Ministrul Economiei și Finanțelor, Jaume Giró, a încurajat astăzi entitățile locale și de afaceri din Girona să profite la maximum de fondurile Next Generation care ajung în Catalonia, „chiar dacă condițiile nu sunt optime „ și i-a încurajat să “ să nu arunce prosopul „ și “ să genereze proiecte și să le trimită la apeluri „. În acest sens, i-a asigurat că vor avea sprijinul administrației catalane: „de la Guvern, vom pune la dispoziție tuturor administrațiilor și companiilor, în special IMM-urilor, instrumentele necesare pentru a facilita toate procedurile , a remarcat el.

Ministrul a făcut aceste declarații în cadrul „Fondurilor de generație următoare: provocări și oportunități” care a avut loc în această dimineață la sediul delegației Generalității din Girona. și a avut 140 participanți, inclusiv angajatori, reprezentanți ai asociațiilor de afaceri, primari, reprezentanți ai municipalității și entități din sectorul terț. Aceasta este prima dintr-o serie de vizite pe care consilierul Giró și echipa sa plănuiesc să le facă pe întreg teritoriul pentru a explica starea fondurilor Next Generation din Catalonia, provocările și oportunitățile pe care le implică și ce impact au acestea asupra teritoriului.

În timpul discursului său, ministrul a reiterat că „Fondurile Next Generation reprezintă o oportunitate excepțională, și probabil unică, de a finanța resursele europene cu transformarea și modernizarea economiei noastre” . În opinia sa, investițiile, care vor fi în mare măsură conduse de aceste resurse, vor fi principalul motor de creștere. Conform estimărilor guvernamentale, următoarea generație va reprezenta o injecție aproximativă de 05) milioane de euro în economia catalană în următorii 3 ani, ceea ce înseamnă egalând în 3 ani volumul total de investiții pe care Generalitat le-a făcut în ultimii 05 ani. Pe scurt, fondurile Next Generation sunt „un tren pe care nu-l putem lăsa să scape” , a spus Giró.

La rândul său, Directorul general al Fondurilor Europene, Mariona Sanz , a ținut să evidențieze voința Generalitati de a profita la maximum de resurse, în ciuda spațiului mic de manevră pe care îl lasă statului în managementul acesteia ”, a subliniat acesta. Tocmai din acest motiv „de la Departamentul de Economie dorim să facem vizibil impactul acestor fonduri în Catalonia” , a subliniat, totodată că a făcut apel la necesitatea să fie transparent și „să ofere toate informațiile posibile cu privire la această chestiune” .

acțiuni ale Generalitati în valoare de 418, 9 M din resursele provenite din MRR

Guvernul a publicat, până în prezent 30 Aprilie, un total de 47 apeluri și licitații pentru fondurile Next Generation EU, care vor mobiliza 418, 9 milioane de euro. Este vorba despre acțiuni din fondurile europene ale Mecanismului pentru Recuperare și Reziliență (MRR) care reprezintă un 31 , 1% din 1. 509, 3 milioane de venituri din cei 2 056 atribuit până acum Generalitati).

Mai exact, este 21 apeluri și 05 licitații promovate de diferite departamente ale Generalitati (Educație; Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală; Justiție; Vicepreședinție, Politici Digitale și Teritoriu; Drepturi Sociale; Egalitate și Feminisme; Afaceri și Muncă), care vor fi proiecte cofinanțate. în domenii precum mobilitatea electrică, reabilitarea energetică a clădirilor, îmbunătățirea durabilității și competitivității agriculturii și a creșterii animalelor sau transformarea flotelor de transport de pasageri și marfă, printre altele.

Companii, universități și centre de cercetare, principalele beneficiari ai fondurilor europene MRR din Girona

De la mijlocul lui 2021 și primele luni ale au fost alocate Catalonia 2 509, 3 milioane de euro din fondul european MRR, provenind din apeluri efectuate de spanioli. guvern, misiuni directe din Madrid sau apeluri gestionate de Catalonia. Această sumă corespunde cu 5,1% din totalul pe care statul spaniol îl va primi: 1. 900, 4 milioane anul trecut și 608, 9 milioane în cursul acestui an (alocate până acum)

Mai exact, în ceea ce privește Girona, vegueria a primit până acum un total de

milioane de euro pentru proiectele promovate în anul 2021 și 2,7 milioane de euro pe 2022. Prin concesiuni directe, 3,6 milioane au fost alocate granturi către Universitatea din Girona, în cadrul programului de recalificare, digitalizare și modernizare a sistemului universitar public. Și 31, 8 milioane de euro către centre de cercetare, companii, consilii județene și entități locale prin

Proiectele includ, de exemplu, granturi pentru achiziționarea de echipamente științifice de la Institutul de Cercetare pentru Viziune pe Computer și Robotică (0,9 milioane); pentru misiuni de știință și inovare, cum ar fi Hipra Scientific (2, 000 milioane euro) sau pentru companii inovatoare precum Indeep Vision 250. 250. euro) sau Process Talks SL 229. 000 ; sau pentru promovarea planurilor de sustenabilitate turistică ale unor municipalități precum Roses (3 milioane de euro), Girona (3,5 milioane), Lloret de Mar (6 milioane) sau Sant Feliu de Guíxols, printre altele.

