Noua propunere expozițională a Palau Robert prezintă o călătorie incitantă prin istoria, caracteristicile și singularitățile Francmasoneriei, o instituție care își are rădăcinile în secolul al XI-lea, dar care se dezvoltă așa cum o cunoaștem de la începutul secolului al XVII-lea.

Promovată de Direcția Generală de Diseminare și curatoriată de jurnalistul Enric Calpena, expoziția a beneficiat de sfaturile și complicitatea unor oameni apropiați și legați de masonerie, precum Josep Brunet, mason și patron al Biblioteca Arús, fondată de Rossend Arús, un istoric al francmasoneriei catalane din secolul al XIX-lea. Motto-ul bibliotecii administrate de Brunet este pe cât de frumos, pe atât de periculos pentru apărătorii autoritarismului: „Cu cât un popor este mai luminat, cu atât este mai departe de absolutism”

, explică eșantionul, sunt definiți ca liber-gânditori și, din acest motiv, au fost dezamăgiți din punct de vedere istoric de putere. Discreția cu privire la practicile lor a devenit adesea un secret din cauza persecuției pe care au suferit-o. Inspiratori ai revoluțiilor americane și franceze, masonii, fără să vrea, au fost protagoniști în umbra marilor evenimente din ultimele trei secole. Tot în Catalonia și Spania: după războiul civil, francmasonii au fost persecutați intens în Spania. Nu au dispărut complet, dar nu au fost reconstruite decât în ​​ultimele decenii, mai ales în Catalonia. Câțiva zidari iluștri ai țării noastre:

Joan Prim (1814 – 1881). Cel mai decisiv militar și politician al secolului al XIX-lea din Spania. A luat parte la toate războaiele și conspirațiile din acele vremuri. A ajuns la gradul de Francmasonerie la Loja Toleranța și Fraternitatea din Madrid. A fost înmormântat după o ceremonie de adio masonică.

Clotilde Cerdà (1870 – – ). Ca urmare a unei aventuri extraconjugale dintre soția lui Ildefons Cerdà, Clotilde a fost respinsă de tatăl ei legal. Crescând, a fost cel mai faimos harpist din lume. Ea a excelat și în drepturile femeii, lupta împotriva sclaviei și revendicările sociale. A fost zidară de adopție a lojei de loialitate din Barcelona din 1881.

Lluís Companys ( – 1940). Președintele Generalității în timpul războiului, torturat și împușcat de regimul Franco. Companions, un discipol al lui Francesc Layret, a lucrat mulți ani ca avocat de muncă până la sosirea celei de-a doua republici. A început în Loja Loyalty pe data de 1922

Și asta, așa cum ne amintește Brunet, este ilustrația. Libertate, fraternitate, egalitate… Sensul pe care îl acordăm astăzi multora dintre aceste cuvinte vine din masonerie. Ar fi greu să înțelegem lumea de astăzi fără idealurile de libertate și gândire liberă inerente Francmasoneriei.”

Toate acestea și multe altele pot fi descoperite în expoziția Masoni! , o poveste respectuoasă cu aspect actual, care dorește să aibă interesul publicului și poate fi vizitată până la 28 august.

Deschidere la 18 Mai la 19 h, în sarcina Onorabilului Ministru al Justiției, Lourdes Ciuró , iar în prezența Secretarului de Diseminare, Jofre Llombart, curatorul expoziției, Enric Calpena, și a reprezentanților diferitelor loji prezente în Catalonia: Josep Brunet, Patron al Bibliotecii Arús Public; Carles Blasco, Fost Mare Maestru al Marii Loji Provinciale a Cataloniei – Marea Lojă a Spaniei; Eduard Rodés, Președintele Gran Logia Catalano Balear – Gran Logia Simbólica Española; Antoni Bou, reprezentant al Marelui Est al Cataloniei și Mar Sánchez Bergua, Mare Maestru al Marii Loji Feminine a Spaniei

) Sursa: Masoni! O privire actuală asupra unei instituții veche de un secol