Ministrul Justiției, Lourdes Ciuró i Buldó, a cerut Consiliului General al Magistraturii (CGPJ) să fie „sensibil” la solicitarea Departamentului de Justiție de redeschidere a unei a doua instanțe de arest la Barcelona pentru a judeca infracțiuni minore, cum ar fi furturile, care au crescut de la pandemie. „Ele provoacă nesiguranță, împiedică conviețuirea și dau imaginea capitalei țării acuzate de crimă”, a deplâns șeful justiției, ca răspuns la o întrebare adresată guvernului în plenul parlamentului. Ministrul a cerut „coresponsabilitate și loialitate” pentru a oferi „un bun serviciu public al justiției.”

În cele din urmă, deschiderea sau închiderea instanțelor‒ a fost pe masă de săptămâni întregi cererea Departamentului de Justiție de redeschidere a unei a doua instanțe de arest la Barcelona pentru infracțiuni minore. „Când a fost deschis, a devenit clar că este o instanță eficientă, deoarece a redus termenul de preaviz pentru procesele rapide de la unsprezece luni la cincisprezece zile”, a explicat el.

Ciuró a mai detaliat că măsurile sunt deja în vigoare pentru a reduce întârzierile în instanțele penale din Barcelona. Ei sunt cei care se ocupă de judecarea cauzelor cu pedepse mai mici de cinci ani, nu numai a orașului, ci și a Badalonei, ​​Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Igualada, L’Hospitalet de Llobregat. , Martorell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet și Sant Feliu de Llobregat. Măsurile propuse de Departament Curții Superioare de Justiție a Cataloniei au făcut posibil, potrivit ministrului, „scăderea timpului de raportare a acestor procese rapide la instanțele penale de la unsprezece luni la cinci luni”.

„După cum vezi, ca consilier, colaborare maximă, coresponsabilitate maximă cu toți agenții justiției. Noi cerem doar același lucru”, a spus Ciuró, care a regretat că Catalonia nu are „instrumentele și resursele de care avem nevoie”, precum taxele de judecată încasate în instanțele catalane, pentru o sumă de șaizeci de milioane de euro, și că, deși au fost create pentru a finanța justiția gratuită, aceasta nu beneficiază de ea. „Evident, dacă am avea aceste resurse, am avea o justiție mai eficientă, mai eficientă”, a apărat ministrul în Plenul Parlamentului.

Sursa : Consilierul Ciuró cere CGPJ să fie coresponsabil pentru redeschiderea unui al doilea tribunal de gardă pentru infracțiuni minore la Barcelona