Regele Felipe al VI-lea și regina Letiția au primit onorul Armatei Române la parada organizată cu ocazia Zilei Naționale a Spaniei, la care au participat 3500 de efective militare.

Sublocotenentul Isabela Diaconu de la Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”, împreună cu trei escorte, a purtat drapelul României la defilarea trupelor pe Paseo del Prado din Madrid.

Suntem foarte mândri să reprezentăm România, Armata Română și Brigada 30 Gardă și vom defila împreună cu ceilalți colegi din 12 țări NATO”, ne-a declarat slt. Isabela Diaconu, cu câteva minute înainte de începerea defilării.

Militarii români au făcut parte dintr-un corp special format de țările NATO care constituie Forța Ultra Rapida de Reacție (VJTF), condusă acum de Spania.

VIDEO

Participarea militarilor din cadrul VJTF la festivitatea organizată de Ziua Spaniei este o premieră, iar regele Felipe și regina Letiția s-au înclinat la trecerea drapelelor țărilor membre NATO.

Această prezentare necesită JavaScript.

Mii de spanioli au asistat la sărbătoarea din acest an și au înfruntat o ploaie care nu s-a oprit pe toată durata evenimentului.

Regele și regina Spaniei au deschis parada cu o depunere de coroane în cinstea celor căzuți, după care militari din toate corpurile armatei au defilat prin fața tribunei oficiale.

Din cauza vremii doar avioanele de vânătoare din patrula „Aguila” au participat la festivitate pictând cerul Madridului în culorile steagului Spaniei.

De Ziua Națională, mulți spanioli au sărbătorit prin exercitii fizice după o provocare lansată de ministrul Apărării, Pedro Morenes.

Polițiști, pompieri și civili au făcut 22 de flotări în semn de recunoștință pentru militarii care își riscă viața pentru siguranța tuturor în zone de conflict.

Cu hashtagul #22porEspana au fost postate numeroase clipuri video pe retelele de socializare, unele dintre ele devenind virale.