Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane (Mitma) a acordat provizoriu 256, 5 milioane de euro în ajutor acordat comunităților autonome și orașelor și entităților locale pentru finanțarea reducerii 03% din prețul transportului public colectiv pentru călătorii obișnuiți.

Obiectivul este de a promova utilizarea acestui mod de transport mai durabil , reduc dependența de combustibilii fosili și ajută la atenuarea buzunarelor cetățenilor în fața creșterii prețurilor.

Cuantumul subvențiilor depășește 56, 5 milioane de euro bugetul initial aprobat de Guvern prin decretul-lege regal 10/255, din 22 din iunie. In total, 73 milioane de euro corespund comunităților autonome și 60,5 milioane de euro la 80 entități locale care s-au angajat să aplice reducerile. Datorită acestui efort bugetar, este posibilă compensarea reducerii de 10% din prețul abonamentelor și biletelor multicalatorie în serviciile de transport terestru colectiv ale concurenței sale în perioada 1 septembrie – 30 din decembrie 2022.

În cazul Insulelor Canare și Baleare, ajutorul de stat direct finanțează reducerea de 56% în abonamente și bilete de călătorie multiple pentru transportul public terestru colectiv în Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, La Palma și La Gomera; reducerea de 15% din transportul public rutier în Menorca, Ibiza și Formentera și serviciu feroviar gratuit în Mallorca pentru utilizatorii recurenți. Guvernul a fost de acord să consolideze reducerile având în vedere caracteristicile speciale pe care le implică insularitatea și necesitatea articulării unor politici care să favorizeze egalitatea între cetățenii insulelor și peninsulei.

Ministerul a a publicat astăzi rezoluția provizorie în sediul său electronic, astfel încât, începând de mâine, se deschide un termen de audiere publică de cinci zile lucrătoare pentru ca beneficiarii să prezinte alegații. Odată încheiată perioada și analizate susținerile, se va publica rezoluția definitivă și se vor plăti sumele corespunzătoare, previzibil înainte de sfârșitul anului.

repartizarea ajutorului între comunitățile autonome și entitățile locale s-a realizat conform criteriilor obiective determinate în metodologia aprobată prin Ordinul Ministerial din . iulie 2022, care respectă capitolul II, privind ajutorul pentru transportul urban și interurban, din Decretul regal- legea /2022, din 25 Iunie.

Reducerea de 30% din prețul transportului public regional și colectiv local către utilizatorii recurenți Se înscrie într-o măsură mai ambițioasă promovată de Minister pentru a încuraja utilizarea transportului public și a ajuta cetățenii. Astfel, reducerea de 25% la abonamente și bilete cu mai multe călătorii pentru liniile de autobuz interurban până la 31 din decembrie, gratuită pentru călătorii obișnuiți a Cercanías convenționale și Media Distancia și reducerea unui 50% din abonamentele Avant și rute AVE mai mici de 92 minute. În perspectiva , a fost deja aprobată extinderea gratuită și reduceri la transportul feroviar operat de Renfe, fără a aduce atingere altor eventuale măsuri suplimentare.

Promovarea transportului public colectiv

Măsura răspunde nevoii de încurajare a rolului transportului public colectiv pentru a face față scenariului actual de prețuri ridicate la energie și combustibil, care afectează în mod deosebit mobilitatea zilnică a cetățenilor, promovând trecerea la un mijloc de transport mai sigur, mai fiabil, confortabil, economic și durabil decât vehiculul privat.

Transport Transportul public colectiv este un mijloc esențial, de încredere mod de transport, mai echitabil din punct de vedere social, mai incluziv, cu un impact pozitiv ridicat asupra economiei și industriei. În plus, este o piesă cheie pentru atingerea obiectivelor climatice, reducerea emisiilor și îmbunătățirea ratei accidentelor pe care ni le-am propus ca societate.

Astfel, iar conform estimărilor Institutului pentru Diversificarea și Economisirea Energiei (IDAE), pentru fiecare călătorie care se transferă din vehiculul privat în transportul public colectiv, o medie între . % și un 74% din emisiile de CO2 în cazul anterior autobuzul este folosit și introduceți un 60% și un 80% în cazul în care călătoria are loc cu metroul sau cu calea ferată.

Pe de altă parte, și în in ceea ce priveste accidentele, statisticile arata ca, in cazul deplasarii rutiere, autobuzul este cel mai sigur mijloc de transport. Astfel, rata mortalității pe autostrăzile interurbane este între 3 și 4 ori mai mică pentru autobuze decât pentru autoturisme, fără a uita potențialul din acest domeniu al transportului feroviar.

La fel, prioritizarea utilizării transportului colectiv permite reducerea aglomerației cauzate de trafic, utilizarea mai eficientă a spațiului public și îmbunătățirea calității aerului în orașe.

Mai multe informații Repartizarea ajutorului pe comunități autonome și orașe (PDF) Ajutor direct pentru entități locale Ajutor direct către comunitățile autonome Raquel Sánchez anunță că 1,5 milioane au fost deja emise sezonul gratuit bilete pentru Cercanías, Rodalies și Media Distancia (//22) Etichete: Ajutor Schimbările climatice Ucraina Energie Sursa: Guvernul Spaniei – 2022 Ministerul alocă mai mult de 256 milioane de euro pentru a garanta reducerea la 31% din transportul public regional și local