Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas , a demonstrat angajamentul ferm al Guvernului Spaniei de a aborda risipa alimentară și a cerut întregului lanț alimentar, de la producători până la consumatori, să depună un efort pentru a face față acestei provocări.

Ministrul a cerut un angajament global pentru a aborda această problemă, care este, de asemenea, etică și morală.

Ministrul a participat astăzi la Panoul „Food Loss and Waste Reduction”, care face parte din sesiunile de discuții ale summit-ului privind viitorul sistemelor alimentare, care are loc în cadrul Dubai Expo în colaborare cu Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). ).

Conform estimărilor FAO, o treime din producția de alimente în lumea este pierdută sau irosită, ceea ce este echivalent cu 1.14 milioane de tone pe an. Din momentul recoltării până la vânzarea cu amănuntul (fără inclusiv) se pierd până la 14 % din alimentele produse la nivel mondial. Apoi între comerțul cu amănuntul, serviciul alimentar și consumator se irosește altul 14 % din producția mondială totală de alimente.

Planas consideră că a sosit momentul să se ia măsuri pentru a aborda această problemă, nu doar din punct de vedere al economiilor economice, ci de asemenea, pentru a evita risipa resurselor naturale folosite în producția de alimente și pentru a pune în valoare munca fermierilor, fermierilor și pescarilor.

În fața acestei situații, a solicitat să acționeze într-o manieră planificată, organizată și reglementată, cu măsuri de conștientizare, și prin inițiative legislative care vizează operatorii din lanțul alimentar și administrațiile publice. În acest sens, Spania poate servi drept exemplu altor țări pentru a aborda această problemă.

După cum a subliniat el, prelucrarea în Spania a pierderii și risipa alimentară este o oportunitate imbatabilă de a crește gradul de conștientizare cu privire la costul inaccesibil al pierderii de alimente. Nu este o regulă restrictivă, dar se dorește să încurajeze conștientizarea operatorilor înșiși pentru ca aceștia să se implice și să adopte măsuri de îmbunătățire a utilizării.

The Ministrul a explicat că toate verigile din lanțul alimentar trebuie să aibă un plan de prevenire a pierderilor și a risipei, cu măsuri de reducere a pierderilor și a risipei de alimente pe baza modelului lor de afaceri. De asemenea, donarea de surplus de alimente către organizații non-profit sau bănci de alimente este încurajată prin acorduri sau convenții.

Și pentru a contribui la conștientizarea cetățenilor , a explicat că Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației a lansat campania „Nimic nu se aruncă aici”, o inițiativă majoră dedicată promovării consumului responsabil și prevenirii risipei alimentare care dorește să contribuie la conștientizarea tuturor sectoarelor societății pentru recupera valoarea alimentelor.

Astăzi, ministrul Planas s-a întâlnit dis-de-dimineață dimineața cu oficiali ai companiei de transport aerian de marfă Emirates SkyCargo, una dintre principalele companii de marfă pentru produse proaspete, a căror destinație principală este piețele din Orientul Mijlociu.

În plus, Emirates SkyCargo transportă o cantitate semnificativă de produse alimentare spaniole către E Emiratele Arabe Unite, astfel că a fost abordată posibilitatea creșterii frecvenței zborurilor pentru a crește penetrarea produselor spaniole în zonă. Firma conectează lanțurile de aprovizionare ale lumii prin mai mult de 300 destinații în 80 țări de pe cele 6 continente.

De asemenea, a avut o întâlnire cu reprezentanții Spinneys, unul dintre principalele lanțuri de supermarketuri din Orientul Mijlociu. Recunoscut de consumator pentru o gamă largă de produse de înaltă calitate, destinate localnicilor și străinilor.

Ministrul a vizitat Pavilionul „Posibilă misiune: Pavilionul de oportunități”, care găzduiește birourile Națiunilor Unite la Expo Dubai, care este dedicată diseminării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD). În acest spațiu, Planas va ține o întâlnire cu președintele Comitetului Națiunilor Unite pentru Securitatea Alimentară Mondială, Gabriel Ferrero.

La întâlnire, ministrul Planas a evidențiat angajamentul și angajamentul Spaniei de a realiza o producție agroalimentară din ce în ce mai durabilă, în conformitate cu noile cerințe ale cetățenilor, pentru a realiza ferme durabile și din punct de vedere economic și social, precum și al mediului.

Mai multe informații Ministru consiliu : Guvernul promovează prima lege pentru combaterea risipei alimentare (11//240222) Sursa: Guvernul Spaniei – Ministrul Planas subliniază că este necesar un angajament global și ferm în lupta împotriva risipei alimentare2020