Dupa perioada extrem de geroasa pe care Romania a traversat-o la sfarsitul lui ianuarie si inceputul lui februarie, asa cum v-am prezentat in numarul trecut al publicatiei noastre, tara a fost lovita de ninsori si viscol, care au bagat sub zapada sute de case. Echipaje de interventie ale armatei, jandarmeriei si serviciilor pentru situatii de urgenta sapa in zapada cativa metri pentru a scoate oamenii din casele ingropate efectiv in zapada.

Elicopterele Inspectoratului General de Aviatie si salvarile pe senile ale inspectoratelor pentru situatii de urgenta sunt pregatite sa raspunda solicitarilor, conditiile permitand deja efectuarea de misiuni umanitare in judetele Calarasi, Giurgiu, Buzau si Tulcea.

Bilantul mortilor din cauza gerului creste, numarul celor care s-au pierdut viata din cauza frigului a trecut de 80. Peste 200 de localitati sunt inca izolate in cele 25 de judete afectate de caderile masive de zapada si peste 200 de drumuri judetene sunt blocate, unele dintre acestea fiind in conexiune cu drumurile nationale blocate, iar pe alte cateva zeci se circula in conditii de iarna grea. In multe localitati, oamenii nu se pot aproviziona, nu se pot deplasa, nu-si pot hrani animalele si nu pot ajunge la magaziile pentru lemne pentru a se incalzi. Cateva zeci de localitati se confrunta cu probleme grave in alimentarea cu energie electrica, in multe dintre ele aceasta fiind intrerupta de mai bine de o saptamana.

Una dintre cele mai grave situatii este in judetul Buzau, unde situatii de alerta au fost instituite in patru zone (Bisoca, Puiesti, Ramnicelu si Valea Ramnicului) in care nu s-a putut ajunge decat cu elicopterul sau deloc si 23 de drumuri judetene sunt inchise traficului rutier. 52 de comune nu au acces la curent electric, apa, drumuri sau comunicatii. In localitatile unde a fost instituita stare de alerta, primariile vor putea beneficia de utilaje si mai ales de combustibil pentru indepartarea efectelor negative ale zapezii si viscolului din ultima perioada.


La Padina, 22 de familii, casele si animalele lor sunt sub zapada si nici nu poate ajunge cineva acolo. Satenii din Movilita isi viziteaza periodic casele parasite de cateva zile, pentru a-si hrani animalele, care nu pot fi transportate. Cei 900 de sateni din comuna Valea Salciei, izolata complet de doua saptamani, merg cu randul la 2 km, in zona vecina Buda, pentru a aduce in sat cu rucsacul ajutoarele primite din tara.

Situatia este grava si in Vrancea, judet aflat sub stare de alerta din cauza stratului mare de zapada. Toate drumurile nationale si drumul european 85 sunt inchise. In orasul Focsani zapada este de aproximativ 2 metri. Zeci de localitati sunt izolate de restul lumii, iar casele oamenilor sunt ingropate in troiene ce depasesc adeseori 2m.


Peste un milion de elevi din 25 de judete au ramas acasa in ultimele 10 zile, dupa ce scolile si gradinitele au fost inchise, unele permanent (neavand drumuri de acces deblocate sau din cauza conditiilor meteorologice extreme, ce nu a permis deplasarea elevilor si profesorilor catre unitatile de invatamant), altele cu intermitente (pentru fluidizarea operatiiilor de dezapezire).

Perturbari serioase ale traficului
Traficul spre si dinspre Romania prin punctele de trecere a frontierei Albita, Nadlac si Varsand a fost restrictionat in diferite variante, pentru anumite categorii de vehicule si chiar total, pe masura ce iarna grea s-a instalat in zona. La acesta ora niciun automarfar nu mai intra in tara prin cele doua puncte vamale. Restrictia de circulatie se impune din cauza fenomenelor meteo nefavorabile, asociate cu ninsori si viscol.

In tara, cele doua autostrazi, spre Pitesti si Constanta, au fost si ele inchise cu intermitente, la fel si zeci de drumuri nationale si sute de drumuri judetene. Circulatia pe Valea Oltului a fost oprita de cateva ori, ca urmare a avalanselor de zapada care au blocat DN 7, intre Calimanesti si Brezoi, ce au impus inchiderea drumurilor , pentru detonare in vederea dislocarii zapezii de pe versanti.

Si circulatia feroviara a fost intrerupta in mai multe zone, unele trenuri stationand cateva zile in gari. Cateva linii de cale ferata sunt inca impracticabile si peste 400 de trenuri de calatori au fost anulate.
Si circulatia aeriana a suferit importante perturbari de trafic, multe aeronave neputand decola sau ateriza la destinatie. Singurul aeroport inchis este insa cel din Craiova.

Porturile de la Marea Neagra au fost inchise, la fel si cele de pe Dunare, unde navigatia este paralizata complet. Sunt 118 nave in continuare captive intre banchizele de gheata. Blocurile de gheata care s-au format pe Dunare in zona Portul Drobeta Turnu Severin au rupt paramele mai multor nave acostate in zona. Seful Capitaniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, a declarat ca in perioada urmatoare exista pericolul ca toate cele 41 de nave acostate in dana portului sa fie afectate de blocul de gheata. Capitania nu este dotata cu un spargator de gheata, foarte necesar in aceste situatii, astfel ca doar echipajele de pe nave pot sa evite daunele, prin luarea unor masuri de siguranta.

