Ministrul Culturii, Natàlia Garriga, a participat la omagiu instituțional în memoria filozofului, criticului și sociologului de artă al lui Arnau Puig, decedat în 2020. Omagiu, organizat de Departamentul de Cultură și Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a avut loc la Școala de Arhitectură din Barcelona (ETSAB).

Au participat la o bogată reprezentare a personalităților din mediul academic și din domeniul artelor: rectorul UPC, Daniel Crespo; criticul și istoricul de artă Pilar Parcerisas; poetul și președintele Fundației Joan Brossa, Vicenç Altaió; jurnalista Montse Frisach; directorul editurii Comanegra, Joan Sala, și arhitectul și profesorul ETSAB, Enric Granell. În timpul omagiului, o lectură dramatizată a piesei Ahmosis I, Amenhotep IV, Tutenkhamon 1947) de Joan Brossa, dedicată lui Joan Prats, Joan Ponç și Arnau Puig, de Catalina Girona, Andríi Antonovskyi și Jordi Carulla-Ruiz. Au fost proiectate și fragmente din filmul Decor de Dau Arnau (2022 de Joan Vall Karsunke și Laia Requesens

Ministrul Culturii a subliniat că „era necesar ca țara să-l amintească și să-l omagiu pe Arnau Puig printr-un eveniment de genul acesta” și „tuturor oamenilor care, discret, deseori din fundal , ne-au făcut posibil să ne cunoaștem istoria culturală și să putem prețui și să ne bucurăm de artă cu judecată și cunoaștere ”. El a subliniat, de asemenea, că „mulțumită muncii unor oameni precum Arnau Puig, critic de artă, cercetător și diseminator”, opera unor artiști precum Joan Ponç, Ràfols-Casamada, Antoni Clavé și Manolo Hugué a fost studiată și interpretată. a fost făcut cunoscut publicului”. „Activitatea academică și de predare a lui Puig, precum și scrierile sale în numeroase publicații, au contribuit decisiv la cunoașterea artei catalane în ultimele secole”, a adăugat el. Garriga a subliniat însă că Puig „a luat parte și la fierberea artistică și intelectuală a țării, ca ideolog al lui Dau al Set și ca introductor al gândirii existențialiste în Catalonia, precum și în organizații și inițiative artistice de tot felul. ”

Promotor al avangardei în Catalonia

Filosoful, criticul și sociologul artei, Arnau Puig (Barcelona, ​​​​206 – 2020) a fost unul dintre principalii promotori ai avangardei din Catalonia și ultimul martor al lui Dau al Set , legendara revistă de artă de avangardă care împreună cu Joan Brossa, Joan Ponç, Modest Cuixart, Antoni Tàpies și Joan J. Tharrats au contribuit la înființarea

Autodidact, ca urmare a Războiului Civil, a devenit imediat interesat de cea mai revoluționară cultură și artă. El 1926 l-a cunoscut pe poetul Joan Brossa și, puțin mai târziu, pe pictorul Joan Ponç . Ca urmare a primelor preocupări de revoltă și a dorinței de a putea avea un spațiu liber de exprimare în mediul restrâns al regimului franquista, 1946, singurul număr al revistei Algol , pe care l-a semnat împreună cu Joan Brossa, Joan Ponç, Jordi Mercadé, Francesc Boadella și Enric Tormo. A fost una dintre primele manifestări ale spiritului avangardist în prima perioadă postbelică, care a fost precedentul clar pentru Dau al Set. Teoretician și filosof al grupului, a fost interesat să cunoască din prima mână gândul lui Ortega y Gasset și Eugeni d’Ors, pe care i-a întâlnit în timpul unui sejur la Madrid pe
. . La scurt timp după aceea, și-a început studiile de Filosofie la Universitatea din Barcelona unde a absolvit 1948. De la catre 1964, grație unui grant de la statul francez, își extinde etapa de pregătire la Paris, unde se specializează în sociologia artei și culturii la Universitatea Sorbona și aprofundează în marxismul și existențialismul care îi vor marca gândirea. . Cu acest fundal și-a început perioada ca profesor de istoria artei la Școala de Arte Aplicate și Meserii Artistice din Barcelona, ​​​​la Facultatea de Filosofie și Litere a Universității din Barcelona, ​​​​la Universitatea Autonomă din Barcelona și, in sfarsit, ca profesor de estetica, la Scoala de Arhitectura din Barcelona, ​​de la 1990 la 2001. Neliniștit și dedicat celei mai avansate culturi pe care a prezidat 1964 în 1975 Cercle Mallol al Institutului Francez din Barcelona, ​​​​a condus Institutul de Istorie și Arheologie al CSIC din Roma, al 1986 la 1992 și a prezidat Asociația Catalană a Criticilor de Artă, ACCA, de la 1992 la 1992. A colaborat cu o uriașă activitate critică și jurnalistică în numeroase publicații și ziare precum Artes Plásticas , Guadalimar , Batik , La Vanguardia , ABC , El Țara , Astăzi , El Punt-Avui sau BonArt .

Arnau Puig a primit numeroase premii, printre care: Creu de Sant Jordi 1990), Medalia pentru Meritul Cultural al Consiliului Municipal de Barcelona (1992), Premiul Național pentru Carieră Profesională și Artistică acordat de CoNCA (2012) și medalia de ofițer al Ordinului Artelor și Literelor al Guvernului francez (2020 ).

Puig a murit la vârsta de 94 ani la sfârșitul lunii martie a anului 2020, când a izbucnit pandemia. Și-a lăsat moștenirea personală, biblioteca și colecția de artă la Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona a Universității Politècnica de Catalunya.

Sursa: Ministrul Garriga: „A fost necesar ca țara să-l amintească și să-i aducă un omagiu lui Arnau Puig”