Dragi fete și dragi băieți,

adunarea acestor zile la Ventotene este un prilej minunat de a reflecta asupra rolul Uniunii Europene și idealurile care o animă. Vreau să mulțumesc asociației „La Nuova Europa” pentru că a făcut posibilă această întâlnire.

Visul de federație europeană al lui Altiero Spinelli s-a născut ca o reacție la criza modelului național de stat de la începutul secolului XX, la izolaționismul perioadei fasciste și la ororile celui de-al Doilea Război Mondial. Federaliștii au văzut în dezvoltarea unei conștientizări europene larg răspândite o parte fundamentală a proiectului lor.

Chiar și astăzi, integrarea europeană trebuie să fie implicată pentru a funcționa. Întâlniri precum cea din aceste zile sunt cruciale pentru a conștientiza apartenența noastră contextuală la comunitățile noastre naționale respective și la cea europeană.

În fața invaziei rusești a Ucrainei, valorile cuprinse în Manifestul de la Ventotene sunt mai actuale ca niciodată. Întoarcerea acasă a primului exemplar al Manifestului este o oportunitate de a ne reînnoi angajamentul față de libertate, democrație și pace.
Trebuie să ne amintim rolul jucat de idealismul federalist în construcție a unei conștiințe europene la care trebuie adăugat pragmatismul care a stat la baza creării primelor instituții europene și a evoluției acestora.

Cu această dorință vă doresc un buna conferinta.

Sursa: Mesaj de la Președinte Dragons cu ocazia Festivalului Ventotene Europa