici în supraviețuirea unor noi indivizi introduși prin plantare și/sau plantare sau din regenerare. Limitarea scurgerii și pierderii solului din cauza eroziunii pe versanți.Controlul eroziunii în albiile râurilor, de unde provine cea mai mare producție de sedimente.Reducerea riscului de inundații și inundații după incendiu, deoarece creșterea debitelor maxime induse de incendiu poate crește semnificativ riscul de deteriorare a persoanelor, infrastructurii și altor bunuri materiale. Reducerea emisiilor de sedimente și înfundarea lacurilor de acumulare și a barajelor.Reducerea contaminării apelor de suprafață și subterane.Prevenirea proliferarea dăunătorilor în masele forestiere neafectate de incendiu.Promovarea regenerării naturale a florei și a supraviețuirea și reproducerea faunei.Îmbunătățirea infrastructurilor de apărare.Concret, în zonele afectate se vor desfășura următoarele acțiuni:

Mărunțirea copacilor în picioare creând o mulcire sau căptușeală de așchii răspândite pe pământ. Construcția de terasamente și diguri pentru reducerea vitezei de circulație a apei și a elementului de reținere a sedimentelor.Deschiderea căii de acces la tribunele de acțiune. Adaptarea pistelor preexistente prin construirea de pasaje de apă Construirea de iazuri pentru asigurarea alimentării cu apă pt. fauna și dispune de puncte de apă pentru stingerea incendiilor.Construire de puncte de apă împotriva incendiilor pentru apărarea pădurii împotriva viitoarelor incendii .Montarea pășunilor pentru a favoriza și accelera implantarea învelișului vegetal.Tratamente împotriva dăunătorilor pentru a evita proliferarea în principal a insectelor plictisitoare.

Un foc de extremă virulență
Incendiul din Sierra de la Culebra (Zamora), declarat în trecut 000 în iunie, a fost cauzată de fulgere multiple din cauza unei furtuni uscate cu un dispozitiv electric puternic și a afectat mai multe municipalități din Sierra de la Culebra timp de câteva zile. Având în vedere creșterea temperaturii cauzată de valul intens de căldură care se trăia, împreună cu umiditatea scăzută și rafale puternice de vânt predominante în zonă, comportamentul incendiului a fost extrem de virulent, cu zona afectată de acesta 24.114,95 ha în municipiile Calzadilla de Tera, Ferreras de Arriba, Ferreras de Abajo, Mahíde, Manzanal de Arriba, Melgar de Tera, Otero de Bodas, Riofrío de Aliste, Rionegro del Puente, San Vicente de la Cabeza, Tábara, Vega de Tera și Villardeciervos. Consiliul de Miniștri a convenit să declare zonele grav afectate de urgențe de protecție civilă (ZAEPC) în comunitățile autonome Andaluzia, Aragon, Castilla și León, Catalonia , Foral de Navarra, Valenciana și Regiunea Murcia afectate de incendii forestiere, în mare parte cauzate de valul de temperaturi extrem de ridicate tas care a afectat aproape întreg teritoriul peninsular, din ziua respectivă 10 din iunie, context în care este inclus acest incendiu.

Sursa: Guvernul Spaniei – MITECO lansează refacerea de urgență a pădurilor în zona afectată de incendiul Sierra de la Culebra