Iceta a insistat că cultura este una dintre cele zece coloana vertebrală a Strategiei Naționale de abordare a provocării demografice. „Cultura este și economie și industrie. Trebuie să generăm oportunități de locuri de muncă în teritoriu”, a insistat el.Organizat de Ministerul Culturii și Sportului prin General Direcția Industrii Culturale, Proprietate Intelectuală și Cooperare, forumul se va concentra pe promovarea liniei de ajutor care vizează extinderea și diversificarea ofertei culturale în zone extraurbane, a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență.

Aceste granturi, a căror repartizare a fost aprobată de comunitățile autonome la Conferința Sectorului Cultură desfășurată pe 7 aprilie, sunt dotate cu un total de 17 milioane de euro și au scopul de a stimula activitatea culturală a organizațiilor pentru- profit și nonprofit în zonele extraurbane pentru extinderea ofertei culturale în mediul rural.

Ministrul a subliniat angajamentul Executivului: „Guvernul Spania a este una dintre puținele țări europene care a inclus cultura ca una dintre axele centrale ale planurilor de redresare. Și am făcut-o pentru că suntem conștienți de puterea transformatoare a creației artistice”.

Forumul Cultură și Ruralități are loc în fiecare an de la . și are ca scop reflecția și dezbaterea în jurul potențialului a culturii pentru a induce dinamica schimbărilor și transformării sociale, economice și demografice. Anul trecut a avut loc la Jarandilla de la Vera (Cáceres) cu tema „Ruralitatea în fața crizei ecologice și climatice”.

Un forum cu o perspectivă statalăCopertul programului Forumului V Cultura și Ruralități

Programul din acest an include participarea societății publice, private și civile care își desfășoară activitate pe întreg teritoriul statului. Obiectivul este de a încuraja reflecția și dialogul pentru a contribui, în comun, la dezvoltarea unei țesături și a unui ecou. Sistem cultural divers, solid și stabil pentru mediul rural, care permite extinderea, consolidarea și diversificarea ofertei culturale și generarea de oportunități de angajare și rădăcini vitale în teritoriu.

. )Fiind un plan de stat, Forumul va conta cu prezența proiectelor și inițiativelor de referință ale 00 comunități autonome. Acestea sunt proiecte care se caracterizează prin diversitatea, unicitatea și excelența lor recunoscută, în cadrul unor tipologii diferite, dar întotdeauna dintr-o perspectivă actuală și contemporană.

În plus, va analiza, prin diferite mese de reflecție și dezbatere, specificul proiectelor și proceselor culturale din mediul rural. De asemenea, vor fi trecute în revistă principalele modele de inițiative, precum spații de artă, festivaluri, rețele de colaborare, reședințe artistice, proiecte de mediere, propuneri de recuperare și reimaginare a patrimoniului și a patrimoniului imaterial sau laboratoare de inteligență colectivă.

Printre propunerile participante se numără Muzeul Vostell din Malpartida de Cáceres, Muzeul Genalguacil Pueblo, Festivalul Almagro, Fundación Cerezales Antonino y Cinia (Medalia Meritului în Arte Plastice ) din Cerezales del Condado, Centrul Huarte din Navarra, La Benéfica de Rodrigo Cuevas din Piloña, Rețeaua Rurală Națională, Festivalul de Film Asco, Festivalul Euphonic, proiectul IVAM Confluenciès sau modelul de colaborare public-privat al Centrului Cultural As Quintas de La Caridad din Asturias.

Programul include și ateliere, precum Ficțiuni fotosensibile, susținute de grupul Lab-a. În plus, au fost organizate conversații în jurul interesului industrial și popular reînnoit pentru muzica roots, cu experții Francesc Viladiu și Llorián García-Flórez. Există spații de consiliere personalizate pentru agenții culturali -pe aspecte precum comunicare, finanțare, proiectare, durabilitate- și un spațiu expozițional și târg pentru producătorii locali și artizanat.Propuneri artisticeForumul este completat și cu diverse propuneri artistice pentru bucuria participanților și locuitorilor orașelor din apropiere. Este cazul plimbării performative Romería en la Ría, creată ad hoc pentru Forum și inspirată din tradiția ancestrală asturiană a Puya’l ramu, care va parcurge de-a lungul estuarului Navia însoțită de formația de cimpoi La Reina del Truébano. Vor evolua și artiștii catalani Tarta Relena și duo-ul asturian L_R. Participanții se vor putea bucura de opera de artă sonoră, creată și ea expres pentru Forum, intitulată „Ría”, care surprinde sunetele imperceptibile ale estuarului Navia, de artistul asturian Juanjo Palacios. Va avea loc un recital de poezie susținut de Olga Novo, Premiul Național de Poezie 2020, care va fi situat pe axa imaginară care unește rădăcina și cosmosul și va proiecta Alcarràs, de Carla Simón, câștigătoarea Ursului de Aur la ultima Berlinale, însoțită de o conversație cu scenaristul său, Arnau Vilaró .

Forumul se înscrie în linia specifică de lucru a Ministerului Culturii și Sportului în fața problemelor de depopulare a lumii rurale. Scopul este de a face vizibil potențialul transformator al culturii, capabil să întărească legătura individuală și socială cu teritoriul.

Programul realizează un studiu, analiză de reflecție și identificarea de bune practici care încorporează lupta împotriva schimbărilor climatice ca element cheie și este legată de 130 Măsuri guvernamentale împotriva provocării demografice. Ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, la ceremonia de deschidere a celui de-al 5-lea Forum Cultură și Ruralități.

Mai multe informații Programul V Forum Cultură și Ruralități (PDF) Site-ul celui de-al 5-lea Forum Cultură și Ruralități Prezentare video a Forumului V Cultură și Ruralități Site-ul Web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Etichete: Plan de recuperare, transformare și reziliență Plan de recuperare Provocare demografică // 010622 Sursa: Guvernul Spaniei – Miquel Iceta: „Cultura trebuie să aibă un impact pozitiv asupra tuturor teritoriilor”