Stimate domnule președinte, dragă Klaus,

Vă mulțumesc din toată inima pentru că ne-ați primit pe toți cu brațele deschise la București.

Mă bucur foarte mult să mă aflu aici în această zi importantă, împreună cu liderii Azerbaidjanului, Georgiei și Ungariei. Acest acord va aduce Uniunea Europeană mai aproape de partenerii noștri din regiunea Caucazului de Sud și va ajuta ambele regiuni să realizeze tranziția către o energie curată. Încă de la începutul războiului purtat de Rusia în Ucraina, am hotărât să punem capăt dependenței noastre de combustibilii fosili ruși și să ne diversificăm sursele de aprovizionare, îndreptându-ne către parteneri energetici fiabili, cum sunt cei prezenți acum în jurul acestei mese. Iar rezultatele de până acum sunt îmbucurătoare. Uniunea Europeană a reușit să găsească soluții pentru a face față întreruperilor furnizării de gaze prin gazoducte din Rusia.

Dar nu este vorba doar să ne adaptăm unei noi situații geopolitice în domeniul energiei, ci și să ne construim viitorul pe surse de energie curate, accesibile ca preț și sigure. Iar acestea sunt energiile din sursele regenerabile. Energia din surse regenerabile este nu numai benefică pentru întreaga planetă, dar și o energie produsă local, care creează locuri de muncă de calitate în Europa și ne oferă independență și securitate în materie de aprovizionare cu energie. Mă bucură foarte mult faptul că acordul la care am ajuns pune atât de mult accentul pe energia din surse regenerabile.

Pentru ca ponderea energiei din surse regenerabile să fie tot mai mare, avem într-adevăr nevoie de o mai bună interconectare a rețelelor de energie electrică. De aceea cablul electric din Marea Neagră care leagă România, Georgia și Azerbaidjan este atât de important. Și nu pot spune decât: ce proiect ambițios! Un proiect care va conecta cele două maluri ale Mării Negre și va merge și mai departe, legându-ne de regiunea Mării Caspice, – atât pentru comunicațiile digitale, cât și pentru rețelele de energie. Acest proiect va contribui la consolidarea securității aprovizionării noastre cu energie, aducând energie electrică din surse regenerabile în Uniunea Europeană, prin România și prin Ungaria.

Cablul electric din Marea Neagră reprezintă o nouă rută de transport, care ne oferă o multitudine de oportunități. Acest proiect ar putea să ofere beneficii considerabile și Georgiei, o țară cu un destin european, care ar putea deveni un nod important pentru energia electrică și ar putea să se integreze pe piața internă a energiei electrice a UE. Nu în ultimul rând, cablul electric din Marea Neagră ar putea contribui, de asemenea, la furnizarea de energie electrică vecinilor noștri din Moldova și din Balcanii de Vest și, bineînțeles, Ucrainei, căci va contribui la redresarea sistemului energetic al Ucrainei și la reconstrucția țării.

După cum puteți vedea, acesta este un proiect promițător. Acum urmează să ne concentrăm pe obținerea de rezultate, atât pentru securitatea aprovizionării cu energie, cât și pentru decarbonizarea economiilor noastre. Este motivul pentru care aștept cu deosebit interes rezultatele studiului de fezabilitate care este în curs. Suntem pregătiți să acordăm tot sprijinul de care va fi nevoie. Pentru că avem acum posibilitatea de a sprijini financiar proiecte care prezintă interes atât pentru Europa, cât și pentru țările sale vecine, iar interesul reciproc este foarte clar și evident. Astăzi, putem spune că cele două maluri ale Mării Negre nu au fost niciodată mai aproape.

În sfârșit, permiteți-mi să le mulțumesc gazdelor noastre din România. Vă mulțumesc foarte mult pentru că astăzi ați făcut posibil acest lucru. Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi aici.

Sursa: Memorandumul de înțelegere pentru dezvoltarea cablului submarin de transport al energiei electrice prin Marea Neagră