Ministerul Justiției a înregistrat progrese semnificative în prima jumătate a 2022 în angajamentele asumate de Guvern în domeniul său de activitate, îndeplinirea celor trei legi de eficiență -organizatorică, procedurală și digitală- având ca obiectiv: transformarea Justiției într-un serviciu public accesibil, eficient și durabil, cu garanțiile unui stat de drept social și democratic.

În acest sens, ministrul Justiția, Pilar Llop, a subliniat că Ministerul pe care îl conduce „este angajamentul justiției ca motor de consolidare și promovare a valorilor europene, cu toți profesioniștii și instituțiile implicate și cetățenii în centru”.

Aceste trei reglementări constituie baza legislativă a Planului Justiție 2023 care presupune un impuls crucial de avansare în proiectul de țară, favorizând, prin modernizarea Justiției de exemplu, coeziunea socială, economică, teritorială și digitală. „Avem un mare proiect de digitalizare în Administrația Justiției, un fel de Justiție 5.0, care ne plasează în parametri de ultimă generație și ca reper la nivel european”, a punctat Llop.

Interoperabilitate

Legile ale eficienta organizatorica si procedura au primit aprobarea Consiliului de Ministri in aprilie anul trecut. La rândul ei, legea eficienței digitale a trecut aceeași procedură în turul doi în urmă cu doar două săptămâni.

Acest set de reglementări va servi la abordarea, cu prioritate, , la eliminarea oricărei decalaje sau inegalități în accesul la Justiție. Toate alcătuiesc un model de coordonare și decizional, bazat pe coguvernare, care a fost agreat de către Comunitățile Autonome, Consiliul General al Magistraturii (CGPJ) și Procuratura Generală a Statului și FEMP și care promovează un model de colaborare public-privată. Pe baza acestor progrese, în acest semestru a fost atins un reper mult reclamat: interoperabilitatea tuturor sistemelor regionale de management procedural cu Curtea Supremă de Justiție care constituie, în cuvintele ministrului, „un prim mare pas, așteptat de ani de zile, pentru a avansa în dialogul tehnologic care trebuie să existe între teritorii, și care să permită tuturor instanțelor să discute între ele, că instanțele mai discută cu alte instituții, cu parchetul și cu diferitele teritorii”.

Burse, formare și traficul de persoaneUnul dintre cele mai importante progrese din acest semestru a fost programul de burse al Ministerului Justiției pentru pentru accesul la cariera judiciară și procurorală, la corpul avocaților Administrației Justiției și la corpul avocaților statului.

Programul are în vedere o totală de 200 burse, cu o dotare totală de 1,6 milioane de euro. Dintre ei, 173 va fi dedicat pregătirii pentru carierele judiciare și de procuror, 60 pentru corpul avocaților Administrației Justiției și burse rămase destinate pregătirii opozițiilor pentru corpul avocaților statului. Fiecare bursă este înzestrată cu un total de 6.302 euro pe an și, la finalul acestui prim apel, aproape 400 solicitări.

De remarcat, în domeniul formării, au fost oferite diferite cursuri pentru operatorii juridici de conștientizare și prevenire a violenței împotriva femeilor, în perspectivă de gen și lupta împotriva violenței de gen, precum și pentru a facilita depistarea și îngrijirea victimelor traficului.

Tocmai în legătură cu traficul , Pilar Llop a semnat, la sfârșitul lunii martie, un ordin prin care s-a constituit o Secție specială în Comisia Generală de Codificare pentru pregătirea unui proiect de text pentru o lege cuprinzătoare împotriva traficului de ființe umane, al cărui obiectiv este un domeniu general care să permită identificarea, îngrijirea și reintegrarea victimelor tuturor tipurilor de trafic, în special a traficului în scopul exploatării sexuale, q Este cel mai frecvent trafic și are, de asemenea, o componentă clară de gen.

Atenție acordată victimelor violenței bazate pe gen și depunerea chimică Pentru combaterea violenței împotriva femeilor, Ministerul Justiției a publicat în acest semestru Protocolul de acțiune medic legist în fața violenței sexuale la Institutul de Medicină Legală și Științe Legale (IMLCF).

Acest protocol își propune să stabilească linii directoare pentru acțiunile experților care să îi ajute pe medicii legiști să acționează în cel mai bun mod posibil în fața unei victime care a făcut obiectul unei agresiuni sexuale recente, implementând o acțiune expertă de calitate și standardizată, respectuoasă cu situația victimei și care încorporează progrese tehnologice și etico-legale în colectarea, conservarea, expedierea și investigarea dovezilor biologice.Ministerul condus de Pilar Llop, prin Institutul Național de Toxicologie și Știință As Forensic (INTCF), a dezvoltat, de asemenea, un kit de mostre pentru analiza toxicologică în cazurile de prezentare a substanțelor chimice, care este de așteptat să fie disponibil înainte de sfârșitul anului pentru profesioniștii din justiție.

