Medicii de familie din Romania elibereaza din nou retete compensate si gratuite si trimiteri catre cabinetele de specialitate. Ei au renuntat temporar la proteste, desi nu au reusit sa obtina mai multi bani, ci doar promisiuni ca anul viitor vor fi gasite solutii.

Medicii spun ca in conditiile actuale, banii nu le ajung decat de la o zi la alta si ca ar putea fi nevoiti sa inchida cabinetele in cateva luni. Ei au cerut ca sumele decontate pentru fiecare pacient sa fie mai mari, la fel si cele pentru serviciile medicale oferite.
Presedintele CNAS, Lucian Duta, a declarat ca va cauta o solutie pentru ca pacientii care au dat bani pe medicamente in perioada in care medicii n-au mai eliberat retete compensate si gratuite sa-si recupereze banii.
O parte diutre revendicarile medicilor de familie au fost insa solutionate. A fost eliminata introducerea plafonului de medicamente la medicul de familie, iar consultatiile la domiciliu se vor face conform deciziei medicului. Nici costurile pentru informatizarea sistemului sanitar nu mai cad in sarcina medicilor.
Printre revendicarile nerezolvate ale medicilor de familie au ramas neclaritatile in ceea ce priveste garzile obligatorii in centrele de permanenta, nerecunoaseterea gradului profesional si neindexarea platii consultatiei in functie de acesta, precum si ramanerea in vigoare a obligativitatii taxei de evaluare a cabinetului.
Reprezentantii judeteni ai medicilor de familie au refuzat demisiile presedintilor Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie si Societatii Nationale de Medicina de Familie, Doina Mihaila si, respectiv, Rodica Tanasescu, inaintate in urma cu doua saptamani.