Ministrul Apărării, Margarita Robles, a vizitat Graf Baza Aeriană Ignatievo, din Bulgaria, unde a reiterat angajamentul tuturor țărilor NATO față de canalele diplomatice în fața escaladării tensiunilor cu Rusia, care ar putea preveni o invazie a Ucrainei.

. Ministrul a văzut direct misiunea Alianței în zona bulgară, la care Spania participă cu Detașamentul Aerian Tactic (DAT) „Strela”, format din patru aeronave C. Eurofighter și 58 militar al Forțelor Aeriene. Contingentul face parte din misiunile NATO de poliție aeriană îmbunătățită (eAP) pentru a controla flancul estic al Europei.

„Bulgaria ne-a mulțumit în mod special pentru participare, care evidențiază angajamentul Spaniei față de instituții, față de Uniunea Europeană și față de NATO, din responsabilitate, din fermitate, din respectul integrității teritoriale în acest caz al Ucrainei”, a spus ministrul, care a adăugat că „esențiala și singura cale pe care ne angajăm este calea diplomatică”.

Ambasadorul Spaniei în Bulgaria, Alejandro Polanco, a fost însărcinat cu primirea ministrul la sosirea ei pe aeroportul din Plovdiv. Robles a mers apoi la bază, unde a fost primită de ministrul bulgar al apărării, Stefan Yanev, și de șeful Statului Major al Apărării din Bulgaria, amiralul Emil Eftimov.

După ce au participat la o ceremonie de onoare, Robles și omologul său bulgar au avut o întâlnire bilaterală în care au discutat probleme legate de cooperarea forțelor lor armate. Împreună cu Eurofighters spanioli, două avioane MiG-29 ale Forțelor Aeriene Bulgare servesc de asemenea în misiune .

„Ambele țări împărtășesc același mod de a gândi și, desigur, eforturile diplomatice trebuie să fie pe primul loc”, a spus ministrul bulgar după întâlnirea, care are loc într-un moment în care Rusia menține o desfășurare militară fără precedent la granița cu Ucraina încă din timpul Războiului Rece.

. Alerta de amestecare

În timpul vizită, doi Eurofighters spanioli au primit ordin să decoleze de la baza bulgară din cauza unei alerte „Alpha Scramble” după ce în Marea Neagră au fost detectate urme de avioane militare rusești care nu aveau un plan de zbor. Aceasta este a doua alertă de acest tip de la sosirea contingentului spaniol.

Șeful Forței Detașamentului „Strela”, locotenent Colonelul Jesús Manuel Salazar, a explicat că sunt operațiuni care de obicei nu implică pericol. „Suntem foarte obișnuiți să facem misiuni de poliție aeriană. Situația geopolitică din această zonă este puțin diferită și suntem conștienți de aceasta, dar nu afectează modul în care lucrăm”, a spus el.

) Cei patru Eurofighters spanioli, aparținând aripii 00 al Forțelor Aeriene și configurat pentru misiuni de poliție aeriene, a aterizat ultimul 11 în februarie în Bulgaria de la Baza Aeriană Albacete. Misiunea lor este programată să se încheie în martie 31, când vor fi eliberați de patru avioane olandeze.

Operațiunile aeriene ale acestei misiuni sunt conduse de la Centrul de operațiuni aeriene combinate al bazei aeriene Torrejón (CAOC Torrejón) din Madrid, care este responsabil de supravegherea și controlul spațiului aerian NATO din regiunea de sud a Europei.

Robles A vizitat facilitățile bazei și ale diferite încăperi ale Detașamentului, inclusiv camera echipei de zbor personal. Ministrul a fost însoțit de șeful Statului Major al Apărării, amiralul general Teodoro López Calderón, de secretarul de stat pentru apărare, Esperanza Casteleiro, și de comandantul Comandamentului Operațiunilor, general-locotenent al forțelor aeriene Francisco Braco.

Ministrul a mulțumit Detașamentului, s-a interesat de familiile acestora și a subliniat că „unde este un soldat spaniol, lucrurile merg”.

Participare neîntreruptă de la 2015Cu actualul contingent, Spania participă la 58 a doua rotație a misiunii de poliție aeriană întărită, care face parte din activitățile obișnuite ale forțelor armate, în conformitate cu angajamentele internaționale ale Spaniei pentru beneficiul descurajării și apărării țărilor NATO. Misiunile de poliție aeriană exercită supravegherea și controlul spațiului aerian atribuit, în scopul protejării și păstrării integrității acestuia.

De la 2004, când noi membri au aderat la NATO, inclusiv statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania), Alianța dezvoltă misiuni de poliție aeriană în zonă pentru a umple golul din aceste țări, care nu au o forță aeriană cu suficientă capacitate proprie de supraveghere și apărare.

Urmează invadarea peninsulei Crimeea, NATO a implementat în 2014 o serie de măsuri de descurajare și răspuns în flancul estic al Alianței, printre care a fost întărirea poliției aeriene în zona sa de sud, România și Bulgaria.

Forțele Aeriene Spaniole au efectuat o desfășurare internațională pentru prima dată pentru misiunea de poliție aeriană a NATO din 2004 și participă anual neîntrerupt de la 2015.

Este cel mai mult contribuția recentă a avut loc în februarie și martie a anului trecut cu desfășurarea pe aeroportul Mihail Koglaniceanu, din România, a unui contingent asemănător celui actual, dotat cu acea ocazie cu Eurofighters din Aripă 11 din Baza Aeriană Moron.

Sursa: Guvernul Spaniei – Ministrul Apărării vizitează contingentul forțelor aeriene dislocate în Bulgaria