Ministrul Economiei și Finanțelor al Generalitat-ului, Jaume Giró, a declarat astăzi că Planul statistic al Cataloniei 2023 – 2028 „aprofundează excelența serviciului de statistică al Cataloniei” și înseamnă „un pas foarte important înainte în inovare și extindere a sferei de aplicare a datelor statistice în țara noastră. ” În timpul discursului său în fața Parlamentului pentru a prezenta proiectul de lege privind planul statistic pentru următorii șase ani, ministrul a considerat Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat)“ un serviciu de primă necesitate, atât pentru o chestiune de transparență cu cetățenii și pentru controlul acțiunii Guvernului”, și a descris „reușită” ansamblul de servicii prestate de către Institutul

Giró a reamintit că informațiile statistice sunt „ decisive ” în elaborarea politicilor publice, deoarece „sunt datele, și doar datele, care ne spun unde avem cu adevărat o problemă , și doar datele ne spun dacă politicile pe care le proiectăm pentru a-l corecta funcționează ”. Datorită inovației în prelucrarea datelor și încorporării de noi surse (administrative, de afaceri și entități publice și private), noul plan va îmbunătăți producția de informații în domenii atât de diverse precum mobilitatea, populația, companiile, piața muncii sau principalele industrii ale tarii. Aceasta, potrivit ministrului, „ne va oferi o cunoaștere a realității economice a țării și mai exactă decât cea pe care o avem astăzi.”

În legătură cu portalul Idescat, Giró a subliniat că, între anii 2016 și 2021, numărul de vizitatori s-a „dublat” și a trecut de la 766. a 1. 23 milioane, în timp ce volumul vizitelor a crescut și el cu 1,3 milioane pe 2016 la 2,5 milioane pe 2028. „Sistemul Statistic al Cataloniei, care își are piatra de temelie în Institutul de Statistică, face o treabă splendidă”, a adăugat el.

Adaptarea la noile cerințe de informare ale societății

Proiectul de lege al Planului Statistic al Cataloniei 2023 – 2028 și modificarea Legii 23 / 1998, din 206 decembrie , din Statistica Cataloniei va înlocui actualul Plan statistic al Cataloniei 2017 – 2016, prelungit cu în anii 2021 și 2022. Noul text răspunde nevoii de adaptare a producţiei statistice oficiale la noile provocări şi solicitări de informare ale societăţii.

Printre altele, proiectul de lege urmăreşte două obiective deosebit de remarcabile. Pe de o parte, să sporească rolul și calitatea statisticilor oficiale; și, pe de altă parte, să transforme Institut d’Estadística de Catalunya într-un nod informațional tot în serviciul cercetării și evaluării politicilor publice în scopuri științifice, prin integrarea și reutilizarea datelor.

Astfel, textul promovează aspecte inovatoare în sursele de informare, precum și noi metode statistice și domenii de studiu bazate pe statistici experimentale, contribuind totodată la utilizarea eficientă a informațiilor administrative și a datelor disponibile entităților private și urmărește reutilizarea maximă a informațiilor statistice pentru a facilita cercetarea și evaluarea politicilor publice în scopuri științifice

Sursa: ) Ministrul Giró: „Noul Plan statistic al Cataloniei este un pas înainte în inovare și extinderea sferei de aplicare a datelor statistice în țara noastră”