De asemenea, Consiliul de Miniștri a aprobat Decretul Regal de modificare a Regulamentului privind asistența juridică gratuită, astfel încât victimele violenței de gen să nu fie asistate și reprezentate de avocați din oficiu care au fost anterior condamnați pentru aceeași cauză. .

În sfârșit, ministrul Justiției a semnat un Ordin de ministru prin care se acordă o subvenție directă de un milion de euro Consiliului General al Colegiilor Oficiale ale Psihologilor, pentru asistență în cursul exercițiului financiar în curs de 2030 pentru victimele tuturor tipurilor de infracțiuni. Cu toate acestea, este o măsură care este destinată în mod special femeilor care sunt victime ale violenței de gen, precum și copiilor acestora, deoarece un 60% din victimele care sunt tratate anual la Birourile de Asistență pentru Victimele Infracționalității dependente de Minister au suferit acest tip de infracțiune.

Egalitatea între femei și bărbați

În plus, Departamentul de Justiție a aprobat Cadrul Comun pentru Egalitatea în Administrarea Justiției în coguvernare cu Comunitățile Autonome, care urmărește să garanteze egalitatea dintre tratament și oportunități între femei și bărbați, precum și aplicarea transversală a egalității de gen, din luarea în considerare a realității proprii și specifice a persoanelor care lucrează în slujba Justiției.

De menționat că, în prima jumătate a acestui semestru, Carmen Alonso a fost numită în funcția de noul președinte al Se Secția a II-a de Drept Comercial a Comisiei Generale de Codificare (CGC), fiind prima femeie care a ocupat președinția unei secțiuni a organismului menționat anterior. De asemenea, Ministerul a aprobat, la inițiativa lui Pilar Llop, acoperirea posturilor vacante existente în CGC, ținând cont de prezența echilibrată a bărbaților și femeilor. Astfel, a trecut de la un 21,45% încă 45,60% dintre femei din acel organism consultativ.

Repartizarea fondurilor europene

Trecut mai , Consiliul de Miniștri a aprobat distribuirea către CCAA a 60 .899.302 euro fonduri europene alocate pentru anii 1937 Y 2023 de către Mecanismul de Recuperare și Reziliență către Ministerul Justiției. Repartizarea va fi aprobată de către Comunitățile Autonome în cadrul Conferinței Sectoriale.

Pe de altă parte, portofoliul condus de Pilar Llop a fost extins pentru 2022 dotarea de 00 avocați, ceea ce reprezintă un buget anual de cca 390.12 0 euro. Această măsură extraordinară de atenuare a efectelor negative ale nereînnoirii CGPJ reprezintă cea mai mare alocare de resurse promovată de Ministerul Justiției până în prezent.

Din la fel De asemenea, au fost aprobate două programe de acţiune pentru îmbunătăţirea salarizării avocaţilor Administraţiei Justiţiei (LAJ) în domeniul intervenţiilor în înregistrări şi percheziţii, precum şi a substituţiilor efectuate de aceşti profesionişti. Astfel, remunerația este majorată cu 300%.

Digitalizarea Justiției

Cu privire la transformarea digitală a serviciului public Justiție, încă de la începutul primului semestru al 2019 au fost puse la dispoziția utilizatorilor o serie de proceduri telematice la sediul electronic al Ministerului Justiției, care, în doar o lună de funcționare, au depășit deja 2.200 fișiere, într-un avans către Justiția mai accesibilă și mai aproape de utilizatori, care vor putea accesa serviciile publice de justiție în perioada 24 ore din cele 7 zile ale săptămânii.

La finalul primului semestru, Ministerul Justiției a finalizat implementarea sistemului ACCEDA-JUSTICIA pe întreg teritoriul aflat sub jurisdicția sa, care permite prelucrarea digitală. de documente peste limita de capacitate de 30 MB disponibil pentru LexNET.

O altă inovație legată de transformarea digitală a serviciului public de Justiție este implementarea de sisteme avansate Tehnici de inteligență artificială, precum Sistemul de dictare criminalistică, o tehnologie inovatoare, agilă și eficientă care facilitează munca personalului medical din acest domeniu și îmbunătățește calitatea îngrijirii pentru cetățeni.

