Institutul Cultural Român (ICR) de la Madrid colaborează la seria de spectacole cu piesa „Istoria urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”, de Matei Vişniec. Piesa se joacă la Sala Mirador din Madrid, în limba spaniolă. În plus, ICR Madrid l-a invitat pe dramaturgul român să susţină, alături de actori şi producători, o discuţie deschisă cu publicul, la finalul spectacolului din 26 martie. Pe 27 martie, Matei Visniec va participa, la ora 20:30, la masa rotundă „Ne va ramâne întotdeauna teatrul?”, tot la Sala Mirador, în cadrul Nopţii Teatrelor, organizată la Madrid cu prilejul Zilei Internaţionale a Teatrului.

Piesa „Istoria urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt” scrisă de autorul român Matei Visniec va fi prezentată în limba spaniolă în zilele de 26, 28, 29 martie, la ora 20 (duminica de la ora 19), la Sala Mirador/Centro de Nuevos Creadores, c/ Doctor Fourquet 31, Madrid (metro: Atocha si Lavapies). Regia spectacolului este semnată de Pamela Dürr, iar distribuţia este formată din Isabelle Stoffel şi Joaquim Candeias, cu un ambient sonor de Ikerne Gimenez. Aceasta este una dintre primele piese de teatru semnate de Matei Vişniec, care se joacă în Spania. Născut în România, în 1956, Matei Vişniec este de formaţie istoric şi filosof, primele texte publicându-le în 1972. Mai târziu, trece la teatru, însă va fi cenzurat de regimul comunist. În 1987, Vişniec părăseşte România şi cere azil politic în Franţa, obţinând naţionalitatea franceză în 1993. În prezent, trăieşte la Paris şi lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale.

Printre cele aproximativ 30 de opere ale lui Vişniec, prezentate frecvent în cele mai importante capitale ale lumii, se află Le Dernier Godot (Ultimul Godot), Le Théâtre décomposé ou l’homme poubelle (Teatrul descompus sau Omul-pubelă), Du Sexe de la femme comme champ de bataille dans la guerre en Bosnie, L’Histoire du communisme racontée aux malades mentaux (Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal), Les chevaux a la fenetre (Caii la fereastră).

Matei Vişniec

Sinopsis: Un bărbat se trezeşte lângă o femeie. Nu-şi aminteşte nimic. Cine e ea? De unde a apărut? Ce are de împărţit cu el ? „Istoria urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt” este o tulburătoare poveste despre dragoste şi moarte, trăită de El şi Ea, personaje care se trezesc într-o dimineaţă în acelaşi pat, după o noapte în care el o vrăjise cu acordurile muzicii de saxofon şi versurile lui Bacovia. El îi propune să petreacă nouă nopţi alături de el, iar Ea acceptă.
Călătoria urşilor panda … (ale căror culori în alb şi negru simbolizează yin şi yang) reprezintă călătoria propriului eu către o lume virtuală. De ce Frankfurt? Tocmai pentru că oraşul Frankfurt este renumit pentru grădina zoologică pe care o deţine şi, totodată, este o importantă răscruce a căilor de acces. Pe parcursul celor nouă nopţi, El şi Ea, eternul masculin şi eternul feminin, se contopesc prin iubire până la dematerializare şi dizolvarea în neant. Aceasta este dorinţa muribundului care vrea să întâlnească măcar o dată adevărata iubire.