Este prima data in ultimele decenii cand partea Dunarii din Bulgaria este complet inghetata, anunta Agentia bulgara de cercetare a Dunarii. Ultima data acest lucru s-a intamplat in timpul iernii 1984-1985. Inghetarea completa, cu nicio miscare de apa s-a inregistrat pe 11 km de-a lungul fluviului. Navigatia pe Dunare in aceasta tara este inchisa de miercuri iar trecerea in Romania pe fluviu a fost permisa numai cu feribotul, la ordinul capitaniei, dar s-a oprit deplasarea in amonte. Bulgaria nu are niciun spargator de gheata pe Dunare.
Traficul pe Dunare, din cauza ghetii si a frigului, s-a oprit in Austria, Ungaria, Croatia si Serbia.

Victime politice ale zapezilor
Iarna grea l-a lasat fara slujba pe deja fostul sef al Transelectrica, Horia Hahaianu, destituit de noul ministru al economiei, Lucian Bode. Hahaianu a anuntat in toiul intemperiilor ca tara noastra are probleme cu asigurarea energiei electrice. Compania pe care o conducea a anuntat ca, din cauza deficitului de energie electrica din Sistemul Energetic National, in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export pentru ca, mai apoi, sa precizeze ca Sistemul Energetic National functioneaza in conditii de siguranta si nu exista riscul sistarii alimentarii cu energie in regim normal a populatiei. Primul ministru i-a solicitat ministrului economiei sa-l demita pe Horia Hahaianu.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu si presedintele Traian Basescu au subliniat ca nu exista riscul ca populatia sa ramana fara curent electric, pentru ca, in cazul in care vor aparea probleme, se va sista alimentarea consumatorilor industriali. Presedintele a declarat chiar ca, daca este nevoie, Romania va intrerupe exporturile de electricitate cu partenerii unde are contracte.

Guvernul Ungureanu a adoptat in urma cu doua zile si o hotarare prin care Compania Transelectrica va putea, in situatii critice, sa limiteze sau sa sisteze temporar livrarile de energie electrica la export, precum si sa limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici, pentru a nu afecta uzul intern, in cazul in care conditiile meteo implica o crestere consistenta a consumului in Romania..

Bataie pe declararea starii de urgenta
Presedintele PSD, Victor Ponta, a cerut presedintelui Traian Basescu sa declare stare de urgenta in zonele afectate. Seful statului a raspuns insa ca nu se impune o astfel de decizie si ca „ori s-a vrut o capcana, in care presedintele sa se repeada, ori este vorba de necunoasterea legii. Nici Constitutia si nici legea nu se refera la situatii de viscol care afecteaza partial teritoriul tarii si nici la situatii de iarna”.

USL a cerut si inlocuirea din functie a prefectilor din judetele Vrancea, Buzau si Constanta pentru ca, in opinia sa, acestia au preferat sa continue batalia politica cu autoritatile locale in loc sa actioneze pentru ajutorarea cetatenilor aflati in dificultate. Copresedintele USL, Victor Ponta, sustine ca daca cei trei prefecti ar fi dat curs la timp solicitarilor autoritatilor locale, ar fi fost salvate numeroase persoane.

Romanii au fost solidari
Mii de romani din marile orase, in special din Bucuresti si din alte judete invecinate cu cei napastuiti, dar si din alte zone din tara, au trecut pe la cele 40 de puncte de colectare a ajutoarelor care au fost infiintate in cadrul campaniilor umanitare (constand in alimente, imbracaminte, paturi si unelte) derulate de diverse firme si asociatii, cu ajutorul armatei, hipermarketurilor si televiziunilor, pentru a veni in sprijinul celor afectati de viscol si ninsori. Sute de tone de alimente si obiecte de stricta necesitate au plecat cu zeci de convoaie spre sinistratii din 41 de localitati din judetele Giurgiu, Braila, Vrancea, Buzau si Ialomita, in baza cererilor primite de la primari. Ajutoarele umanitare au fost oferite si de asociatii si patronate ale producatorilor din industria alimentara.

Guvernul a aprobat si el acordarea de ajutoare umanitare in valoare totala de 244 de mii de lei pentru sinistratii din judetele Braila, Buzau, Calarasi si Vrancea. Persoanele afectate vor primi conserve, apa si motorina, prefecturile avand sarcina de a se ocupa de distribuirea acestora.

Fortele si mijloacele Ministerului Apararii Nationale continua sa actioneze terestru, naval si aerian pentru salvarea vietilor omenesti puse in pericol de ninsorile abundente, pentru distribuirea de alimente si bunuri de stricta necesitate si pentru deszapezirea unor cai de acces.

Ajutoarele ajung in continuare la sinistrati cu camioane, elicoptere, snow-board-uri. Si pe canalul navigabil al Dunarii, intre porturile Sulina si Tulcea, se executa permanent misiuni de spargere a ghetii si de transport de persoane si aprovizionare cu alimente a localitatilor izolate din delta.

O nenorocire nu vine niciodata singura: Urmeaza inundatii
Administratia Nationala „Apele Romane” si Administratia Nationala de Meteorologie ar putea anunta oricand o posibila situatie de urgenta legata de inundatii, a declarat, marti seara, 14 februarie, ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca.

Cantitatea de zapada cazuta pana acum este o cantitate insemnata, dar nu este iesita din comun. Acolo unde au fost probleme grave, ele s-au datorat in mare parte viscolului. Daca vremea nu se va incalzi foarte brusc si nu vor fi temperaturi cateva zile de peste opt sau zece grade, zapada nu se va topi brusc si nu vor porni torente pe versanti care sa-i inunde pe cei care acum sunt ingropati in zapada.

In momentul de fata, debitele raurilor sunt destul de scazute, insa o topire brusca a zapezii poate aduce inundatii serioase, cu tot ce presupun ele de la dislocarea locuitorilor si evacuarea satelor, la distrugeri si pagube materiale importante si, doamne fereste, noi victime.