Ministrul Justiției, Lourdes Ciuró i Buldó, a anunțat astăzi elaborarea unui Plan strategic de îngrijire a victimelor infracțiunii cuprinzătoare și participative. „ Scopul este de a garanta drepturile victimelor, de a garanta că acestea sunt recunoscute și protejate de victimizarea secundară și instituțională, de a facilita accesul la servicii de sprijin și de a acorda prioritate accesului la justiția restaurativă pentru toate victimele care doresc acest lucru ”. Planul strategic este în prezent în curs de elaborare și se urmărește ca acesta să fie gata până la sfârșitul acestui an 2022

Anunțul a fost făcut în cadrul unei interpelări parlamentare privind îngrijirea victimelor infracțiunilor, unde a afirmat că „este o prioritate să punem victimele în centrul politicilor noastre”. În acest sens, Ciuró a subliniat rolul Birourilor de Atenție a Victimei Infracționalității precum și al Echipelor de Consultanță Tehnică Penală, ambele dedicate garantării drepturilor tuturor victimelor, înainte, în perioada iar în urma procesului penal. Birourile de îngrijire a victimelor infracțiunilor sunt un serviciu gratuit care oferă îngrijire, sprijin și îndrumare victimelor și persoanelor vătămate de o infracțiune sau delicte. De asemenea, Echipele de Consiliere Tehnică Penală, formate din asistenți sociali și psihologi, au scopul de a consilia organele judiciare pentru a obține pedepse mai bune. Ministrul a reamintit, de asemenea, că în Catalonia există Serviciul de Informare și Îndrumare pentru Victimele Infracționalității și, de asemenea, Serviciul de Însoțire a Victimelor Infracțiunilor.

D ‘ Pe de altă parte, Ciuró a subliniat specialitatea atenția pe care o merită victimele violenței de gen: „ Angajamentul Departamentului este de a lupta împotriva violenței de gen. Nu degeaba, Institutul de Medicină Legală și Științe Legale din Catalonia are deja propriile date despre feminicid, violență indirectă și violență domestică ”. El a subliniat, de asemenea, că acest fapt va face posibilă neutilizarea datelor furnizate de Consiliul General al Magistraturii, care sunt adesea părtinitoare pentru că nu numără toate victimele.

În În cursul discursului său, ministrul a adăugat că „ de la Departamentul de Justiție răspundem tuturor solicitărilor instanțelor de judecată cu privire la cazurile de violență de gen care vin la noi, fie că solicită un raport de expertiză sau solicită o evaluare criminalistică. ”. În această linie, ministrul a menționat Serviciul Cuprinzător de Evaluare Criminalistică, format din Institutul de Medicină Legală și Științe Legale și Echipele de Consiliere Tehnică Penală și Familie, care urmărește să se asigure că victimele violenței de gen doar acestea trebuie să fie supuse unei singure scanări. . Pentru a face publicitate acestui sistem și a câștiga capilaritate, se va căuta complicitarea Curții Superioare de Justiție a Cataloniei.

Sursa: Ministrul Ciuró anunță elaborarea unui Plan strategic de îngrijire a victimelor infracțiunilor