O profesoara care a promovat limba si cultura spaniola in Romania, intr-o perioada in care autoritatile comuniste intentionau sa le scoata din programa scolara de invatamant preuniversitar, a primit medalia Crucii Ordinului „Isabel la Catolica”, distinctie acordata de Regele Spaniei, Juan Carlos, scrie ziare.com.

Georgeta Vantiu a avut o contributie semnificativa la infiintarea, in 1990, a Liceului Bilingv „Miguel de Cervantes” la Bucuresti. De asemenea, profesoara a sprijinit si a sustinut dezvoltarea tuturor sectiilor bilingve functionale in prezent in Romania, de la Bucuresti, Ploiesti, Brasov, la Timisoara, Cluj-Napoca, Oradea, Craiova, Iasi si in comuna Rosu. Profesoara Georgeta Vantiu are astazi 71 de ani si este pensionara.

„Intreaga viata a doamnei Georgeta Vantiu a fost, de fapt, o batalie pentru promovarea limbii si culturii spaniole. in anul 1986, autoritatile comuniste aveau intentia de a renunta la limba spaniola din programele de invatamant. Nu s-a intamplat asta gratie hotararii cu care doamna Vantiu a sustinut programe, semnand proteste si pledand, oricate umilinte ar fi presupus asta, pentru mentinerea materiei de studiu in sistemul de invatamant”, a declarat ambasadorul Spaniei la Bucuresti, Don Estanislao de Grandes Pascual.

La randul sau, prof. univ. Maria Mendez de Valdivia, atasat al Ministerului Educatiei la Ambasada Spaniola de la Bucuresti, a precizat ca profesoara Georgeta Vantiu a primit medalia in cel mai inalt grad posibil „pentru o persoana care nu este angajata in niciun fel politic”.

Distinctia i-a fost acordata in cadrul ceremoniei de deschidere a celei de-a VIII-a editii a Festivalului National de Teatru scolar in limba spaniola.

Orden de Isabel la Catolica este o inalta decoratie a Spaniei, instituita de regele Fernando al VII-lea la 14 martie 1815 si acordata atat cetatenilor spanioli, cat si celor straini, pentru merite deosebite aduse Natiunii. Aceasta este acordata in mod special pentru cei care se remarca in mod exceptional pentru serviciile si devotamentul fata de limba, cultura si civilizatia Spaniei in relatiile cu celelalte state.