Ministrul a subliniat că „pirateria digitală a cunoscut un nou declin, cu o scădere anuală de 8% a accesului la conținut ilegal”. „Sunt date care indică faptul că am ajuns la un punct de cotitură care ne permite să avem încredere într-o îmbunătățire progresivă”, a explicat el. „Cetăţenii sunt din ce în ce mai conştienţi de importanţa protecţiei şi îngrijirii unui sector cheie, precum industriile culturale”, a adăugat el.

Iceta a explicat că priorităţile Ministerul Culturii și Sportului urmează să consolideze „angajamentul tuturor agenților, publici și privați, în lupta împotriva încălcării drepturilor de proprietate intelectuală” și „mijloacele Secțiunii a II-a a Comisiei de Proprietate Intelectuală”. „Utilizatorii consideră că cea mai eficientă măsură de prevenire a consumului ilegal de conținut este prevenirea accesului la site-uri web ilegale”, a adăugat ministrul.

În acest sens, aplicarea prevederilor ultimele modificări ale procedurii de salvgardare a drepturilor de proprietate intelectuală pe Internet „au reprezentat un mare pas înainte în recunoașterea importanței drepturilor de proprietate intelectuală și a legitimității și utilității acestei proceduri. pentru protecția acesteia și a adus o îmbunătățire notabilă a funcționării acesteia. „, a continuat ministrul în timpul discursului său

Oficiul Spaniol de Drepturi de Autor și Drepturi Conexe
Ministrul a subliniat crearea Oficiului Spaniol pentru Drepturi de Autor și Drepturi Conexe ca o măsură cheie pentru creșterea securității sectorului, un angajament al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență. Obiectivul său este consolidarea și modernizarea activității autoritatea administrativă a statului în materie de proprietate intelectuală, care este „un pilon fundamental al industriilor culturale și creative”. Acestea contribuie cu 3,4% din PIB, conform Contului Satelit al Culturii, și constituie un sector strategic pentru dezvoltarea socială și economică, precum și un instrument de coeziune socială și de proiectare a unei imagini pozitive a Spaniei în lume. Din acest motiv, „Guvernul Spaniei le-a inclus printre politicile de pârghie 10 ale Planului”, a afirmat Iceta. „Va fi un organism asemănător celor existente în alte țări vecine.”

Voucher cultural pentru tineret
Referitor la Bonusul Cultural Tineret, Iceta a afirmat că „este necesar să se promoveze în continuare consumul cultural, consumul de conținut cultural legal în rețea”. „Acesta este spiritul care ne-a determinat să lansăm Bono Cultural, măsură care are un dublu obiectiv: promovarea consumului cultural în rândul tinerilor noștri și contribuția la refacerea sectorului cultural”, a adăugat el.

Ministrul Miquel Iceta a prezidat ceremonia de prezentare a Observatorului Pirateriei și Obiceiurilor de Consum Digital.

Sursa: Guvernul Spaniei – Miquel Iceta: „Cetățenii sunt din ce în ce mai conștienți de importanța protejării și îngrijirii unui sector cheie, cum ar fi industriile culturale”