Ministrul Apărării, Margarita Robles, s-a deplasat la Insula greacă pentru a vizita Baza Navală Marathi, în Golful Souda, unde se află unitățile marinei spaniole integrate în Forțele Navale Permanente (SNF) ale NATO din estul Mediteranei.

. Robles a subliniat că situația din Marea Mediterană este calmă, că contextul de descurajare în care operează navele spaniole este unul de „tensiune operațională” și a raportat că nu vor merge la Marea Neagră.

„Alături de tensiunea operațională există o mare încredere, un mare profesionalism și mesajul care trebuie transmis este unul de liniște și mândrie pentru munca grozavă pe care o desfășoară”, a spus ministrul la finalul vizitei pe nava de acțiune maritimă „Meteoro”, dragatorul de mine „Sella” și fregata „Blas de Lezo”.

Primele două sunt integrate în Grupul Permanent de Măsuri Contravenționale Nr. 2 (SNMCMG 2, în acronimul său în engleză) comandat de căpitanul navei spaniole Javier Núñez de Prado din . din luna iunie a anului trecut (pentru o perioadă de un an), în timp ce „Blas de Lezo” face parte din Grupul Naval Permanent Nr. 2 ( SNMG2).

Ministrul, însoțit de secretarul de stat, Esperanza Casteleiro, și de comandantul Comandamentului Operațiunilor, locotenentul Forțelor Aeriene Generalul Francisco Braco, a fost primit la sosirea pe aeroportul internațional Chania de ambasadorul Spaniei în Grecia, Carles María Casajuana, și de atașatul militar în acea țară, căpitanul Juan Escrigas.

În timpul vizitei, Robles a avut o întâlnire cu comandantul navelor de contramină, căpitanul Núñez de Prado și co în comandantul fregatei „Blas de Lezo”, căpitanul de fregate Luis Carreras-Presas.

În „Meteoro”, sub comandamentul locotenentului comandant Carlos Segura, a vizitat infirmeria, podul și Centrul de Informare a Luptei (CIC), tur în care a avut ocazia să discute cu membrii echipajului.

În cartea de onoare, ministrul a scris că „Marina și bărbații și femeile din această înzestrare scriu o pagină eroică într-un moment dificil al istoriei noastre recente. Cu tine ne simțim mai calmi și mai în siguranță”.

Operă eroică
Odată ajuns în „Sella”, comandat de locotenent Comandant Javier Molina, Robles a putut să vadă vehiculul subacvatic fără pilot Pluto Plus folosit pentru a detecta obiecte de pe fundul mării, apoi s-a adresat echipajelor celor două nave de pe puntea de zbor a „Meteoro”, transmițând personal mândrie și recunoștință, atât față de ei și familiilor lor, pentru ceea ce fac.

„În viitor vor putea conta cu mândrie și satisfacție pe care a servit Spania, NATO și, mai ales, a contribuit la a face lumea un loc mult mai sigur”, a remarcat el în discursul său.

În cele din urmă, a împărtășit câteva minute cu echipajul „Blas de Lezo”, considerată una dintre cele mai capabile și mai avansate fregate antiaeriene din lume, pentru a-i felicita pentru „marele munca eroică pe care o desfășoară, în vremuri foarte grele nu doar din cauza scenei internaționale, ci și din cauza situației COVID și a tensiunii operaționale”.

. „Lucrezi pentru o cauză dreaptă, pentru o lume mai bună, faptul că ești aici este un semn de siguranță și garanție”, a subliniat el.

„Sper ca această prostie, acest război, să se termine curând, dar nu vă îndoiți că prezența dumneavoastră aici, sub steagul NATO, are un rol special”, a remarcat.

„Blas de Lezo” a fost integrat în SNMG 2 încă din trecut 22 în ianuarie și este programat să rămână până la 25 Iunie, perioada obișnuită de șase luni.

SNF-urile sunt grupuri de nave aliate care se află în permanență sub lanțul de comandă al NATO și alcătuiesc nucleul capacității maritime a Forței de răspuns a Alianței și, mai precis, ei sunt vârful de lance al Forței de răspuns foarte rapid a Alianței (VTJC, în acronimul său în engleză).

În prezent rămân la un nivel ridicat de pregătire în cazul în care NATO decide să activeze VJTF și să-l folosească într-un scenariu legat de criza din Ucraina.

Misiunea sa generală este de a contribui permanent la principalele sarcini incluse în Strategia Maritimă a Alianței: descurajare și apărare, managementul crizelor, securitate cooperativă și securitate maritimă.

Sursa: Guvernul Spaniei – Ministrul Apărării vizitează în Creta navele spaniole integrate în Forțele Navale Permanente ale NATO