Marele interpret de muzică populară Ion Dolănescu s-a stins din viaţă joi, 19 martie a.c., la vârsta de 65 de ani, în urma unei afecţiuni cardiace.
După ce a fost privegheat de câteva mii de oameni, artişti, politicieni şi oameni obişnuiţi, care au venit să-şi ia rămas bun la locuinţa sa din Bucureşti, trupul neînsufleţit al interpretului a fost depus la Ateneul Român, rămas deschis până la ora 22.00 pentru a permite accesul altor câteva mii de oameni, veniţi să-i aducă un ultim omagiu.

Orchestra ‘Lăutarii’ din Chişinău, condusă de Nicolae Botgros,  a susţinut un concert la Ateneu, interpretând piese din repertoriul lui Ion Dolănescu, urmat de o serie de discursuri din partea familiei şi prietenilor artistului. „Ion Dolănescu nu aparţine familiei noastre, el vă aparţine dumneavoastră. El a iubit acest popor extraordinar (…) Tatăl meu a fost un mare român, a iubit această ţară, pe care o numea cea mai frumoasă de pe faţa pământului. Ceea ce sunt, sunt datorită lui (…) Sunt fericit că l-am depus în acest loc sacru al culturii române şi că i-am adus pe lume acest nepot”, a spus Ionuţ Dolănescu, ţinându-şi în braţe fiul, pe care bunicul nu a apucat să-l vadă botezat.

La ora 13,00, trupul neînsufleţit a fost depus, în aplauzele rudelor, colegilor şi iubitorilor de muzică populară, la biserica Sf. Gheorghe cel Nou, unde s-a oficiat o slujbă religioasă de pomenire. Un cortegiu funerar impresionant (circa 10.000 de persoane) l-a condus apoi pe ultimul său drum.

Născut pe 25 ianuarie 1944 în satul Perşinari din judeţul Damboviţa, Ion Dolănescu a absolvit liceul la Târgovişte şi a urmat apoi cursurile Şcolii Populare de Artă. Artist cu o discografie impresionantă, de peste 50 de albume, erou în numeroase înregistrări la radio şi televiziune şi sute de spectacole în direct, el a fost distins în 1996 cu Discul de aur pentru întreaga activitate.

Deşi în ultima decadă a vieţii lui a intrat şi în politică (ales deputat în legislatura 2000-2004,  în judeţul Ilfov, pe listele PRM), Dolănescu şi-a dedicat toată viaţa, împreună cu familia sa, cântecului popular românesc. Cunoscut mai ales pentru duetele celebre realizate împreună cu Maria Ciobanu sau cu fiul lor, Ionuţ Dolănescu, de-a lungul carierei sale a colaborat cu alte nume sonore ale muzicii populare, dintre caree amintim doar câteva: Irina Loghin, Ionela Prodan sau Elena Merişoreanu.

Fiind decorat în 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer pentru activitatea sa muzicală, artistul a fost condus cu onor de o gardă militară spre Cimitirul Bellu din Capitală, unde a fost înmormântat pe Aleea Artiştilor. Odihnă veşnică sufletului său!