Ministrul Culturii, Natàlia Garriga, vizitează astăzi La Garrotxa pentru a cunoaște direct proiecte și facilități culturale situate în Olot, care sunt repere în toată țara și care au vocație internațională, precum reședința de artiști Faberllull. sau studioul RCR Arquitectes, precum și festivalul de dans Seismograph sau festivalul de literatură MOT.

Consilierul Garriga a sosit dis-de-dimineață la Olot, unde a avut o întâlnire de lucru cu primarul municipiului. , Pep Berga; directorul general al Zonei Cultură și Educație a Consiliului Municipiului Olot, Ricard Sargatal; directorul artistic al festivalului Seismògraf, Tena Busquets, și directorul Muzeelor ​​din Olot, Montserrat Mallol. A fost prezent și directorul Serviciilor Teritoriale de Cultură din Girona, Josep Calatayud, și educație într-o singură zonă, care se află la etajul doi al Hospice. Cu această inițiativă, capitala La Garrotxa unește politici și proiecte culturale și educaționale cu scopul de a crește nivelul de fericire al populației prin cunoașterea și experiența emoțională a artei. În acest sens, Garriga a afirmat că „Olotul a fost întotdeauna un reper în cultură” și a subliniat importanța contopirii politicilor de cultură și educație: „De la Cultură ne uităm mereu la educație, este esențial pentru noi. Din minutul zero al acestei legislaturi vorbim cu Departamentul Educației, și am înființat un grup de lucru pentru ca lucrările artistice să intre în școli în timpul orelor de școală, pentru că este spațiul în care se creează echitate”. Ministrul Culturii l-a felicitat pe Olot pentru această inițiativă, căreia i-a oferit tot sprijinul Departamentului de Cultură. „Sigur cu această fuziune de la Olot se vor întâmpla lucruri foarte interesante. Când oamenii gândesc împreună și creează împreună, se creează proiecte minunate”, a adăugat el. ‘, că ministrul Garriga „a văzut nașterea managerului Institutului Catalan al Întreprinderilor Culturale” și a subliniat că „anul acesta a fost regândit și cu siguranță va continua. să aibă mare succes ca până acum”, și Festivalul literar MOT, care apropie scriitorii de cititori. A fost abordată și problema viitoarei biblioteci-camină culturală a Olotului, care va fi amplasată în vechea fabrică Can Sacrest, care va deveni punct de relație cetățean și motor de coeziune socială.

Garriga a evidențiat puternica țesătură asociativă a Olot și La Garrotxa, precum și îndelungata sa tradiție, și a putut să asculte preocupările și propunerile reprezentanților diferitelor entități culturale din Olot: s’ sa întâlnit cu șeful festivalului focului și luminii din Lluèrnia, Salva González; reprezentantul Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, Miguel Angel Fumanal; membri ai Asociației Una Capsula de Teatre, care organizează Festivalul de format mic, Xevi Rossell și Joan Martí; și Orfeó Popular Olotí, Joan Manel Robles.

Vocație internațională

După întâlnirea cu entitățile, ministrul Garriga și primarul orașului Olot vizitează studioul RCR Arquitectes, care 2017 a primit Premiul Pritzker, considerat cel mai prestigios din lume în domeniul arhitecturii, acordat pentru primul timp pentru arhitecții catalani. RCR Arquitectes deține și Medalia de Aur a Generalitati de Catalunya, acordată pe 2018.

Ministrul va cunoaște proiectul La Vila, condus de arhitecții Carme Pigem și Ramon Vilalta, care va deveni un centru internațional de creativitate comună, și care va fi amplasat într-o clădire din 135 hectare și va fi dedicat culturii, științei și inovației.

Ulterior, ministrul Garriga va vizita Reședința de Arte, Științe și Științe Umaniste Faberllull, promovată de Institut Ramon Llull, care a găzduit, încă de la deschiderea sa pe data de 2016, 668 rezidenți ai mai mult de 44 țări ( scriitori, traducători, artiști din diverse discipline, savanți, oameni de știință etc.), a oferit sejururi tematice, 135 sejururi individuale și o multitudine de activități de întoarcere pentru comunitate, printre altele. Unicitatea proiectului FaberLlull se bazează pe cinci axe: contribuție și inovare, talent și excelență, internaționalizare și diplomație culturală, întoarcere socială și culturală și declarație privind diversitatea.

Vizita la Riudaura și Castellfollit de la Roca

Vizita la Consilierul Garriga din La Garrotxa continuă după-amiaza, în Riudaura și Castellfollit de la Roca. Garriga se va întâlni cu primarul din Riudaura, Agustí Llop, și va vizita viitorul centru civic al municipiului; iar apoi va face o vizită instituțională la Consiliul Municipal Castellfollit de la Roca, va avea o întâlnire de lucru cu primarul Miquel Reverter și va vizita Biserica Veche a Sant Salvador.

Sursa: Consellera Garriga: „Olot a fost întotdeauna o referință în cultură”