Mâine, Memorialul Democrat va inaugura un nou indicator pentru traseul maquisului din regiunea Garrotxa, care corespunde drumului parcurs de gherilele de la Les Planes d’Hostoles la Cantonigròs. Directorul Memorialului, Vicenç Villatoro, va lua parte mâine la inaugurare, care va avea loc la 11. pe Avinguda Narcís Arnau (C – 63) în Les Planes d’Hostoles. Pe lângă directorul Memorialului, vor participa și primarul din Les Planes d’Hostoles, Eduard Llorà, și vicepreședintele Consiliului Provincial Girona, Pau Presas.

o nouă secțiune semnalizată continuă „itinerarul care a fost inaugurat anul trecut în La Garrotxa, cu două indicatoare în afara Centrului de cultură și natură Vall d’en Bas și în Vall de Bianya. Ulterior, au fost prezentate indicatoarele pentru Traseul spre Molló și Camprodon. Documentarea și îmbunătățirea acestor itinerarii este o inițiativă a Amical Antics Guerrillers de Catalunya, Memorial Democràtic și Museu Memorial de l’Exili, cu sprijinul Diputació de Girona și al administrațiilor locale.

Traseul maquisului face parte din Rețeaua de Spații de Memorie a Memorialului Democrat. Rețeaua reunește un set de locuri și spații de rememorare a luptei și conflictului pentru realizarea drepturilor și libertăților democratice, de la proclamarea celei de-a doua republici până la tranziția democratică.

) Drumurile maquisului

Pe parcursul deceniului 1940, județele din centru și din nord. din Catalonia, au experimentat activitatea intensă a acestor grupuri armate. La mijlocul 1944, odată cu eliberarea sudului Franței de sub ocupația nazistă, exilații republicani care luptaseră cu Rezistența Franceză au început să se infiltreze în Catalonia și să se organizeze

A fost necesar să se organizeze și să se garanteze rute sigure (case țărănești de aprovizionat, ascunzători, drumuri etc.) pentru unitățile maquis, care trebuiau să creeze baze de gherilă prin care să atace regimul cu militari. şi acţiuni de propagandă politică. Din subteran a fost creată o rețea de drumuri care lega sudul Franței, de la Prats de Molló, cu Barcelona, ​​​​și care se întindea prin Catalonia centrală pentru a face legătura cu grupurile Aragonului, și spre

Pe aceste rute au circulat în secret militanți și combatanți, arme și sloganuri politice, pamflete și propagandă pentru a întări rezistența și a pregăti lupta finală împotriva lui Franco. Amintirea acestor trasee clandestine a generat și mituri și legende, legate de ciocniri cu Garda Civilă sau de represalii împotriva caselor țărănești care le susțineau.

Călătoria de o săptămână

Calea maquisului semnalizată cu panouri mergea de la Vallespir până la La Plana de Vic, și se făcea noaptea. Această călătorie, care a durat aproape o săptămână, a început din La Menera sau Serrallonga. Maquis a trecut granița prin Coll de les Falgueres și s-a îndreptat spre Talaixà. Au evitat Oix, unde era o cazarmă a Gărzii Civile, trecând pe lângă muntele Santa Bàrbara de Pruneres și Sant Eudald de Jou. Au trecut râul Fluvià pe sub stânca Castellfollit și, urcând Sant Julià del Mont, au ajuns la Santa Pau. Au continuat spre Les Medes și Sant Esteve de Llémena, unde au avut case de sprijin pentru a se odihni. Au continuat spre Planes d’Hostoles. Acolo, la marginea satului, familia ghidului Josep Boada le-a oferit mâncare și informații, iar pe timpul zilei se puteau odihni. Seara și-au continuat călătoria pe stâncile farului până la Rupit. În funcție de împrejurări, se duceau de la Rupit la Cantonigròs sau la Mont-dois, pentru a trece Ter prin podul Querós. Traseul de mers pe jos s-a încheiat în gările Hostalets de Balenyà, Centelles sau Aiguafreda, care erau mai puțin păzite.

Sursa: Memorialul Democrat indică secțiunea traseului maquisului Planes d’Hostoles din Cantonigròs