Ministrul Drepturilor Sociale, Violant Cervera, a vizitat Montcada i Reixac, pentru a afla din prima mână despre problema mahaletelor de pe râul Besòs și pentru a anunța crearea unei comisii tehnice care să abordeze această situație cu obiectivul „pentru a ajuta la inversarea acestei probleme și la îmbunătățirea vieții oamenilor care locuiesc acolo.”

După cum a detaliat de șeful Drepturilor Sociale, această comisie tehnică „va aborda problema mahalelor de pe toate fronturile care se impun și din transversalitate” . Organismul va fi coordonat de Delegația Guvernului la Barcelona, ​​care se ocupă de Drepturile Sociale pentru a face diagnosticul și planul de acțiune, și va face parte din municipalitățile afectate, entitățile supramunicipale, țesutul social și Generalitati, făcute din următoarele departamente: Acțiune Climatică, Drepturi Sociale, Sănătate, Educație, Afaceri și Ocuparea Forței de Muncă, Egalitate, Afaceri Interne și Vicepreședinție și Politici Digitale și Teritoriale.

Comisia tehnică trebuie deci să atingă două obiective: realizarea diagnosticului situației și elaborarea Planului de acțiuni.

În ceea ce privește diagnosticul proces, ministrul a anunțat că Departamentul va aloca aproximativ 100. euro, „pentru a putea cunoaște într-un mod cuprinzător și precis care este situația actuală în această zonă a municipiului” . Cervera a explicat că, conform informațiilor disponibile astăzi, se estimează că în această zonă există câteva 500 colibe și acolo locuiesc aproximativ patruzeci de persoane, printre care și minori.

Diagnosticul trebuie să fie:

Colectați rapoarte privind situația actuală , oferind contextul și contextul situației cu rapoarte întocmite de entități sau administrații. Pentru supravegherea zonei , delimitarea sferei de acțiune pe canalul Regelui Besòs și întocmirea unui plan al bordeiilor și a categorizării acestora. Explorează unicitatea situației , numărând activitățile desfășurate acolo și efectuând un recensământ al persoanelor care locuiesc acolo. În ceea ce privește Planul de acțiuni, Departamentul Drepturilor Sociale a însărcinat și Delegației Guvernului la Barcelona să realizeze planificarea acțiunilor care urmează să fie realizate în albia Besòs. astfel încât, prin programe specifice, să se poată lucra pe cale sectorială și interdepartamentală pentru îmbunătățirea situației.

Acordul a fost realizat în cadrul unei vizite și ședințe la Consiliul Local Montcada i Reixac , la care a participat și consorțiul Besòs și care a avut loc înaintea vizitei pe terenurile afectate de mahalale. Această întâlnire are loc după aprobarea, în martie trecut 29, a Acordului de Guvern prin care Guvernul s-a angajat să promoveze o diagnoză a mahalalelor de pe albia Besòs în zona metropolitană a Barcelonei pentru a crea planuri de acțiune specifice

La ședința de la Consiliul Local, consilierul Cervera a fost însoțită de delegatul Guvernului Generalitati la Barcelona , ​​Toni Morral; secretarul general al drepturilor sociale, Dolors Rusinés, și directorul general al serviciilor sociale, Josep Maria Forné, printre alții. În numele Consiliului Local, primarul orașului Montcada i Reixac, Laura Campos; consilierul pentru urbanism, planificare și disciplină, Jordi Sánchez, și consilierul pentru servicii sociale, politici de incluziune și sănătate, Mar Sempere. În numele Consorțiului Besòs, a participat managerul, Carmen Rivas.

Sursa: Ministrul Cervera anunță înființarea unei comisii tehnice care să abordeze situația mahaletelor din albia Besòs