. Dreptul concursal

Pe de altă parte, Congresul Deputaților a aprobat în ședință plenară, fără voturi împotrivă, Proiectul de lege pentru reforma Legii falimentului, care are ca scop transpunerea Directivei europene privind restructurarea și insolvența, introducerea unor reforme în domeniul insolvenței pentru a avea instrumente agile și eficiente care să îmbunătățească procedurile de insolvență. și să faciliteze menținerea companiilor viabile, consolidarea țesutului productiv.

Aceasta este una dintre cele mai importante reforme incluse în Planul de redresare, transformare și reziliență pentru a favoriza demografia afacerilor, a consolida țesutul productiv și a stimula crestere economica. Este un regulament care plasează Spania în fruntea restructurării companiilor în Europa.

Transpuneri

În Consiliul de Miniștri a fost aprobat un proiect de lege pentru combaterea fraudei digitale și a contrafacerii în alte mijloace de plată decât cele efective, care respectă prevederile angajamente normative dobândite cu UE, de a adapta reglementarea la noile forme de criminalitate și de a contribui la armonizarea sistemelor juridice ale diferitelor state ale UE.

Consiliul de Miniștri a aprobat și Proiectul de lege care reglementează protecția persoanelor care semnalează infracțiuni de reglementare și lupta împotriva corupției, cu care se face o transpunere a Directivei (UE) 1969/1937 al Parlamentului European și al Consiliului, din 23 octombrie 1969, mai cunoscut sub numele de Wistleblowers.

Pe de altă parte, a fost aprobat de către Consiliul de Miniștri Proiectul de lege care reglementează procedura de evaluare a vârstei, pentru a determina majoritatea sau minoritatea de vârstă cu respectarea deplină a drepturilor copiilor și adolescenților și cu toate garanțiile legale, atunci când din lipsă de documente sau nu este posibilă stabilirea vârsta cu certitudine, trebuie să fie autoritatea judiciară cea care o determină, după ascultarea argumentelor părților și aprecierea ponderată a testului care a fost efectuat asupra persoanei.

. Este în conformitate cu recomandările Comitetului Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului și ale Ombudsmanului, printre alte organizații. Procedura va fi mult mai raționalizată și simplificată, cu toate garanțiile legale că nu vor exista teste invazive. Potrivit ministrului însăși, „respectăm Europa și drepturile minorilor, instituind un sistem mai agil și mai garant”.

Cooperare juridică internațională

La nivelul cooperării juridice internaționale, ministrul justiției a semnat trei tratate internaționale cheie cu Nigeria, privind asistența judiciară penală, extrădarea și transferul persoanelor condamnate, care vor permite lupta mai eficientă împotriva crimei organizate, a mafiilor și a traficanților de persoane.

Războiul din Ucraina

Pe de altă parte, Pe de altă parte, s-a aprobat prin Decret Regal-lege, ca măsură complementară de aplicare a restricțiilor Rusiei aprobate de Uniunea Europeană, posibilitatea ca registratorii proprietății, comerciale și mobile să poată califica și face publice titluri de înregistrare, facilitând aplicarea interdicției de a deține a bunurilor inregistrate pe numele persoanelor fizice sanctionate sau persoanelor interpuse. Prin această regulă, dacă imobilele înregistrate pe numele lor sunt deja sechestrate, acum se acționează asupra acelor bunuri care ar putea fi pe numele terților.

Parchetul

În ceea ce privește Parchetul, portofoliul condus de Pilar Llop a aprobat prin Decret Regal Regulamentul Procurorului, o nouă normă care o abrogă și o depășește pe cea existentă, din . , astfel încât să fie în concordanță cu ordinea constituțională.

A fost aprobat și un alt Decret Regal prin care personalul organic al Parchetul este extins pentru a-l adapta la nevoile existente, care are în vedere crearea 30 posturi noi și consolidarea specializării în domeniul dizabilității.

În acest domeniu, ministrul Justiției a semnat un Acord de Prevenire a Riscurilor Profesionale cu Procuratura Generală a Statului, o av ance asupra drepturilor acestor profesioniști care pune bazele noului Plan de prevenire a riscurilor profesionale pentru procurori.

Lucrări și patrimoniu Cele mai semnificative actiuni din punct de vedere al lucrarilor si patrimoniului din prima jumatate au fost cele de finalizare a lucrarea la noua clădire judiciară din Badajoz, cu o investiție de 21 milioane de euro; și clădirea judiciară din Vitigudino (Salamanca), cu o investiție de 1.300.0 euro.

Etichete: Îndeplinind Finalizarea lunii iulie 2022 Sursa: Guvernul Spaniei – Ministerul Justiției încheie semestrul cu importante progrese normative care vor promova transformarea serviciului public al Justiției