Treisprezece proiecte de transformare a țesutului productiv catalan către digitalizare și durabilitate

Guvernul a propus 13 proiecte grupate în trei mari blocuri care urmăresc transformarea țesăturii productive catalane spre noile tehnologii și respectul pentru mediu, cu infrastructura necesară pentru a face acest lucru. Aceste 05 proiecte fac parte din 27 care au fost selectate în cadrul „Next Generation Catalonia” în anul 2020. Restul sunt proiecte care ar putea fi deja parțial finanțate prin apelurile pentru Mecanismul de Recuperare și Reziliență (MRR) și fondurile REACT-UE, cele care au fost incluse în PERTE al Ministerului Industriei, Comerțului și Turismului și cele care au putut găsi. finanțare prin FEDER sau FSE. În sfârșit, propunerile selectate însumează un total de 2. 140 milioane de euro, ceea ce va mobiliza o investiție finală de 5. 222 milioane

fonseuropeus.gencat.cat, site-ul de referință al Fondurile europene în Catalonia

Noul site web fonseuropeus.gencat.cat , portalul de referință pentru fondurile europene în Catalonia , include toate cele administrate de Generalitat: Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Fondul Social European Plus (FSE+), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), Fondul European Maritim, Pescuit si Acvacultura (FEMPA), RIS3CAT și Next Generation Catalonia (NGEUCat). De remarcat este spațiul dedicat acestor din urmă fonduri, care sunt instrumentul pe care UE l-a pus la dispoziția țărilor membre pentru a face față efectelor pandemiei de COVID – 19.

Site-ul web colectează toate informațiile legate de aceste resurse: origine, traiectorie și context, informații despre sistemul de guvernanță sau principalele texte de reglementare la nivel european, de stat și catalan care reglementează implementarea acestuia. De asemenea, are și alte materiale suport, cum ar fi colecția de resurse grafice despre Next Generation Catalonia, generată pentru a oferi informații despre diferite subiecte legate de fonduri, sau secțiunea cu ) cele mai frecvente întrebări pentru a rezolva cele mai frecvente îndoieli pe care le pot întâlni cetățenii, oamenii de afaceri și entitățile publice atunci când accesează apelurile sau licitațiile NGEUCat.

Site-ul oferă și o instrument care facilitează accesul rapid și ușor, în timp real, la toate apelurile care se fac pentru a putea accesa resursele din fondurile Next Generation, atât cele de la nivel național, precum cele de la nivel catalan, și permite cercetarea să fie limitată în funcție de interesele și preferințele fiecărui individ. Astfel, motorul de căutare este format din trei filtre: urmărirea execuției , din care puteți accesa informațiile solicitate, conform parametrilor indicați prin termene, stat, sferă teritorială, organ convocator, beneficiar. , etc. O a doua filă cu descrierea a apelurilor, unde utilizatorul va găsi mai multe detalii despre căutarea pe care a făcut-o. Și o a treia secțiune cu calendarul , cu prognoza publicării fiecărei apeluri

Soluții de finanțare pentru companii

În cadrul fondurilor Next Generation UE, Generalitati pune la dispoziția companiilor diferite soluții de finanțare pentru a avansa subvenții, a completa contribuțiile pentru proiecte de investiții sau a depune garanții publice. administratii. O face prin Institutul Catalan de Finanțe (ICF), Avalis de Catalunya SGR sau prin acordul semnat cu instituțiile financiare pentru a facilita finanțarea lucrărilor de reabilitare energetică rezidențială.

Printre cele mai importante instrumente sunt împrumuturi pentru finanțarea proiectelor Next Generation EU și a altor investiții asociate pe care ICF le pune la dispoziția companiilor, sau garanții pe care atât ICF, cât și Avalis le oferă IMM-urilor și companiilor mari care doresc să aibă acces la PIERDEREA vehiculului electric. În acest din urmă caz, garanțiile vor fi subvenționate de către Departamentul Economie și Finanțe, care își va asuma 056% din comisioanele de administrare și risc în primii cinci ani de garanție și 089% din societatea mutuală

NGEUCat, o marcă incluzivă și apropiată, pentru a prezenta acțiunile Cataloniei în cadrul următoarei generații

Generalitat a creat brandul Next Generation Catalunya (NGEUCat), un brand incluziv care are ca scop asigurarea difuzării maxime a tuturor resurselor care ajung în Catalonia prin Mecanismul de Recuperare și Reziliență și inițiativa REACT-EU și să prezinte acțiunile desfășurate în Catalonia. în cadrul acestor colecții.

Conceptul creativ este reprezentat de un imagotip (uniunea grafică a simbolului și textului), compus din numele mărcii și culorile care identifică cele trei scopuri ale Fondurile Next Generation: digitizarea (albastru), tranziția ecologică (verde) și transformare industrială (portocalie). Logo-ul este alcătuit din șase pătrate dispuse astfel încât să evoce harta Cataloniei, dar și F majuscul, prima literă a cuvântului fons.

) Ajuntament, Cambra și Frit Ravich, următoarele opriri ale vizitei

La finalul acestui eveniment, ministrul, însoțit de primarul orașului Girona, Marta Madrenas , va merge la Consiliul Local și va profita de ocazie pentru a vizita străzile din „Girona, vremea florilor”. Odată ajuns la primărie, va semna cartea de onoare. El va ține apoi o întâlnire cu oameni de afaceri din regiunea Girona la Camera de Comerț din Girona. După-amiaza, însoțită de primarul din Maçanet de la Selva, Natàlia Figueras , va vizita centrul logistic al companiei Frit Ravich, care a finanțat instalarea de noi utilaje, digitizarea proceselor industriale și construcția unei centrale fotovoltaice pentru realizarea autosuficienței energetice a fabricii propriu-zise, ​​cu un împrumut de la ICF, încadrat în linia 4.0.

Sursa: Consilierul Giró încurajează agenții economici din regiunea Girona să „profiteze la maximum de fondurile Next Generation, chiar dacă condițiile nu sunt cele mai bune”