Medicii de familie au decis nu semneaza contractul cadru cu CNAS si vor ataca in justitie toate actele normative emise de autoritati care, in opinia lor, incalca drepturile fundamentale ale pacientilor si medicilor. 

Ei sunt nemultumiti de masura de impunere a asigurarii serviciilor de permanenta si de faptul ca ministerul ii obliga sa munceasca fara ca guvernul sa asigure o finantare decenta pentru plata utilitatilor, a personalului si a materialelor sanitare, sustinand ca noile masuri le afecteaza grav profesia, pentru ca sunt nevoiti sa suporte costul programului de informatizare si sa editeze carduri in loc sa se ocupe de pacienti.

Luna trecuta, guvernul a aprobat ordonanta prin care medicii de familie sunt obligati sa acorde consultatii in centre de permanenta, in zilele de sambata si duminica dar si de sarbatori legale. Ministerul a precizat ca proiectul urmareste accesului pacientilor la servicii de asistenta medicala primara, reducerea numarului de solicitari la serviciile publice de ambulanta si evitarea aglomerarii spitalelor.

Ministrul sanatatii, Cseke Attila, afirma ca medicii de familie vor fi platiti pentru munca din centrele de permanenta exact ca medicii de specialitate care fac de garda intr-un spital judetean si ca pacientii au dreptul la o asistenta primara continua.