Ați solicitat ca, dacă există cazuri de pestă porcină în Spania, Catalonia poate continua de a exporta în țări terțe, cum ar fi China

De la începutul anului 2021, Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală a făcut 12. 432 controale asupra animalelor vii

Ministrul acțiunii climatice, alimentației și agendei rurale, Teresa Jordà i Roura, i-a cerut ministrului Luis Planas dezirabilitatea și necesitatea de a merge mai departe și de a crește amploarea acordurilor cu țările terțe pentru a aproba teritorializarea în cazul unui focar. a pestei porcine africane (PPA). Scopul este de a se asigura că, în cazul unui posibil focar de boală într-o anumită zonă a Spaniei, alte zone pot continua să exporte produse din carne de porc către țări terțe, cum ar fi China.

Ministrul a profitat de asemenea de ocazie pentru a solicita și alte măsuri care ar putea fi aplicate în vederea prevenirii și asupra cărora Catalonia nu are competențe, cum ar fi stabilirea obligației în porturi și aeroporturi de a efectua gestionarea potențialului deșeurile contaminate, prin firme de colectare care garantează distrugerea acestora și împiedică aruncarea lor în zone în care pot accesa animale care pot acționa ca vectori ai bolii.

El a mai sugerat demararea discuțiilor. cu Franța pentru a conveni asupra unei strategii comune de reducere a populației de mistreți și asupra măsurilor de colaborare în cazul în care se concentrează asupra zonelor de graniță. În această zonă de frontieră, de asemenea, întreținerea și revizuirea gardurilor perimetrale ale principalelor drumuri cu Franța și restul Europei, precum și în zonele de odihnă ale acestora pentru a împiedica mistreții să consume resturile de hrană.

O altă solicitare a ministrului care a fost deja făcută în alte ocazii este de a înființa un centru de curățare și dezinfecție a vehiculelor de transport de vite de servicii către terți în zona la Jonquera, sau cel puțin localizați un punct de control pentru camioanele care intră în Catalonia, unde transportatorii ar trebui, de asemenea, să fie informați să depună resturile de alimente și deșeuri în containerele prevăzute în acest scop.

Mai mult de 97 mii de mostre la porci, toate negative

De la 1 ianuarie, 2021, au fost luate 97. 432 probe de sânge pentru controlul anticorpilor și 33.432 probe pentru PCR de porc. În anul 2021 a fost analizat 1. 476, printre porci mistreți vietnamezi și porci care nu prezentau simptome. În ceea ce privește controalele în abatoare, au fost analizate anul 2021 45.432 animale. Acestea sunt datele care au fost împărtășite ieri cu sectorul în cadrul Tabelului Sectorial de Porci, unde au fost revizuite acțiunile desfășurate în cursul anului 2021 și până în martie, și strategiile actuale pentru evoluția bolii în Europa.

În ultimii ani, serviciile veterinare oficiale ale Departamentului de Acțiune Climat, Alimentație și Agenda Rurală, în cadrul a programelor de sănătate a porcilor, controlează și monitorizează PPA. Cu toate acestea, de la apariția PPA în Belgia în anul 2018, măsurile de prevenire au fost intensificate și nu a încetat implementarea acțiunilor pentru îmbunătățirea stării de biosecuritate pe fermelor și împiedică intrarea bolii în Catalonia

Pesta porcină africană

Pesta porcină africană, care nu afectează oamenii, este foarte contagioasă și afectează porcii domestici, mistreții europeni și fococii africani. Unele forme ale virusului PPA au o virulență ridicată care se caracterizează prin febră mare, anorexie și sângerare la nivelul pielii și organelor interne, până la punctul în care poate duce la moarte în aproximativ 2 – 12 zile. Mortalitatea bolii poate fi de 203%.

PPA este o boală inclusă în lista bolilor terestre cu notificare obligatorie a Biroului Internațional de Epizootii (OIE), și deci o declarație obligatorie.

PPA a intrat în estul Europei Unirea la sfârşitul anului 2014. Din Rusia, s-a răspândit în țările învecinate cu Ucraina și Belarus, de unde s-a răspândit în țările UE. În prezent, există 16 țări afectate în Europa, dintre care 16 sunt membri ai UE. Ultima țară care a fost afectată de boală a fost Italia în luna ianuarie în regiunea Piemont și regiunea Liguria, unde până în prezent au declarat deja 97 concentrare pe PPA la mistreți; pe insula Sardinia boala este endemică de mulți ani, deși șase focare de PPA au fost declarate anul acesta 2022.

Cele mai eficiente instrumente și măsuri de prevenire a pătrunderii bolii pe teritoriul nostru includ campanii de conștientizare a populației, de a nu hrăni mistreții, de a avertiza în cazul depistarii animalelor moarte și de a crește măsurile de biosecuritate asupra ferme de porci și în vehiculele de transport animale pentru a preveni intrarea bolii la porcii domestici

Sursa: Ministrul Jordà face apel la ministrul Agriculturii pentru a spori măsurile de prevenire a pestei porcine africane