„Studiul pe care îl prezentăm astăzi la Bruxelles confirmă faptul că, pentru a eficientiza cât mai mult posibil fondurile europene de redresare, este necesar să se garanteze că teritoriile participă la management” , a spus consilierul Alsina .

„Regiunile europene sunt aliate firești ale instituțiilor europene pentru că suntem primii care ne dorim ca Fondurile de redresare să ajungă în întreaga Europă și în mediul mic și mijlociu. întreprinderi de dimensiuni mici și servesc pentru transformarea verde și digitală. De aceea vom prezenta studiul instituțiilor europene și vom cere Europei să garanteze participarea deplină a regiunilor la fonduri.”

„Un fapt cheie de reținut este că atunci când a reușit să concureze cu fonduri europene care au fost distribuite competitiv, prin merit și capacitate și care au fost distribuite direct de la Bruxelles, Catalonia a obținut aproape dublu față de PIB-ul european. și, pe de altă parte, când trebuie să ne supunem guvernării care guvernează în prezent fondurile Next Generation în 2021 am confirmat că am obținut jumătate din ceea ce ar fi ne afectează după populație și după produsul intern brut”.

În 2021 Catalonia a primit doar 7,8% din Mecanismul de Reziliență, deși reprezenta 19% din populație, % din PIB și 19% din exporturile statului. Dintr-un total de 24. 24 milioane de euro, Catalonia a primit 1. 583.

Catalonia, pe de altă parte, a strâns 1. 900 milion de euro între ani 2014 și 2020 de fonduri europene competitive în cercetare și inovare. Această sumă reprezintă 2,5% din finanțarea disponibilă în cadrul programului Orizont European 2014, un procent mai mare decât ponderea pe care o are Catalonia asupra PIB-ului european (1,5%). .

Una dintre concluziile studiului arată efectele centralizării sau descentralizării implementării Mecanismului de Recuperare și Reziliență la nivel de stat. „Studiul pe care îl prezentăm astăzi arată cum fondurile au fost mai bine utilizate în acele state în care regiunile au fost implicate de la început, așa cum sa întâmplat în Belgia sau Finlanda” , a expus Alsina .

Una dintre recomandările făcute de studiu către Comisia Europeană este includerea regiunilor în întreaga fază de gestionare a Fondurilor Next Generation. „Regiunile sunt administrațiile cele mai apropiate de cetățeni, cele cu cele mai multe competențe pentru realizarea obiectivelor teritoriale și sunt actori centrali în politica europeană de coeziune” , se arată în studiu.

O altă concluzie a studiului este că toate regiunile semnatare, cu excepția Åland, Flandra, Austria Inferioară și Lazio, consideră că principiile guvernanței pe mai multe niveluri și subsidiarității nu au fost respectate.

Ministrul-președinte flamand, Jan Jambon , care a participat la prezentarea concluziilor studiului, a remarcat că „Regiunile europene trebuie să mențină efortul nostru comun pentru a obține o implicare mai mare a regiunilor cu puteri legislative în cadrul guvernanței pe mai multe niveluri a UE, în special în ceea ce privește redresarea economică și securitatea socială a UE”.

Juraj Droba , președintele regiunii Bratislava, a spus că „istoria ne-a învățat că centralizarea nu este răspunsul potrivit pentru dezvoltarea teritoriilor. Sunt convins că mecanismul de redresare și reziliență trebuie implementat de jos în sus. Dacă dorim să implementăm proiectele pe 2026, apelurile trebuie pregătite în colaborare cu regiunile ”.

. )

Pegasus, în UE

Dimineața, ministrul Alsina sa întâlnit cu Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor, Wojciech Wiewiorowski , pentru a vorbi despre cazul Pegasus., a explicat Alsina . „Ne-a cerut să-i trimitem documentația referitoare la Poarta Catalană de la Guvernul Cataloniei pentru interesul său de a denunța astfel de abuzuri în context european” , a spus el. adăugat.

Următorul pas pentru Guvern, a anunțat șeful Acțiunii Externe, „va fi să meargă la Consiliul Europei și să denunțe nerespectarea de către Spania a Convenției 200 +, care interzice încălcarea drepturilor persoanelor cu privire la confidențialitatea datelor cu caracter personal ”.

După-amiaza, ministrul sa adresat Comitetului Regiunilor pentru a anunța că guvernul, în conformitate cu Parlamentul European și cu Președinția franceză a UE, sprijină încheierea unui Convenția de revizuire a tratatelor ținând cont de propunerile Conferinței privind viitorul Europei și în care regiunile au un rol esențial de jucat și sunt pe deplin reprezentate.

Ministrul a reamintit că „instituțiile europene s-au angajat să includă în concluziile finale propunerile care au primit cel mai mult sprijin. Două dintre acestea au venit din Catalonia. Una a fost statutul oficial al catalanei ca limbă deplină utilizare și oficială în instituțiile europene și cealaltă a fost necesitatea introducerii în tratate a unui articol care să contemple ceea ce la nivel tehnic numesc expansiune internă dar care este tradus prin care o regiunea care devine independentă și face parte dintr-un stat membru poate continua să fie parte a Uniunii Europene”. „Poziția Guvernului Cataloniei este profund europeană, critică la adresa Uniunii Europene de a reveni la valorile sale fondatoare și consideră că, dacă UE a promovat un proces participativ, trebuie să asculte contribuțiile, la fel ca acesta. sau nu vă rog” a încheiat ministrul.

Sursa : Ministrul Alsina: „Studiul prezentat astăzi la Bruxelles confirmă faptul că regiunile trebuie să participe la gestionarea fondurilor de redresare dacă dorim să maximizăm eficiența acestora”