Ministrul Afacerilor Externe și Guvernului Deschis, Victòria Alsina, a deschis luni sesiunea extraordinară a Comitetului Catalan pentru Ajutor Umanitar de Urgență pe care Guvernul a convocat-o de urgență pentru a aborda agravarea crizei ajutorului umanitar din Ucraina. „Ajutorul umanitar și de urgență sunt o prioritate pentru guvern”, a spus Alsina. Reuniunea Comitetului Catalan pentru Ajutor Umanitar de Urgență, desfășurată la Palau de Pedralbes din Barcelona, ​​a reunit principalii actori umanitari din Catalonia, inclusiv entități din sectorul cooperării pentru dezvoltare, reprezentanți ai departamentelor guvernamentale, diferite niveluri ale „administrațiilor publice”. și lumea locală.

În discursul său de bun venit, consilierul Alsina a reiterat „condamnarea fermă” de către Guvern a agresiunii ruse din Ucraina și a transmis condoleanțe celor care și-au pierdut rude și cunoștințe în conflict. Șeful Acțiunii Externe și Guvernului Deschis a evidențiat faptul că Catalonia „a fost întotdeauna o țară gazdă” și, potrivit Alsina, un exemplu tangibil de solidaritate catalană este numărul mare de apeluri primite de la cetățeni în situația de urgență telefonică a Guvernului. întrebând cum ar putea ajuta. „Scopul de astăzi este să vorbim, să ne coordonăm și să ne ascultăm pentru a canaliza această solidaritate”, a spus Alsina, care a subliniat că, în ciuda întregului ajutor, „este prin trimiterea de pături și orez, dar cu contribuții financiare către entitățile care știu cel mai bine. cum să lucrezi în teren.”

La rândul său, directorul general Josep Desquens a explicat că una dintre concluziile importante ale Unul dintre obiectivele prioritare ale reuniunii Comitetului este de a „proteja populația de conflict, și în special populația cea mai vulnerabilă: copii, vârstnici și femei.” Desquens a mai spus că o parte din buget este realocat. cooperare și vom face o propunere financiară și instrumentală „pentru a răspunde crizei umanitare din Ucraina, „fără a uita și alte conflicte care au și ele atenția noastră.” În plus, directorul general a insistat asupra necesității pe termen lung pentru că, din păcate, criza se va extinde în timp.”

Politica de cooperare pentru dezvoltare nu se oprește

Atât ministrul Victòria Alsina, cât și Directorul general Josep Desquens a subliniat că, în ciuda crizei imediate din Ucraina, „politica Guvernului de cooperare pentru dezvoltare nu se oprește și menținem liniile de ajutor existente în alte țări partenere ale cooperării catalane.”

. ) La întâlnire a fost prezent consulul de relații instituționale al Consulatului Ucrainei la Barcelona, ​​Oleksandr Dzoma, care a mulțumit „ generozitatea și solidaritatea cetățeniei catalane cu poporul ucrainean”. În cadrul Comitetului au participat aproximativ douăzeci de organizații catalane cu o lungă istorie de acțiune umanitară. Au participat și cele trei rețele de entități de cooperare prezente în teritoriu: LaFede.cat – organizații pentru justiție globală, Coordonatorul ONG-urilor și altor Mișcări de Solidaritate din Lleida și Coordonatorul ONG-urilor de Solidaritate. La nivel instituțional, la întâlnire au participat reprezentanți ai unor instituții precum Consiliul Municipal Barcelona, ​​Zona Metropolitană Barcelona și Fondul Catalan de Cooperare pentru Dezvoltare.

Pe lângă apelul CCAHE, Guvernul Cataloniei a activat odată cu izbucnirea conflictului un comitet tehnic care coordonează acțiunea de ajutor și răspuns la situația din Ucraina. Departamentul de Afaceri Externe și Guvernare Deschisă coordonează comitetul și este format din membri ai celorlalte departamente ale Generalitati care au competențe direct legate de sectoarele afectate.

Sursa: